Close
MOMpanel | Zijn kinderen in de stad vaker eenzaam?

MOMpanel | Zijn kinderen in de stad vaker eenzaam?

Ongeveer twee weken geleden kwam er een Brits onderzoek naar buiten waaruit naar voren kwam dat kinderen in de stad vaker eenzaam zijn. Wij zijn benieuwd hoe jullie dat ervaren en we vroegen het aan ons MOMpanel. Zijn kinderen in de stad vaker eenzaam? 

Lees ook: ‘Onderzoek | Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

kinderen in de stad vaker eenzaam

MOMpanel: Even voorstellen…

Ons MOMpanel bestaat momenteel uit 14 enthousiaste moeders. In principe is het zo dat elke betrokken MOM die ons volgt op Facebook mee kan praten. Jij kunt dus ook lid worden. Hier vind je de groep The MOMs van MOMmag., mocht je dat leuk lijken. Wij plaatsen in die groep om de zoveel dagen een topic. Waarin iedereen kan meepraten. Een aantal van de antwoorden selecteren wij voor het daadwerkelijke artikel. Je leest dus niet altijd van dezelfde MOMs input, maar we rouleren. Vandaag praten mee:

Mirjana Petrovic (33 jaar).
Mirjana is sinds kort verloofd met Hernàn. Zij zijn 13 jaar samen en hebben 4 kinderen: Lynn van 6 jaar, Milan van 3 jaar en Sophie van 1 jaar. Ze is werkzaam als teamleider in de gehandicaptenzorg en werkt in Haarlem.

Tineke Janzen (26 jaar).
Tineke woont in Leeuwarden samen met mijn vriend en hun kinderen (Fedde van 2,5 en Yenthe van 7 maanden). Sinds vorig jaar werkt ze als gastouder bij een heel leuk gezin in haar woonplaats.

Bonita Smit (31 jaar).
Bonita is sinds afgelopen zomer verloofd. Met haar verloofde heeft ze dochter Liv van 3 jaar oud. Ze is klantenservice medewerkerster bij Marktplaats en wij woont in Blijham, het hoge noorden. Naast haar werk is ze creatief bezig met het bedrukken van kleding enz. op CreaJasmijn.

Sabine Hensens (40 jaar).
Sabine is getrouwd met Jaap en samen hebben zij twee kinderen: Mara van 8 jaar en Collin van 3 jaar. Ze is bewust thuisblijfmoeder. Sinds 6 jaar woont het gezin in Valthermond (dat is een plaatsje vlakbij Emmen).

Vraag: Zijn kinderen in de stad vaker eenzaam?

Uit een Brits onderzoek bleek dat 1 op de 10 kinderen zich regelmatig eenzaam voelt. Onderzoekers van het Office for National Statistics (ONS) ontdekten bovendien dat kinderen uit de stad vaker last hebben van eenzaamheid dan kinderen in dorpen en op het platteland. Kinderen die in de stad wonen, spelen minder buiten en dat kan hier volgens de onderzoekers de oorzaak voor zijn. Ouders zien in de stad vaak meer risico’s in buiten spelen, waardoor kinderen minder buiten zijn met andere kinderen.

The MOMs aan het woord:

Als je aan een hoofdweg woont, laat je misschien jouw kinderen minder snel buiten spelen?

Mirjana: ‘Wij wonen in een stad, maar niet in het centrum. De kinderen spelen veel buiten met andere buurtkinderen. We hebben een park om de hoek en twee flinke speeltuinen die gratis toegankelijk zijn. Zelf ben ik opgegroeid in een dorp waar ik ook altijd buiten speelde.
Ik denk dat het vooral te maken heeft met veiligheid op straat. Wij wonen in een rustige zijstraat. Als je aan een hoofdweg woont, laat je misschien jouw kinderen minder snel buiten spelen?’

Ik ben zelf opgegroeid in een dorp en zie de ‘verschillen’.

Tineke: ‘Wij wonen in de stad. Ik ben zelf opgegroeid in een dorp en zie de ‘verschillen’. Wij wonen in een volksbuurt en dat is toch anders. Hier spelen ook alle kinderen buiten op straat en kennen ze elkaar allemaal. Er zijn veel speeltuinen in de buurt waar je (als je er regelmatig komt) ook dezelfde gezichten tegenkomt. Tips? Jonge kinderen zitten vaak op een kinderdagverblijf of kun je naar een peuterspeelzaal brengen. Als ze daar een vriendje hebben kun je proberen om eens af te spreken buiten de opvang om. Hetzelfde geldt voor schoolkinderen, mocht er niemand in de klas zijn waar ze leuk mee kunnen spelen. Kijk naar naar sportclubs etc.. ‘

Beiden zouden we niet zo snel de keuze maken om in een stad te wonen.

Bonita: ‘Wij wonen in een klein dorp. Vriend en ik zijn hier op opgegroeid. We zijn net verhuisd naar een huis met meer tuin voor onze dochter. Beiden zouden we niet zo snel de keuze maken om in een stad te wonen, maar dat zijn we natuurlijk ook niet gewend. Liv is een echte buitenkind maar ik ben van mening dat dat niet zozeer met de woonomgeving te maken heeft.’

Ik ervaar de stelling dus anders.

Sabine: ‘Ik ben zelf geboren en opgegroeid in Den Haag. Eenzaam was ik zeker niet hoor! In tegendeel overal zijn mensen ? Mijn man komt uit een klein dorp en we hebben samen heel lang in Den Haag gewoond. Tot er kinderen kwamen……de heimwee van mijn man werd groter en de behoefte om de kids daar op te laten groeien ook. Toen de mogelijkheid zich aandiende om te verhuizen hebben we de stap gezet. En zeker geen spijt van.

We hebben een enorme tuin en de kids kunnen zich uitleven in hun eigen speeltuin ? Gelukkig wonen wij in een centraler gedeelte van het dorp waardoor er wel aanloop is van kinderen maar de meeste klas- en schoolgenoten wonen een stuk verder en zijn onbereikbaar voor de kids (fietsen zo’n ver stuk alleen durf ik nog niet aan).

Ik ervaar de stelling dus anders. Compleet tegengesteld eigenlijk. Toen ik in de stad opgroeide in ons flatje ging ik gewoon naar de buurttuin (lees een lap gras achter de flat) of naar het park en daar speelde we. Later op de fiets of met de tram zelf op pad en ik denk dat je daarom in een stad minder eenzaam bent omdat alles lekker dicht om je heen is. Ook je sociale contacten. En ook een stuk zelfredzaamheid mee krijgt (onbewust en niet omdat je loedermoeder geen zin heeft om je weg te brengen ??)’

Vraag aan jou: Wat is jouw situatie? Woon je in een stad of in een dorp? Hoe zie jij dat? En herken je je in de uitspraken een van the MOMs? Praat je mee onder het bijbehorende bericht op Facebook?

Uitgelichte foto MNStudio via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Kerst met Maya de Bij Plopsa indoor Coevorden
Winactie | Win 4 kaartjes voor Kerst met Maya de Bij

De Kerstvakantie staat weer voor de deur. Naast alle feestdagen blijft er in die twee weken nog voldoende tijd over...

Close