Close
Vanaf welke leeftijd kan je kind beginnen met een muziekinstrument?

Vanaf welke leeftijd kan je kind beginnen met een muziekinstrument?

Het is goed voor kinderen om op jonge leeftijd in aanraking te komen met muziek. Wat is precies de ideale leeftijd om te beginnen met een muziekinstrument? In dit artikel vertellen we je wanneer je kind zou kunnen starten en met welk instrument.

Lees ook: ‘Huishoudelijke klusje per leeftijd | Wanneer kan je kind wat?

leeftijd om te beginnen met een muziekinstrument

Leeftijd om te beginnen met een muziekinstrument

Muziek maken en een instrument leren spelen is goed voor de ontwikkeling van kinderen. Het stimuleert cognitieve, sociale en emotionele vaardigheden en is dus echt niet alleen maar leuk, maar ook belangrijk.

Je kunt er ook nog eens al heel jong mee beginnen. De meeste instrumenten zijn geschikt voor kinderen vanaf een jaar of zeven/acht. Bij blaasinstrumenten is het vaak wel belangrijk dat je kind de voortanden al heeft gewisseld.

De meest toegankelijke instrumenten zijn de viool, piano en de blokfluit. Ook met de cello, gitaar en slagwerk (drums en trommels) kan je kind al op jonge leeftijd beginnen. Deze instrumenten zijn allemaal al geschikt voor kinderen vanaf vier / vijf jaar oud.

Het is vaak zo dat kinderen beginnen op bijvoorbeeld piano of blokfluit en later overstappen op een ander instrument. Dat is een goed idee. Deze instrumenten zijn erg geschikt om een basis te leggen en eerst nog een beetje verder te groeien. Kleine kinderen kunnen natuurlijk niet meteen een contrabas vasthouden, een harp is nog te groot en voor een trombone hebben ze vaak nog niet genoeg kracht. En zo zijn er meer instrumenten die niet direct geschikt zijn voor de kleintjes.

Welk instrument past bij je kind?

Sommige kinderen weten al heel jong precies wat ze willen gaan spelen en hebben dus een duidelijke voorkeur voor een bepaald instrument. Andere kinderen hebben nog helemaal geen idee. Welk instrument past bij je kind? Voor het ene instrument is meer doorzettingsvermogen nodig dan het andere. Als je kind een goede concentratie en motoriek heeft, zal het makkelijker een strijkinstrument kunnen leren spelen dan een kind dat onrustig en beweeglijk is. Daar past misschien weer beter slagwerk bij? Heeft je kind de verkeerde keuze gemaakt? Laat het dan op tijd overstappen naar een ander instrument en geen aversie ontwikkelen tegen de muzieklessen.

Bovendien is het heel belangrijk om je kind zelf het instrument dat hij/zij wil gaan spelen te laten kiezen. In bijna elk dorp en iedere stad zit wel een muziekschool. Daar kun je je kind op een makkelijke en toegankelijke manier kennis laten maken met verschillende muziekinstrumenten.

Op de kiesjeinstrument.nl kun je ook eens rondkijken met je kind om te kijken wat goed zou kunnen passen.

⇒ Vind jij het belangrijk dat je kind een instrument leert te spelen? Speelt hij/zij al een instrument? Zo ja, wat voor? Praat je mee op Facebook of op Instagram?

* Uitgelichte afbeelding bonzodog via Shutterstock.

Close
Read previous post:
kristel van mourik
Even kennismaken met.. Kristel van Mourik

Vandaag maak je kennis met het tweede nieuwe redactielid van MOMmag.: Kristel van Mourik. Wie zij is, wat ze doet...

Close