Close
8 op de 10 kinderen onveilig in de auto | Zit jouw kindje wel goed?

8 op de 10 kinderen onveilig in de auto | Zit jouw kindje wel goed?

Verontrustend nieuws! Uit onderzoek van van de Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar bleek dat 8 op de 10 kinderen onveilig in de auto zit! In dit artikel lees je of jouw kind wel goed zit en hoe je de veiligheid van je kindje kunt verbeteren. 

Lees ook: ‘The great escape’ (over de peuter en zijn autostoeltje)

kinderen onveilig in de auto

8 op de 10 kinderen onveilig in de auto

Dat is nog al wat.. 8 op de 10 kinderen zitten niet veilig in de auto. Maar wat gaat er dan mis? Het begint met de installatie: De helft van de autostoeltjes is niet goed geïnstalleerd. We stipten het zelf ook al aan in het artikel met tips voor de eerste winter met je baby, maar het gaat ook vaak verkeerd met de gordels. 6 op de 10 kinderen zit te los in de autostoel omdat ouders de gordeltjes van het harnasje niet goed aantrekken.

Dit blijkt uit recent onderzoek van de Taskforce Kinderveiligheid, uitgevoerd door VeiligheidNL, onder kinderen van 0 tot en met 8 jaar. De Taskforce Kinderveiligheid is een samenwerkingsverband van onder andere VeiligheidNL, Maxi-Cosi, Erasmus MC en kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer. De stichting vindt de resultaten terecht verontrustend en roept ouders met klem op om de autostoel met aandacht te installeren en het kind goed vast te zetten.

Toch is er ook goed nieuws te melden. Het uitkiezen van de juiste autostoel voor de baby, peuter of kind gaat namelijk in bijna alle gevallen wel goed. 93% van de ouders maakt de juiste keuze. Maar met het kopen van de juiste autostoel ben je er nog niet.

“Een schokkend resultaat is dat 9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren”

zegt Saskia Kloet, programmamanager Opgroeien bij VeiligheidNL. “De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto en het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.”

Bovendien worden kinderen niet alleen door de ouders vervoerd. Voor bijvoorbeeld opa’s en oma´s lijkt het nog lastiger om kinderen op de goede manier in de autostoel mee te nemen. Uit het onderzoek blijkt zelfs dat de kans groter is dat kinderen onveilig in de auto zitten als ze door iemand anders dan de ouder worden vastgezet. Gaat je kind met iemand anders mee in de auto? Zorg ervoor dat er een autostoel aanwezig is en leg daarom goed uit hoe het werkt aan degene die je kindje gaat vervoeren!

Fatale gevolgen

Kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer ziet elke dag de nare gevolgen van het verkeerd gebruik van autostoelen:

Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits.

“Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen. Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas slaat het hoofdje en de armen met grote kracht tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen. Zorg dus ondanks de drukte in het gezin dat veiligheid voor uw kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby’s en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in.”

Check altijd én met aandacht

Het is van levensbelang dat ouders zich goed verdiepen in de juiste manier van installatie van de autostoel. Judith van Sambeek, Marketingmanager bij Maxi-Cosi zegt: “Het installeren van een autostoel is lastig. We adviseren ouders altijd goed de handleiding te lezen en eventueel instructiefilmpjes te bekijken voor de juiste installatie. Laat het bij twijfel checken door een expert, bijvoorbeeld bij een erkend verkooppunt of de autostoelenfabrikant.”

5 tips om je kind veilig te vervoeren

Ouders kunnen met een paar doeltreffende tips de veiligheid van de kinderen in de auto al flink verbeteren:

  1. Installeer je autostoel altijd volgens de handleiding. Neem ruimt de tijd om je goed te laten voorlichten.
  2. Belangrijk is dat de autogordels niet gedraaid zijn, de juiste route volgen en goed zijn vastgeklikt.
  3. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. Bij een baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden.
  4. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maar maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaampje zitten.
    Let bij een peuter autostoel op de hoogte van het harnas. Er mogen maximaal 2 vingers ruimte tussen het harnasje en de schouders van je kindje zitten.
  5. Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik een autostoel mét rugleuning.

Hier zie je op beeld wat er vaak mis kan gaan. Als je op de link onder het artikel klikt, krijg je een grotere afbeelding te zien, die je eventueel ook kunt uitprinten.
kinderen onveilig in de auto

Kinderen onveilig in de auto Infographic

Zit jouw kindje goed in de auto? Praat je mee onder het bijbehorende bericht op onze Facebookpagina. Wellicht heb je nog tips waar anderen wat van kunnen leren?

Het observatieonderzoek ‘Veilig vervoer jonge kinderen in de auto’ is uitgevoerd door VeiligheidNL in opdracht van de Taskforce Kinderveiligheid. Het onderzoek is in juli en augustus 2018 uitgevoerd. Er werden 470 kinderen van 0 tot en met 8 jaar geobserveerd. Het onderzoek is een herhaling én uitbreiding van een observatieonderzoek van de Taskforce uit 2013, waarbij alleen het veilig vervoer van kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar is geobserveerd.

Uitgelichte afbeelding TierneyMJ via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Sinterklaas rocky road recept
Recept | Sinterklaas Rocky Road Bar

Wil je Sinterklaasavond eens wat anders op tafel zetten? Of wil je al dat heerlijke snoepgoed eens anders presenteren? Dan...

Close