Close
‘Waarom worden kinderen met een beperking nog steeds buitengesloten?’

‘Waarom worden kinderen met een beperking nog steeds buitengesloten?’

Marischka is een van de nieuwe redactrices van MOMmag. Onderaan deze column stellen we haar uitgebreid voor. Ze heeft twee dochters waarvan de jongste het syndroom van Down heeft. In haar eerste column vertelt ze over de muren waar haar dochter en zij vaak tegenaan lopen en hoe frustrerend dat is.

Lees ook: ‘De MOM tattoo van Esmee | De hartslag van haar kindje

kinderen met een beperking buitengesloten

‘Waarom worden mensen met het syndroom van Down nog steeds buitengesloten?’

Het VN-verdrag aangaande inclusie is inmiddels bijna vier jaar van kracht in Nederland (14 Juli 2016). Dit verdrag verplicht de overheid en onze samenleving om ervoor te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in onze maatschappij. Net zoals ieder ander mens. Iets dat vanzelfsprekend moet zijn.

Hoe kan het dan zijn dat ik als moeder van een achtjarig meisje met Down geregeld uitgeput en verslagen terug kom van een gesprek met de directie van haar school en/of een ervaringsdeskundige?
Krijg ik van het ministerie van Onderwijs hoopgevende adviezen die simpelweg niet vertaald kunnen worden binnen het ‘speciaal onderwijs’. Inmiddels glijden de jaren stilzwijgend voorbij….

Met haar acht jaar kan ze nog niet eens tot vijf tellen

Er zijn er avonden dat ik mezelf in slaap huil. Als ik naar mijn kleine prinsesje kijk dat nietsvermoedend ligt te slapen. Het prinsesje dat morgenochtend vol enthousiasme weer naar ‘school’ mag. Maar met haar acht jaar kan ze nog niet eens tot vijf tellen.

Inclusion program in de VS & Canada

Nu zul je denken dat ik wellicht moeite heb met het accepteren van de beperkingen die het syndroom van Down met zich mee brengt. Maar dat is het niet… Ik zie namelijk de progressie die kinderen met Down in Canada en de Verenigde Staten maken dankzij de uitvoering van dit inclusion program. De invoering van leesmethoden in die landen. Deze leesmethode werkt aantoonbaar bij kinderen met Down. De IEP meeting voor ouders en scholen. En dan voornamelijk de informatie die beschikbaar is voor ouders om ten alle tijden belangrijke beslissingen te toetsen aan het verdrag van de inclusie.

Elke keer wanneer mijn kleine meis me vraagt of ze ook mee mag doen

Het voelt zo verkeerd dat ik iedere keer maar weer moet vechten. Dat ik elke keer wanneer mijn kleine meis me vraagt of ze ook mag meedoen, net te vaak nee moet verkopen. Mijn trukendoos is zo langzamerhand leeg.

Ik heb simpelweg de energie soms niet meer om de juf op haar school uit te leggen dat ik bewust kies voor de kleding die ik mijn dochter iedere ochtend aantrek! Dat de tijd van kinderen met strohaar en klitteband broeken ook voor kinderen met Down al heel lang voorbij is. Uitleggen dat ze niet met iedereen hoeft te knuffelen. Dat ze zeker niet de ambitie heeft om clown te worden!

Het is inderdaad lastig om haar iedere dag maar weer te moeten helpen met het leren hoe je jasje dicht te ritsen of je knoopjes dicht te drukken. Maar het is niet dat zij het niet probeert of dat ze het nooit zal leren… Het is een kwestie van geduld en passie.  Ondersteunt door het verdrag dat zo mooi op papier staat omschreven. En waar we ons allemaal aan zouden houden. Maar mijn vraag is: Wanneer gaan we hier ook echt in de praktijk iets van merken?

Waarom worden kinderen met een beperking nog steeds buitengesloten?

Marischka Melger

Marischka is een alleenstaande moeder van twee meisjes: Tika-Danee van 19 jaar die momenteel woont en studeert in Leiden en Levita Victoria van 8 jaar die werd geboren met het Syndroom van Down. Ze woont in Oosterbeek (bij Arnhem) en is 48 jaar.

Marischka studeerde aan het Conservatorium te Alkmaar. Ze werkte op zeer jonge leeftijd al bij televisie als productie- en redactie assistente bij Tineke de Nooy/Tenfold. Haar passie voor theater zorgde ervoor dat Marischka uiteindelijk op het podium stond als actrice bij zowel Joop van den Ende producties in het Nieuwe de la Mar theater te Amsterdam, als in John de Mol Wentink´s Studio 21. Waar ze een aantal jaren als vocaliste en danseres de  leading lady was naast o.a. Marjorie Barnes en Jeroen van den Boom.

In 2007 ontwikkelde Marischka – na een aantal projecten te hebben gedaan voor de jeugdzorg instelling Rentray – een STP (scholing- en training programma) voor jongeren met een justitieel kader. Ze kreeg hiervoor een overheidserkenning van het Nederlandse Ministerie van Justitie.

Daarnaast had Marischka een aantal jaren een eigen bedrijf. Hiermee gaf ze training en coaching aan kinderen en jong volwassenen op het gebied van theater, televisie en film.

Ook verzorgde ze de casting voor de hoofdrol van de film ‘Het Getij’ van regisseur Maarten van Vliet en maakte ze samen met Maarten een pilot documentaire over kansloze ghetto jongeren in de gevaarlijkste sloppenwijken van Santo Domingo (Dominicaanse Republiek).

Na een aantal moeilijke jaren in haar prive leven besloot Marischka om zich voorlopig te richten op de opvoeding van haar beide meisjes, zet ze zich in voor Down Syndrome awareness noemt ze zichzelf Mom´ager van de kleine Levita. Ze heeft veel interesse voor de nieuwste wetenschap in Neurologie en dan met name Neuro plasticiteit in relatie tot Down syndroom en autisme

Marischka, welkom in ons team. We kijken uit naar jouw columns!

⇒ Volg je ons al op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer van en over Marischka.
En hier lees je meer columns.

Beeld © Marischka Melger

Wil je deze column bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

kinderen met een beperking buitengesloten pinterest

Close
Read previous post:
bevroren banaan lolly
Lekker recept | Bevroren banaan lolly met chocola

Het belooft weer heerlijk weer te worden de komende dagen. Deze bevroren banaan lolly met chocolade is een dan zeker...

Close