Close
Dit ben je kwijt aan kinderopvang

Dit ben je kwijt aan kinderopvang

Veel ouders komen er niet onderuit om voor een vorm van kinderopvang te kiezen. Of het nu bij een kinderdagverblijf, gastouder of peuterspeelzaal is. De kosten voor kinderopvang zijn per type opvang verschillend. En hoe zit het met kinderopvangtoeslag en wat is het vooruitzicht voor 2019? Wij hebben alles voor je op een rij gezet! 

‘Lees ook: Zó kies je een kinderdagverblijf voor je kind (checklist).’

kosten voor kinderopvang

Alle kosten voor kinderopvang op een rij

De meeste ouders kiezen voor een kinderdagverblijf, maar er is ook de mogelijkheid voor een peuterspeelzaal, BSO of gastouder. Al deze verschillende vormen van opvang hebben hun eigen voordelen, mogelijkheden en tarieven.

Kinderdagverblijf

Hierbij kunnen de prijzen het meest uiteenlopen en het is slim hier niet standaard voor de goedkoopste te kiezen. Bij de één zit er namelijk eten, drinken, uitjes en luiers bij in, bij de ander moet je misschien alles zelf meenemen en voor veel dingen een losse bijdrage betalen.

– Gemiddeld kost deze vorm van kinderopvang tussen de €7,45 en €8,02 per uur. Het maximale uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag krijgt is hiervoor vastgesteld op €7,45 per uur.

Peuterspeelzaal

Aangezien je kind hier voor gemiddeld zo’n 3 uurtjes achter elkaar naartoe kan gaan is dit geen dagopvang. Deze vorm van kinderopvang wordt gezien als een extraatje als voorbereiding op de basisschool.

– De kosten hiervoor variëren sterk per gemeente en ligt vaak wat lager dan een kinderdagverblijf. Het maximale uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag krijgt is hiervoor vastgesteld op €7,45 per uur.

BSO

Heeft je kind vóór of ná de basisschooltijden opvang nodig, dan kan er gekozen worden voor een Buitenschoolse Opvang (ook wel voorschoolse opvang, VSO, genoemd). Het kan zijn dat hierbij je kind ook op studiedagen en in vakantieperiodes welkom is, iets om zeker te onthouden bij het uitzoeken van de locatie.

– Gemiddeld kost deze vorm van kinderopvang tussen de €6,95 en €6,89 per uur. Het maximale uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag krijgt is hiervoor vastgesteld op €6,89 per uur.

Gastouder

Bij alle bovenstaande opties gaat je kind naar een locatie toe waar ze samen met, over het algemeen, wat grotere groepen kinderen en meerdere leidsters samenzijn. Mocht je liever wat kleinschaligers voor je kind willen dan is er de optie voor een gastouder. Je kind brengt dan met maximaal 5 andere kindjes zijn of haar tijd door in het huis van de gastouder. Deze optie is vaak voordeliger dan een kinderdagverblijf, maar let ook hierbij weer op het verschil per gastouder of de prijs inclusief of exclusief eten, drinken en bijvoorbeeld uitjes is.

– Gemiddeld kost deze vorm van kinderopvang tussen de €5,91 en €6,15 per uur. Het maximale uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag krijgt is hiervoor vastgesteld op €5,91 per uur.

Let op

Om in aanmerking te komen voor kinderopvangtoeslag dient de opvanglocatie ingeschreven te staan in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Controleer dit voordat je voor verrassingen komt te staan! In het register staat trouwens ook handige informatie over de locaties, zoals het aantal kindplaatsen, inspectierapporten, eventueel opgelegde handhavingsmaatregelen en dergelijke.

Nieuws | Kinderopvangtoeslag fors hoger voor 2019

Goed nieuws voor alle ouders waarvan hun kind naar de opvang gaat, want de kinderopvangtoeslag voor komend jaar zal flink gaan stijgen. Het voordeel zal het grootst zijn voor ouders met kinderen op een kinderdagverblijf, bij een gastouder of buitenschoolse opvang. Ook de kinderbijslag en het kindgebonden budget zullen in 2019 verhoogt worden. Lees hier het complete nieuwsbericht.

* Alle genoemde bedragen gelden voor 2018. Bron bedragen via BOinK, de landelijke belangenvereniging van ouders in de kinderopvang. Uitgelichte foto van Maria Sbytova via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Kristl Holthuis & Petra Koert
In gesprek met Kristl Holthuis & Petra Koert | Over kinderkleding (verkopen)

Kristl Holthuis richtte in 2015 de succesvolle Facebook verkoopgroep ‘Exclusieve Kinderkleding Urban-Style’ op. Inmiddels heeft die groep bijna 9.500 leden...

Close