Close
Kinderen die klusjes in huis doen? Die hebben als volwassenen meer succes!

Kinderen die klusjes in huis doen? Die hebben als volwassenen meer succes!

Zo. Dat is nog al een stelling. Toch blijkt uit onderzoek van een aantal gerenommeerde universiteiten dat het wel zo is. Kinderen die klusjes in huis doen? Die hebben als volwassenen veel meer kans op succes. Dus hop… aan de bak die koter(s) van jou.

Lees ook: ‘‘Waaraan herken je een hoogsenstitief kind?’

kinderen die klusjes in huis doen

Kinderen die klusjes huis doen

‘Vroeger’ was het vanzelfsprekend. Kinderen hielpen mee in het huishouden. Gezinnen waren groot en de oudere kinderen zorgden voor de jonkies. Er was geen kind dat piepte als ze de was moest doen of banden moest plakken. Het hoorde er gewoon bij. Tegenwoordig hoeven kinderen veel minder. Toch blijkt het helemaal niet zo goed voor het kind te zijn voor kinderen als ze minder moeten helpen. Kinderen die helpen in het huishouden hebben namelijk een grotere kans om succesvol te worden.
“Door ze klusjes te laten doen – zoals het vuilnis buitenzetten of hun eigen was te laten doen – realiseren ze dat ze moeten werken om deel te maken van het echte leven”, vertelt Julie Lythcott-Haims. Zij is eerstejaars decaan op de Stanford University en ze schreef het boek ‘How to raise an adult‘ (*). In dit boek beschrijft ze hoe je je kind(eren) kunt voorbereiden op succes als volwassene(n).
Haar onderzoek – dat o.a. werd gebaseerd op Harvard studenten en hun carrières – ontdekte dat mensen die als kind meer huishoudelijke klussen deden als volwassenen gelukkiger waren, maar ook nog eens betere werknemers. Ze konden beter samenwerken met hun collega’s en ze bleken sensitiever op bepaalde vlakken. Zo konden ze bijvoorbeeld beter inschatten als iemand iets moeilijk vond om te doen. Dat ze dat beter kunnen, komt – simpel gezegd – doordat ze het als kind zelf vaak met klusjes en verantwoordelijkheden hebben geworsteld.

“Als kinderen de afwas niet hoeven te doen, betekent dit dat iemand anders dat voor hen doet”, legt Julie Lythcott-Haims uit. Dat ze niet hoeven te helpen, zorgt er voor dat ze ook niet leren dat er werk gedaan moet worden en dat iedereen bijdraagt aan het welzijn en het succes van het geheel.” Dat is een hele belangrijke levensles.

Dus… ga lekker op de bank zitten, laat je kinderen een kop koffie zetten, relax en laat de kinderen vanavond koken, afwassen en het vuilnis buiten zetten. Later zullen ze je dankbaar zijn!

Benieuwd wanneer je kind wat kan? Dit zijn de huishoudelijke klusjes per leeftijd

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over het huishouden.

Beeld ‘vader en zoon wisselen lakens samen’ via Shutterstock.
Bron artikel Parents.com.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

kinderen die klusjes in huis doen worden succesvollere volwassenen

Close
Read previous post:
aan wie ligt het eigenlijk
‘Aan wie ligt het eigenlijk?’ | Column over onvervulde kinderwens

Elle houdt op MOMmag. een column bij over haar kinderwens, vruchtbaarheidstraject en alles wat daarom heen een rol speelt in...

Close