Close
Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?

Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?

Als er een ding belangrijk is met deze hitte, is dat we genoeg vocht binnenkrijgen. En voor je kind geldt dat helemaal. Kinderen zijn vaak actiever en hebben niet eens door hoeveel vocht ze verliezen in de warmte. Maar niet alle kinderen drinken graag water. En al die sapjes en drankjes met suiker zijn niet echt gezond. Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken? In dit artikel lees je 7 tips. 

Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?

1. Geef het goede voorbeeld

Probeer zelf ook veel water te drinken. Als je zelf aan de cola of de sinaasappelsap zit, zal je kind nou niet echt inzien dat water drinken beter is.

2. Afbouwen

Is je kind gewend aan sapjes of limonade? Probeer dan af te bouwen. Begin met een beker driekwart te vullen met datgeen dat je kind graag drinkt en dan aan te lengen met water. Een paar dagen later bouw je af naar de helft water en zo ga je steeds een stapje verder. Wedden dat je kind er dan minder problemen mee heeft?

3. Leg uit waarom

Vertel waarom het belangrijk is water te drinken en waarom veel zoete dranken niet goed voor je kindje zijn. Leg echt uit waarom limonade of frisdrank dan niet goed is. Slecht voor de tanden, je wordt er dik van, suikerverslaving etc. etc. Je kind heeft er niet zo veel aan als je alleen zegt dat water gezonder heeft. Waarschijnlijk begrijpt hij of zij het beter als je het echt verklaart.

Lees ook: ’12 voorzorgsmaatregelen & tips voor baby’s en kleine kinderen tijdens een hittegolf’

4. Laat je kind kiezen waar het uit drinkt

Ga desnoods een nieuwe beker of flesje kopen. Wil je kind liever uit een bidon drinken. Laat ‘m lekker. Vind je kleuter Frozen geweldig? Koop een Frozen beker! Met een leuke beker of fles wordt water drinken ook een stuk leuker.

5. Beloon / maak er een spelletje van

Beloon je kind als het goed water gaat drinken. Bijvoorbeeld met: ‘Als je vandaag je hele bidon opdrinkt, mag je een half uur langer buiten spelen’. Of wat voor jouw kind werkt.

6. Zo min mogelijk suiker

Is het echt moeilijk om je kind van drinken met een smaakje af te krijgen? Kies dan voor de (meest natuurlijke) variant met zo min mogelijk suiker, zoetstoffen of andere onnodige toevoegingen. Je kunt ook fruitwater maken door bijvoorbeeld een aardbei of stuk abrikoos aan het water toe te voegen. Komkommer geeft ook een zoete smaak aan water.

7. Uitzondering

Natuurlijk is het niet zo dat je kind helemaal nooit meer sap, limonade of frisdrank zou moeten drinken. Maar zeker met dit warme weer is water (of thee) een betere dorstlesser. Door af en toe een uitzondering te maken voor drinken met smaak, gaat je kind het ook meer waarderen dan dat het de hele dag door zoete drankjes drinkt. En of dat nou dagelijks is, of alleen met feesten en partijen, die keuze is aan jou. Jij weet zelf het beste wat het beste voor je kind is.

Ben jij er bewust mee bezig wat je kind drinkt? Of heb je zelf nog een goede tip? Praat je mee op onze Facebookpagina?

Uigelichte foto Josep Suria via Shutterstock.

Close
Read previous post:
leesachterstand voorkomen tips
Zo voorkom je een leesachterstand in de zomervakantie!

Shocking maar waar: omdat kinderen tijdens de zomervakantie veel minder bezig zijn met lezen en er steeds minder vaak voorgelezen...

Close