Close
Column | De kunstwerken van mijn peuter

Column | De kunstwerken van mijn peuter

Karen’s peuter is ontzettend productief. Op een gemiddelde ochtend op de peuterspeelzaal maakt hij zo’n 5 tekeningen of plaksels. Niet allemaal even mooi natuurlijk. En daar heeft Karen wat moeite mee. Ze vertelt je erover in deze column: ‘De kunstwerken van mijn peuter’. Misschien is het herkenbaar?

Lees ook: Column | ‘Wil je met me trouwen?’

de kunstwerken van mijn peuter

De kunstwerken van mijn peuter

Weet je nog? Dat je het eerste kunstwerkje van je kind kreeg. Grote kans dat er op het KDV of bij de gastouder voor moederdag iets in elkaar geflanst is. Weet je nog hoe mooi je dat kunstwerk vond? Ik weet het nog. Het was een soort plaksel van allemaal afdrukjes van zijn handjes en voetjes en dat waren dan bloemen in een vaasje.

Nog nooit had ik zoiets moois gezien

Ik kreeg het voor mijn eerste moederdag en vond het prachtig. Nog nooit had ik zoiets moois gezien. Het moment dat ik het uitpakte, werd mijn hart week, speelde er een viool op de achtergrond en bevond ik me in de meest zoetsappige reclamespot die je ooit gezien hebt. Okay, dat van die viool en de reclamespot heb ik dus verzonnen, maar nu begrijp je waarschijnlijk de setting en het gevoel beter.

De kunstwerken van mijn peuter. Ik vind ze nog steeds mooi. Of althans.. ik vind er een aantal heel erg mooi. Hij maakt er nu per peuterspeelzaal bezoekje zo ongeveer 5 en soms zijn het maar gewoon een paar strepen verf op een papiertje. Mijn zoon houdt enorm van knutselen, maar is soms ook vrij ongeduldig. Dan kwakt hij een paar likken verf op papier en roept hij: “Klaar ben ik!”

Er wordt niet even aan voorselectie gedaan

Dus als ik daar dan sta bij de PSZ om hem op te halen en ik zie weer zo’n berg kunstwerken, dan denk ik wel eens: ‘En nu? En wat ga ik nu met al die kunstwerken doen?’
Want ze moeten dus allemaal mee naar huis van de juffen. Er wordt niet even aan voorselectie gedaan.
En dan? Wat doe je er dan mee? Mijn man zegt: “Weggooien die rommel.” Maar hé.. ik ben dus niet zo van het weggooien en ik kan ook al helemaal niet al te best opruimen. En ik ben een sentimentele klootzak. Die dan denkt: “Zal je altijd zien dat ik net zijn meest bijzondere kunstwerk naar het oud papier heb gebracht.”

Met het tempo waarin mijn zoon kunstwerken produceert – Herman Brood was er niets bij – kan ik halverwege de basisschool mijn huis behangen met zijn werkjes. En de huizen van de buren en de overburen ook.

Wat moet ik hiermee?

Ik zet nu de datum op het werkje en bewaar het dan in een grote kist. Maar eigenlijk weet ik zeker dat hij zelf over 15 jaar ook denkt: “Wat moet ik hiermee?”
Tenzij hij net zo’n slechte weggooier is als ik.
Maar goed. Dan kan hij mooi zijn eigen huis gaan behangen met al die kunstwerken. Scheelt toch weer in de behang kosten.

Een moeder die niet kan weggooien en een ontzettend productieve peuter.
Het is een hele slechte combi.
Een hele slechte.

***

Toevallig las ik na het schrijven van deze column een heel leuk idee:

Als je kinderen geboren worden, open je een e-mail adres speciaal voor je kind. Over de jaren heen mail je grappige uitspraken, foto’s, scans of foto’s van tekeningen en kunstwerkjes, dingen die ze bereikt hebben etc. etc. Als je kind 18 wordt, geef je hem/haar het mailadres en het wachtwoord ervan.

Vond ik een mooi idee. Ik heb meteen een mailadres geopend.

⇒ Heb jij ook een goed idee wat je met al die kunstwerken kunt doen? Wat doe je er zelf mee? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ?

Hier lees je meer columns.

Foto © @bysannnadinehes @Stokke event.

Close
Read previous post:
twee vechtende eekhoorntjes
Prentenboek | ‘Twee vechtende eekhoorntjes’ van Rachel Bright

Daphne is o.a. MOMmag.'s kinderboeken recensent. Vandaag laat ze je een prachtig prentenboek zien: 'Twee vechtende eekhoorntjes' van Rachel Bright....

Close