Close
Bewust in onze boekenkast | kinderboeken met diversiteit

Bewust in onze boekenkast | kinderboeken met diversiteit

Kinderboeken met diversiteit zijn voor onze boekenrecensent Daphne erg belangrijk qua voorlichting voor haar meisjes. Kinderen zijn namelijk al jong vatbaar voor vooroordelen, racisme en discriminatie. In dit artikel ‘bewust in onze boekenkast’ vertelt ze je haar favorieten en welke boeken ze graag nog aan haar collectie wil toevoegen.

Lees ook: ‘In gesprek met Jillian Emanuels (de Instant Pedagoog) over racisme

kinderboeken met diversiteit

Kinderboeken met als thema diversiteit

Toen ik nét moeder was geworden, kwam de documentaire ‘Wit is ook een kleur van Sunny Bergman’ uit. Heel leerzaam als je het mij vraagt (bij deze tip ik hem dus). Zo is er onder andere te zien hoe jong kinderen al vatbaar zijn voor vooroordelen, racisme en discriminatie. Ga het zien mensen (woensdag 24 juni, 23.10 uur op NPO 2 of kijk online) en leer!

Mede door het bekijken van de hier zojuist getipte documentaire ben ik een redelijk bewuste kinderboekenkoper (al zeg ik het zelf). Maar ik heb ook een zwak voor mooi, grafisch, rijm en klassiekers. En even over die klassiekers in mijn kast, die zijn behoorlijk wit en lang niet altijd 100% verantwoord. Zo pas ik al lezend woorden, zinnen of een verhaallijn aan. En dat is eigenlijk… niet oké.

Bewust in onze boekenkast

kinderboeken met diversiteit billen buikje benen

‘Billen Buikje Benen’ van Betty Sluyzer was het eerste boekje dat ik bewust op zijn diversiteit koos. “Buiken zijn klein of groot. Wit, bruin of rood. Is jouw buikje bruin of wit? En weet jij waar je naveltje zit?” Huidskleuren benoemen, dat was iets nieuws voor mij. Maar ik had inmiddels geleerd dat dit juist kan helpen als je een kind wilt leren dat alle mensen gelijk zijn. Het is een leuk boekje om je kleintje zijn lichaam te laten ontdekken.

Ik kies vaak bewust boeken omdat er diverse mensen geïllustreerd worden. Alle mensen die mijn dochters ook in de stad zien. En dan mag het verhaal dus (ook) over totaal iets anders gaan dan diversiteit.

Dit is mijn top drie uit onze eigen boekenkast:

1. ‘Omdat ik je zo graag zie’ van Milja Praagman
Een leuk verhaal over Ibi en haar oma. Ik vind het zo’n vertederend boek dat ik de naam Ibi op mijn namenlijstje zette. En eigenlijk zijn alle boeken van Milja Praagman hier thuis een hit.

kinderboeken met diversiteit bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

2. Mijn dametjes zijn nog te klein voor Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes’ van Elena Favilli en Francesca Cavalo, maar het ligt op ze te wachten. Wauw! Wat een boek is dit! Ik kan niet wachten tot ze hier klaar voor zijn. 100 voorleesverhalen over inspirerende vrouwen, die op hun eigen rebelse manier de wereld hebben veranderd. En zo mooi! De illustraties zijn gemaakt door 60 vrouwelijke kunstenaars van over de hele wereld.

kinderboeken met diversiteit welkom

3. De dierenwereld is in kinderboekenland doorgaans inclusiever maar wat als dat niet het geval is? Met behulp van dieren maakt Barroux actuele thema’s op kindermaat bespreekbaar. In zijn boek ‘‘Welkom’ wordt de vluchtelingenproblematiek bespreekbaar voor kinderen vanaf drie jaar.

We hebben er ook nog flink wat op ons verlanglijstje staan:

Bewust kinderboeken kopen of lenen is wat mij betreft niet altijd makkelijk. Het is geen afdeling in de bibliotheek, niet in de (gemiddelde) boekenwinkel. En dan is er nog de mening van de peuter zelf en die is nu eenmaal dol op Frozen, glitters en dieren.

kinderboeken met diversiteit zo voel ik mij

Deze week vond ik EduCulture; een kinderboekenwinkeltje in Amsterdam met een inclusief aanbod, met alle liefde samengesteld door eigenares Joan Windzak. Ik kocht daar ‘Zo voel ik mij’ van Pierre Winters en Eline van Lindenhuizen om mijn oudste dochter te leren over gevoelens en emoties.

En voor iedereen die niet in Amsterdam woont, Joan heeft ook een webshop en op social media tipt ze ook mooie dingen met fijne woorden!

Heb je zelf nog tips voor kinderboeken met diversiteit? Tip ze ons gerust! We vinden het fijn om jullie favorieten te horen.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer van en over Daphne.
En hier lees je meer artikelen over kinderboeken.

* Foto’s © Daphne Meijer.
Dit artikel bevat affiliate links.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

kinderboeken met diversiteit pinterest

Close
Read previous post:
snotneus thuis
‘Laat je snotneus lekker thuis joh!’

Ook bij Karen in het dorp ging de speeltuin weer open. Natuurlijk golden er voor de speeltuin - net als...

Close