Close
Knuffeldieren wassen. Hoe vaak zou je dat moeten doen en hoe?

Knuffeldieren wassen. Hoe vaak zou je dat moeten doen en hoe?

Heb jij ook een kind dat onafscheidelijk met zijn of haar knuffel is? Knuffels kunnen die kleintjes soms enorm veel troost bieden, kalmeren en zijn echte vriendjes. Vandaar dat ze overal mee naar toe worden gesleept. Ook naar plekken die niet al te hygiënisch zijn. Daarnaast zijn die knuffeldieren natuurlijk fantastische zakdoeken voor grote snottebellen en andere bacillen. Knuffeldieren wassen. Hoe vaak zou je dat moeten doen en hoe? Je leest er alles over in dit artikel…

Knuffeldieren wassen

Allereerst een kleine kanttekening: Want niet alle knuffels worden natuurlijk even veel gebruikt. Voor de goede orde: We hebben het hier over de knuffeldieren waar regelmatig tot vaak mee gespeeld wordt. Niet die op de plank staan als decoratie. Al moet je die natuurlijk ook wel eens stofvrij maken 🙂

Hoe vaak moet je knuffeldieren wassen?

Gemiddeld is het het beste om knuffels ongeveer een keer in de zes weken te wassen. Maar het is natuurlijk verstandig om de knuffel bijvoorbeeld vaker te wassen als je kindje ziek is geweest, in bed heeft geplast, luizen heeft, astma of last van allergieën heeft, er vlekken op zitten van voedingsmiddelen die snel bederven / gaan stinken (denk aan melk, slagroom, plakkend snoep), of als de knuffel op een plek is geweest waar echt veel bacteriën zijn. Bijvoorbeeld op een luchthaven, treinstation of in een ziekenhuis.Vooral als het knuffeldier op de grond is gevallen, is het dan wel handig ‘m een extra wasbeurt te geven. Ook is het verstandig om de favoriet van je kind vaker te wassen als hij/zij er op sabbelt.

Hoe moet je de knuffeldieren wassen?

Aantal graden

Check altijd even wat er op het label van de knuffel staat. Sommige knuffeldieren kunnen op 60 graden gewassen worden, andere maar op 30 graden.

Als je op 30 of 40 graden wast, gaan niet alle bacteriën dood. Het ruikt wel weer schoon en voelt fris, maar bacteriën krijg je bij 60 graden pas echt dood.

Kussensloop of washoes

Is het knuffeldier wat kwetsbaarder, dan kun je ‘m in een kussensloop of washoes wassen en deze dichtknopen. Zoals je lingerie ook in een speciaal wasnetje wast.

Grootte en zwaarte 

Als de knuffel groot en/of zwaar is en veel vulling heeft, zal het drogen ervan vrij lang duren. Soms wel dagenlang! De meeste kinderen willen hun favoriete vriend natuurlijk meteen weer terug. Het is dan handig om het knuffeldier op een zonnige dag te wassen of juist als de verwarming aan staat. In de zon of op de verwarming zal ‘ie sneller drogen.

Vacht

Als het knuffeltje lange haren heeft, dan kunnen daar knopen in komen bij het wassen. Borstel dan na het wassen de knuffel voorzichtig. Je kunt ook wasverzachter gebruiken of de knuffel droog föhnen. Dan zal de vacht ook weer lekker zacht worden.

Oude knuffels

Is de knuffel al heel wat jaren oud? Omdat ‘ie bijvoorbeeld van jou, je partner of een opa of oma is geweest? Check dan goed de vulling. Sommige knuffels werden vroeger gevuld met houtsnippers en die kun je helemaal niet wassen.

Vriezer

Je kunt de knuffel ook een nacht in de vriezer leggen. Dan krijg je het vuil er niet af, maar bacteriën en huismijt worden wel gedood. Dit is ook handig als je kind luizen heeft. Normaliter moet je dan de knuffeldieren op 60 graden wassen, maar een dag in de vriezer op -18°C doet zijn werk ook. Daarna zijn de luizen dood. Klop en borstel de troetels dan nog wel even goed uit.

Schone wasmachine

Het is sowieso goed om je wasmachine af en toe op trommelreinigingsprogramma te laten wassen of leeg op 90 graden. Voeg een beetje baking soda, een vaatwasblokje of huishoudazijn toe aan de lege wasmachine en alle bacteriën worden gedood. Je trommel is weer spik en span en je hebt ook geen last van nare geurtjes meer. Als je daarna de knuffel wast, dan komt ‘ie helemaal schoon uit de was.

Wasprogramma

Wil je er zeker van zijn dat de knuffel heelhuids uit de machine komt? Heeft de knuffel geen wasetiket meer of kun je het niet lezen? Was de knuffel dan op het wolwasprogramma.

Wasmiddel

In principe kun je gewoon wasmiddel gebruiken. Maar babyshampoo werkt ook en heeft vaak voor je kindje een vertrouwde geur. Wil je juist niet dat de knuffel een geur krijgt? Dan kun je wat witte azijn in het wasverzachtervakje toevoegen of met een neutraal wasmiddel wassen zoals Neutral.

Is de vacht van het knuffeldier vet geworden? Voeg dan een scheutje baking soda aan de was toe.

Droger

Sommige knuffels kunnen na het wassen ook in de droger. Vooral als je op 30 of 40 graden wast, is dat handig om alle huisstofmijt te doden.

Na het droogprogramma kun je soms de haren van het knuffeldier even borstelen, zodat ze weer normaal rechtop gaan staan.

Hoe vaak was jij de knuffel(s) van je kindje(s)?

Uitgelichte foto via Shutterstock.
Bronnen artikel o.a.: Gezondheidenco & Toyadvice.co.uk.

Close
Read previous post:
kinder ehbo cursus
Het belang van een kinder EHBO cursus

Vaak wordt er gedacht dat een kinder EHBO diploma alleen handig is als je met kinderen werkt. Toch zijn er...

Close