Close
Boektip | ‘Kinderen helpen bij verlies’ van Manu Keirse

Boektip | ‘Kinderen helpen bij verlies’ van Manu Keirse

Vroeg of laat krijgen kinderen met verlies te maken en moeten ze afscheid nemen van een dierbare. Ouders willen hun kinderen beschermen tegen pijn en verdriet. In de bestseller ‘Kinderen helpen bij verlies’ van Manu Keirse vertelt hij hoe daarmee om te gaan. Kristel las het boek.

Lees ook: ‘Deze troosthuisjes helpen rouwende kinderen verdriet een plek te geven

kinderen helpen bij verlies

‘Kinderen helpen bij verlies’

Een boek voor iedereen die van kinderen houdt. De subtitel dekt zeker de lading van dit boek, dat ik voor MOMmag. mocht lezen. Sinds vorig jaar een van haar oma’s overleden is, komt onze jongste dochter regelmatig met vragen waar ik niet altijd precies op weet hoe te reageren. Het zijn dan vragen over verlies, rouw en dood.

‘Kinderen helpen bij verlies’ is geen zelfhulpboek met allerlei ingewikkelde methodieken. Het is een heel praktisch, makkelijk leesbaar boek met indrukwekkende, alledaagse voorbeelden van verlies met goede tips hoe jij je kind het best kunt helpen. Er wordt daarbij ook onderscheid gemaakt in leeftijdsfasen. Een kind van 5 stelt andere vragen dan eentje van 14 jaar.

Alle vormen van verlies komen aan de orde in dit boek. Denk daarbij aan een echtscheiding, maar ook seksueel misbruik. Je kunt het boek van begin tot eind lezen, maar je kunt ook prima een hoofdstuk los lezen (en dus overslaan waar je geen interesse in hebt).

Voor mij is de essentie van het boek toch wel dat als je kinderen te maken hebben met verlies, welke soort dan ook, het belangrijkste is dat jij je kind het gevoel geeft dat zij alles mogen vragen en dat zij altijd bij je terecht kunnen als ze bang of angstig zijn.

Wees altijd open en eerlijk naar je kinderen, wanneer bijvoorbeeld opa of oma ziek is. Hoe oud je kinderen ook zijn, vertel altijd de waarheid. Dit geeft vertrouwen richting je kinderen. Veel voorbeelden in het boek gaven aan dat kinderen die op jonge leeftijd een naaste verloren hadden en niet wisten wat er precies gebeurd was of niet betrokken waren bij het afscheid, zij daar later heel veel last van hebben gekregen.

Het is een aanrader voor alle ouders/verzorgers, maar ook onderwijzers om dit een keer te lezen, ook al heb jij zelf niet eens van heel dichtbij met verlies te maken.

kinderen helpen bij verlies Manu Keirse

Manu Keirse

Rouwexpert Prof. dr. Manu Keirse heeft verschillende bestsellers geschreven. ‘Afscheid van moeder’, ‘Als je een prille zwangerschap verliest’, ‘Helpen bij verlies en verdriet’, ‘Helpen bij ziekte en pijn’, ‘Later begint vandaag’, ‘Stil verdriet’ en ‘Van het leven geleerd’ zijn een aantal boeken die op zijn naam staan. Hier vind je een compleet overzicht.

Van zijn basisboek ‘Kinderen helpen bij verlies’ werden meer dan 25.000 exemplaren verkocht. Inmiddels schreef hij een nieuwe editie van dit boek.

Kinderen helpen bij verlies‘ (*) is verkrijgbaar bij de (online) boekhandel en kost €19,99 (paperback) of €14,99 (e-book)

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over boeken.
En hier lees je meer van en over Kristel.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

kinderen helpen bij verlies pinterest

Close
Read previous post:
mythologische namen
Inspiratie voor kindernamen | 20 mythologische namen

Op zoek naar inspiratie voor kindernamen? Wil je graag een naam met een betekenis voor jouw kindje? Wij delen 20...

Close