Close
Zo voorkom je een leesachterstand in de zomervakantie!

Zo voorkom je een leesachterstand in de zomervakantie!

Shocking maar waar: omdat kinderen tijdens de zomervakantie veel minder bezig zijn met lezen en er steeds minder vaak voorgelezen wordt krijgen veel kinderen te maken met een leesachterstand. In die 6 weken zomervakantie loopt dit soms wel 1 tot 2 AVI-niveaus terug. Wij delen graag enkele tips met je om dit te voorkomen! 

Tips om een leesachterstand te voorkomen

1. Las een dagelijks leesuurtje in voor je kinderen. Je kan dit afwisselen door de kinderen zelf te laten lezen of wellicht samen aan elkaar te laten voorlezen. Zeker als je een paar nieuwe boekjes aanschaft die aansluiten bij hun niveau(s) dan kan dit heel motiverend werken. Daarnaast krijgen ze zo even wat rust én prikkelen ze gelijk hun hersenen op een leuke manier.

2. Ga met je kinderen naar de bibliotheek en laat ze nieuwe boeken uitzoeken voor de zomervakantie. Met dit hete weer trouwens ook de perfecte plek om even af te koelen en misschien al daar een eerste leesuurtje in te plannen.

3. Laat je kinderen kinderzwerfboeken lezen. Niet alle gezinnen hebben voldoende geld om boeken te kopen en de gang naar de bibliotheek is ook lang niet overal vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er in Nederland 2.300 Kinderzwerfboekstations waar kinderen gratis een boek kunnen uitzoeken. Bekijk de website van Kinderzwerfboek voor meer informatie.

4. Maak een nieuw ritme voor het slapen gaan waarbij er standaard voorgelezen wordt. Laat je kind(eren) zelf een boek of een verhaal uitzoeken en maak er echt wat leuks van. Gekke stemmetjes, kietel- of griezelmomentjes tussendoor of verras je kind eens door zelf samen een verhaal te bedenken. Gewoon zin om zin aan elkaar plakken en er bijvoorbeeld tekeningen bij maken. De uitkomst kan heel verrassend zijn!

5. Goed voorbeeld doet goed volgen. Het werkt voor kinderen vaak zo simpel als dat. Zien ze jou regelmatig de krant, een tijdschrift en/of een boek lezen dan gaan ze dit gedrag kopiëren. Ha! Goede reden om gelijk zelf ook eens meer te gaan lezen!

6. Als je kind er oud genoeg voor is.. Kies een Engelstalige (teken)film uit en zet deze met ondertiteling aan. Zo zijn ze ook aan het lezen, maar leren ze tegelijkertijd een nieuwe taal te ontdekken.

Maar vooral: forceer het niet en probeer het lezen gedurende de 6 weken zomervakantie er wel op een ontspannen en leuke manier in te houden. Succes en veel leesplezier samen!

‘Lees ook: Tips voor gezond broodbeleg voor je kind!’

* Uitgelichte afbeelding via Shutterstock.

Close
Read previous post:
Desirée MOMmag. zwanger
MOMmag. nieuws | Desirée is zwanger!

Nee, deze zondag even geen MOMtalk zoals je gewend bent maar een persoonlijke update. Ik, Desirée, heb namelijk een nieuwtje...

Close