Close
Zó kies je een kinderdagverblijf voor je kind

Zó kies je een kinderdagverblijf voor je kind

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom je voor je kind opvang nodig zou hebben. Bijvoorbeeld als je zwanger bent en je na je zwangerschapsverlof weer aan het werk moet of als je meer uren gaat werken en met de reguliere schooltijden niet meer uitkomt. Eén van de mogelijkheden waar je voor kan kiezen is een kinderdagverblijf. Maar er is een enorm aanbod en dat maakt een kinderdagverblijf uitkiezen niet even gemakkelijk. Hierbij een checklist! 

‘Lees ook: Interview met Bas Beek van kinderopvangorganisatie CompaNanny.’

kinderdagverblijf uitkiezen tips

Een kinderdagverblijf uitkiezen doe je zó!

Ook al is het heel erg vaak een gevoelskwestie, zeker voor moeders, er zijn een heleboel praktische zaken waar je aan kan denken bij het uitzoeken van een kinderdagverblijf. Wij hebben enkele zaken voor je op een rij gezet wat je op weg kan helpen bij het maken van een keuze. Want een opvang moet niet alleen bij jouw normen en waarden passen, maar vooral ook goed aansluiten bij de wensen en behoeftes van je kind(eren).

Hoe zijn de groepen ingedeeld?

Naar wat voor soort groep gaat jouw voorkeur uit en past het beste bij jouw kind? Een horizontale groep met allemaal kinderen in dezelfde leeftijd? Of juist een verticale groep waarbij er kindjes van verschillende leeftijden in dezelfde groep zitten?

Wat wordt er de kinderen aangeboden?

En sluit dit aan bij waar je als ouder(s) thuis ook voor kiest? Denk hierbij bijvoorbeeld aan buiten/binnen spelen, worden er uitjes buiten de opvang georganiseerd (en zo ja, waarnaartoe?), wordt er voorgelezen, worden kinderen voldoende gestimuleerd in hun ontwikkeling en is hier een plan (pedagogisch beleid) voor, is er ruimte voor vrij spelen en zelf keuzes maken, hoeveel leidsters zijn er in één groep en hoeveel kinderen (is er een max?) en krijgen de kinderen voldoende persoonlijke aandacht?

Hoe huiselijk mag de opvang zijn?

Vind je het als ouder juist fijn als er een huiselijke omgeving wordt geboden, of mag er verschil zitten in de aanpak? Hoe is de aanpak qua emotionele ontwikkeling als het op huilen, knuffelen, ‘straffen’, voedingsvoorkeuren en slaaptijden aankomt? Is er ruimte om jouw persoonlijke wensen, normen en waarden door te laten voeren op de opvang?

Hoe blijf je op de hoogte?

Er is een enorm verschil tussen kinderdagverblijven als het om het contact met de ouders aankomt. Hoe wordt je op de hoogte gehouden van de dagritmes, ontwikkelingen, bijzonderheden van de dag, wat ze zoal gegeten en gedronken hebben.. Is er voldoende tijd bij het brengen en halen om dit met een medewerker te bespreken of is dit een kort moment en wordt je door middel van een schrift/dagboek of een digitale app op de hoogte gehouden? Is er een vast aanspreekpunt? Wat is de procedure bij eventuele klachten?

Praktische zaken

Naast alle bovenstaande punten die vooral heel erg op het gevoel inspelen, zijn er ook praktische zaken om rekening mee te houden. Denk hierbij aan de openingstijden en flexibiliteit met brengen en ophalen. En is er de mogelijkheid om je kind ook in (schoolvakanties) de vaste dagen te kunnen brengen (52-weken contract)? Is er überhaupt ruimte op de door jou gewenste dagen? Mocht je een baan met wisselende uren hebben, hoe flexibel is het kinderdagverblijf hierin/zijn hier mogelijkheden voor? Kunnen vakantiedagen ingeruild worden of vervallen deze? Maar denk ook zeker aan wat er bij de prijs inbegrepen zit zoals luiers, eten, drinken en activiteiten en wat moet je als ouder zelf meegeven als je je kind brengt?

Laatste tips

Er is veel om rekening mee te houden bij een kinderdagverblijf uitkiezen. Zoek als eerste via internet welke kinderdagverblijven er in jouw omgeving zitten. En vraag ouders in jouw omgeving voor welk kinderdagverblijf zij gekozen hebben, waarom en of ze tevreden zijn. Neem de tijd om de websites door te bekijken en vaak zal je dan al een voorkeur hebben waardoor je nog maar één tot drie kinderdagverblijven over houdt.

Schrijf álle punten en vragen die voor jou als ouder belangrijk zijn op. Maak vervolgens met ieder kinderdagverblijf een persoonlijke afspraak voor een rondleiding. Zorg dat dit kan tijdens openingstijden. Zo kan je zien hoe de sfeer er is en hoe er gewerkt wordt en stel tijdens deze kennismaking alle vragen die je maar hebt. Het is tenslotte wel de plek waar je kind(eren) heel wat uurtjes door zullen gaan brengen!

Wij zijn benieuwd.. Heb jij opvang voor je kind(eren)? En heb je dan gekozen voor familie, een gastouder of een kinderdagverblijf? Wij zijn benieuwd! Praat erover mee op onze Facebookpagina 🙂

* Uitgelichte foto van Veryulissa via Shutterstock

Close
Read previous post:
cake smash
Alles over de cake smash inclusief heel veel leuke inspiratie foto’s!

Samen met de babyshower en de gender reveal party kwam het overwaaien uit de Verenigde Staten: De cake smash. Maar...

Close