Close
Kinderbijslag 2019 | Hoeveel, wanneer en waarom

Kinderbijslag 2019 | Hoeveel, wanneer en waarom

Vanaf het kwartaal dat je ouders bent geworden krijg je ieder kwartaal kinderbijslag uitbetaald. Een leuke bijdrage voor de opvoeding van je kind(eren). Maar waarom en van wie krijg je dit precies, wat zijn de uitbetalingsdata en hoeveel krijg je? Maar ook: wanneer stopt de kinderbijslag en informatie over dubbele kinderbijslag en extra kinderbijslag. In dit artikel lees je alles over de Kinderbijslag 2019! 

‘Lees ook: Hoeveel zakgeld krijgt jouw kind?

alle informatie over de kinderbijslag 2019

Kinderbijslag 2019 | Alle informatie op een rij!

Van wie krijg je kinderbijslag?

Heel simpel gezegd: van de Nederlandse overheid. Deze wil hiermee bijdragen aan de kosten voor opvoeding en verzorging van je kind. Als voorwaarde is er dat je zelf verzekerd moet zijn en je krijgt de kinderbijslag voor eigen kinderen, stiefkinderen, adoptiekinderen en andere kinderen die je opvoedt en verzorgt alsof het je eigen kinderen zijn. De uitbetaling wordt geregeld door De Sociale Verzekeringsbank en dit loopt allemaal vanzelf.

Hoeveel kinderbijslag krijg je?

Goed nieuws! De hoogte van de kinderbijslag 2019 is zo’n €60,00 tot €90,00 per kind per jaar hoger dan vorig jaar. Hoeveel je krijgt is per leeftijd van het kind weer anders en wordt zowel na de 6e als na de 12e verjaardag omhoog bijgesteld. Let op: aangezien je kinderbijslag krijgt na afloop van een kwartaal, zullen de nieuwe bedragen vanaf april 2019 bijgeschreven worden.

– 0 tot en met 5 jaar: €217,00
– 6 tot en met 11 jaar: €264,00
– 12 tot en met 17 jaar: €311,00

Wanneer wordt de kinderbijslag uitbetaald?

De kinderbijslag wordt ieder kwartaal uitbetaald, ná afloop van het kwartaal waarin je kind geboren is. Voorbeeld: over kinderen die in januari tot en met maart geboren worden krijg je begin april de kinderbijslag. De uitbetalingsdata voor 2019 zijn:

– 2 januari 2019 (over het vierde kwartaal 2018)
– op 1 april 2019 (over het eerste kwartaal 2019)
– 1 juli 2019 (over het tweede kwartaal 2019)
– 1 oktober 2019 (over het derde kwartaal 2019).

Wanneer stopt de kinderbijslag?

Zodra je kind de leeftijd van 18 jaar bereikt heeft stopt de kinderbijslag. Maar er zijn enkele uitzonderingen waardoor de kinderbijslag al eerder kan stoppen:

– als je kind de leeftijd van 16 of 17 jaar heeft en met een bijbaantje teveel verdient. Bij een verdienste van meer dan €1.285,- netto per kwartaal stopt de kinderbijslag, het maakt daarbij niet uit of je kind thuis woont of uitwonend is. Met uitzondering van de zomervakantie waarin je kind bovenop het genoemde bedrag nog eens €1.319,- netto extra mag verdienen. Kinderen tot 16 jaar mogen onbeperkt bijverdienen
– als je kind studiefinanciering krijgt
– als je kind (tijdelijk) uit huis gaat wonen en je als ouder(s) minder dan €422,- per kwartaal bijdraagt aan de verzorging van het kind. Voor de SVB is een kind uitwonend als je kind 4 nachten of meer per week niet thuis overnacht
– als je met je gehele gezin buiten Nederland gaat wonen en werken. Blijf je in Nederland werken dan krijg je ook de kinderbijslag nog gewoon uitbetaald
– als je kind buiten Nederland gaat wonen, bijvoorbeeld voor een specifieke opleiding, dan krijg je enkel kinderbijslag als er tussen dat land en Nederland een ‘handhavingsverdrag’ geldt
– bij het overlijden van je kind stopt de kinderbijslag het kwartaal na het overlijden.

Kom je in aanmerking voor dubbele kinderbijslag?

Er zijn bepaalde uitzonderingen waardoor je in aanmerking kan komen voor dubbele kinderbijslag:

– als je kind uitwonend is door een handicap en/of ziekte
– hij of zij uitwonend is en onderwijs gaat volgen waarbij jij als ouder meer dan €1.120,- per kwartaal meebetaald aan het onderhoud van je kind (mits je kind minder dan €1.285,- per kwartaal bijverdient)
– als je een thuiswonend kind tussen de 3 en 18 jaar hebt met een positief CIZ-advies.

Kom je in aanmerking voor extra kinderbijslag?

Als je voor de duur van minimaal één volledig jaar aan de voorwaarden van dubbele kinderbijslag voldoet kan je eenmalig een bedrag voor extra kinderbijslag ontvangen. Het totaalbedrag hiervan is voor de kinderbijslag 2019 vastgesteld op ruim €2.000,-. Hierbij geldt één uitzondering. Had je het volledige jaar een fiscaal partner, dan mag één van de ouders niet meer dan €4.895,- verdiend hebben. Het inkomen van de andere partner is hierbij verder niet van belang.

Let op: de kinderbijslag krijg je automatisch uitbetaald, maar de dubbele kinderbijslag of eventuele extra kinderbijslag moet je aanvragen.

* Uitgelichte foto van rawpixel.com via Shutterstock

Close
Read previous post:
zwangerschapsshoot van Brenda
De zwangerschapsshoot van.. Brenda!

We hebben weer een ontzettend leuke shoot om te laten zien. Deze week de zwangerschapsshoot van Brenda. Elke shoot vertelt...

Close