Close
Wil je kolven op het werk? Dit zijn je rechten!

Wil je kolven op het werk? Dit zijn je rechten!

Je gaat na je zwangerschapsverlof weer terug naar het welk, maar je wilt je baby nog wel blijven voeden met jouw eigen moedermelk. Het is natuurlijk voor de meeste vrouwen onmogelijk om dan daadwerkelijk borstvoeding te blijven geven, tenzij je thuis werkt of naast de kinderopvang.

De meeste vrouwen zullen moeten gaan kolven. Ook op het werk. Maar als je dan gaat kolven op het werk, wat zijn dan je rechten? Wij zochten het voor je uit. Dit is je werkgever aan je verplicht…

Wil je kolven op het werk? Dit zijn je rechten!

In principe is het zo dat de werkende moeder op een makkelijke manier zou moeten kunnen kolven in een veilige ruimte. Daarom is er in de wet zelfs een kolfcode opgenomen. Hierin staan regels die door de werkgever moeten worden nageleefd.

Waaraan moeten de kolfruimtes voldoen?

  • Je moet privacy kunnen krijgen als je wilt kolven. Daarom zou je de deur aan de binnenkant op slot moeten kunnen doen.
  • In de kolfruimte moet een bank of bed aanwezig zijn, zodat je kunt uitrusten.
  • Ook frisse verse lucht is van belang. Vandaar dat de ruimte een raam moet hebben dat open kan, of er moet klimaatbeheersing zijn.
  • Je mag natuurlijk nooit kolven in een omgeving waar je last hebt van gevaarlijke stoffen of viezigheid. Het gehandicapten toilet bijvoorbeeld, waar veel vrouwen naar toe worden verwezen. De plek moet hygiënisch zijn.
  • Er moet een koelkast binnen handbereik zijn, waar je je melk kunt bewaren.
  • De kolfruimte moet primair bedoeld zijn om te kolven en geen andere functie hebben. Je werkgever moet er dus een speciale ruimte voor creëren.

Hoe lang mag je kolven?

Tot 9 maanden na de geboorte mag je blijven kolven onder werktijd. Je hebt zelfs het recht om een kwart van je totaal gewerkte uren te kolven.

Als je van plan bent om moedermelk bij jezelf te gaan aftappen, dan moet je je werkgever zo snel mogelijk op de hoogte brengen dat je dat wilt gaan doen. Het liefst zelfs voor de geboorte van je kindje.

Onwetendheid

Het Algemeen Dagblad inventariseerde reacties van lezers en daaruit bleek dat veel werkgevers best wel mee willen werken aan een kolfregeling, maar dat er veel onwetendheid is. Niet alleen bij de werkgevers, ook bij de kolvende werknemers. Daardoor zijn kolf situaties vaak verre van goed te noemen.

Vrouwen die gestoord worden tijdens het kolven, of die moeten kolven in een serverruimte of invalide toilet. Dat mag dus niet. De plek waar jij gaat kolven, moet een speciaal in het leven geroepen kolfruimte zijn waar jij en eventueel andere vrouwen rustig en hygiënisch kunnen zitten/liggen.

Als je je goed inleest in het kolfprotocol en dit op tijd met je werkgever overlegd, dan ben je dit soort problemen voor en kun je je straks als je weer aan het werk gaat, met een gerust gevoel terugtrekken. Want dat is natuurlijk wel zo prettig!

Heb jij gekolfd op de werkvloer? Wat was jouw ervaring? Wil je die delen?

Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.
Bron artikel o.a. AD.nl.

2 reacties

  1. Ik kolf onder werktijd. Wij hebben weiliswasr geen speciale kolfruimte, maar ik heb wel een fijne ruimte waarbij de deur op slot kan, climate control en een bankje. Als ik moet kolfen heb ik altijd voorrang op die ruimte. Dus prima geregeld lijkt me!

Close
Read previous post:
waylon en bibi breijman verwachten een kindje
Baby Nieuws | Waylon en Bibi Breijman verwachten een kindje!

En nog meer baby nieuws! Het is blijkbaar een vruchtbare week, want ook Waylon en Bibi Breijman verwachten een kindje....

Close