Close
Wat zijn de kosten voor kinderopvang in 2020?

Wat zijn de kosten voor kinderopvang in 2020?

De kosten voor kinderopvang zijn van meerdere factoren afhankelijk. Denk aan het soort opvang, de uurtarieven, het aantal uren dat je opvang wilt en hoeveel jouw (jullie) inkomen is. Toch kun je een en ander berekenen. We vertellen je de kosten voor kinderopvang in 2020.

Lees ook: ‘Extra vroeg opstaan. Meer rust in je hoofd

kosten voor kinderopvang in 2020

Wat zijn de kosten voor kinderopvang in 2020?

Er zijn meerdere soorten kinderopvang. Zo bestaat er een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of gastouderopvang. Aan de verschillende soorten hangen verschillende prijskaartjes. Daarnaast is het natuurlijk goedkoper als je kind bijvoorbeeld maar een halve dag gaat in plaats van hele. Wil je inclusief of exclusief vakantieopvang, voorschoolse opvang en heb je 1 of meerdere kinderen. Sommige opvangadressen maken gebruik van flexibele regelingen. Daar neem je echt per uur af dat je kind aanwezig is. Andere rekenen echt een standaard dagtarief.

Je maakt zelf vaste afspraken met jouw kinderdagverblijf of gastouder wanneer je je kind(eren) brengt en haalt. Je spreekt af hoeveel dagdelen je kind(eren) aanwezig zullen zijn. Of ze in de ochtend, middag of de hele dag komen en op welke dagen. Soms kun je ook flexibele dagen afspreken, maar ga er dan wel vanuit dat de kosten vaak hoger liggen.

Maximum uurtarief kinderopvang 2020

De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld:

€ 8,17 per uur voor dagopvang
€ 7,02 per uur voor buitenschoolse opvang
€ 6,27 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Betaalt je meer dan deze tarieven? Dat is vervelend, want voor die extra kosten maak je geen aanspraak op kinderopvangtoeslag. Andersom werkt het wel zo dat als je kinderopvang goedkoper uitvalt, je over dat goedkopere uurtarief kinderopvangtoeslag ontvangt.

De tarieven van kinderopvang zijn brutoprijzen. Dat betekent dat je meestal maar een deel van de kosten zelf hoeft te betalen. Wat je precies terugkrijgt, is afhankelijk van je inkomen.

De Wet kinderopvang

De Wet kinderopvang heeft geregeld dat ouders, werkgevers en overheid de kosten voor opvang samen voor hun rekening nemen. Werkgevers dragen hun deel af aan de belastingdienst. Ouders betalen zelf de rekeningen aan het kinderdagverblijf, de BSO of de gastouder. Als ouder kun je een tegemoetkoming in de kosten voor opvang aanvragen bij de belastingdienst: de kinderopvangtoeslag. De hoogte hiervan is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner samen. Kinderopvangtoeslag is met terugwerkende kracht aan te vragen, maar alleen binnen 3 maanden na de eerste maand dat je kind naar de kinderopvang gaat. Als je langer wacht, loop je de toeslag mis.

Bij de belastingdienst kun je een proefberekening laten maken hoeveel toeslag je kunt gaan ontvangen.

Om een toeslag te ontvangen moet de organisatie waar jij je kind(eren) naar toe wilt brengen, geregistreerd staan bij de gemeente. Opvang door de grootouders, daar krijg je geen toeslag voor. Tenzij zij gastouders zijn. Soms is het dus geen gek idee om je moeder zich tot gastouder te laten omscholen.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over carrière en geldzaken.

* Uitgelichte foto Photographee.eu via Shutterstock.
** Bron artikel: de Belastingdienst.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

wat zijn de kosten voor kinderopvang in 2020?

Close
Read previous post:
sterren hebben babynieuws
Babyboom | Deze sterren hebben babynieuws!

Deze sterren hebben babynieuws! Zo aan het einde van het jaar is het wel weer eens tijd voor een update...

Close