Close
Fun fact | Worden kinderen hyper van suiker?

Fun fact | Worden kinderen hyper van suiker?

 ‘Sugar rush’, wordt wel eens beweerd als de kinderen weer door het huis lopen te stuiteren na een dosis suiker. Maar klopt dat wel? Worden kinderen hyper van suiker? Wij gingen op onderzoek uit en delen de uitkomst met je. Is het nou een feit of een fabel?

Lees ook: ‘De speelgoedtrends van 2019 | Wat staat er dit jaar op de verlanglijstjes?

maakt suiker kinderen hyper

Worden kinderen hyper van suiker?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Het is een fabel dat kinderen hyper zouden worden van suiker. Welk gedrag je ook bij je eigen kinderen of die van anderen hebt geobserveerd: Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze theorie kan bevestigen.

Waarom is er dan een verschil met wat wij als ouders waarnemen en wat onderzoeken laten zien? Omdat de suiker zelf niet de ‘dader’ van het hyperactieve gedrag is. Om het zo maar even te noemen. Elk voedingsmiddel dat invloed heeft op de bloedsuikerspiegel kan zorgen voor een adrenaline golf, wat als resultaat heeft dat je kind opeens barst van de energie. Maar dat kan ook door een tomaat komen en niet persé door die lolly of reep chocola.

Zo’n hyper reactie op voeding of drinken kan ook voorkomen worden door kinderen tegelijkertijd een voedingsmiddel waar vezels inzitten te laten eten. Het effect van een plotselinge ‘rush’ van de bloedsuikerspiegel wordt verzacht door vezels en de andere voedingsstoffen komen met een rustiger tempo de bloedbaan in waardoor ze er niet opeens voor zorgen dat de bloedsuikerspiegel plots omhoog gaat.

Het is alleen zo dat in veel snoep, zoet, frisdrank en ga zo maar door helemaal geen vezels zitten en daardoor zorgen ze voor een energie uitbarsting. Als je kind bijvoorbeeld suiker naast ontbijtgranen zou eten, of een chocoladereep tegelijkertijd met een appel, dan zal hij of zij daar veel minder hyper van worden. En dat is nog gezonder ook!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met interessante weetjes.

* Uitgelichte foto Sharomka via Shutterstock.
** Bron artikel: o.a. CNN.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Worden kinderen hyper van suiker? #Pinterest

Close
Read previous post:
obstakels moederschap
De grootste obstakels van het moederschap

In een van de grotere wereldwijde MOM groepen op Facebook werd een enquete gehouden wat moeders als de grootste obstakels...

Close