Close
5 tips om de liefde voor jezelf te boosten

5 tips om de liefde voor jezelf te boosten

In haar werk begeleidt Ymkje moeders meer rust, energie en meer focus. Daar hoort zeker ook zelfliefde bij. In dit artikel deelt ze 5 tips om de liefde voor jezelf te boosten. Het begint bij jezelf. Heb jij genoeg zelfliefde?

Lees ook: ‘MOMtime | Gratis meditatie app (tip)

liefde voor jezelf boosten

Het begint bij jezelf

Écht ok zijn met wie jij bent. Onvoorwaardelijk. Voel jij dat? Als kind kunnen we dit perfect, maar hoe ouder we worden, hoe meer voorwaarden we aan onszelf stellen, voor we échte zelfliefde ervaren. Wat ís zelfliefde precies en hoe kun jij hier meer van voelen? Ik geef je 5 tips om de liefde voor jezelf te boosten.

Deze week was het zover. Ze zijn nog geen 2,5 jaar oud, maar het eerste huisbezoek is een feit. De juffies van de peuteropvang vertellen hoe het gaat met onze drie aapjes. En hoewel ik in mijn vorig leven als juf tientallen huisbezoeken heb meegemaakt, is dit mijn allereerste keer in de rol van moeder.

Ze doen het alle drie top. Praten honderduit, doen lekker mee, zijn blij en eigenwijs en vooral heel erg lekker zichzelf. Ze zitten lekker in hun velletje en zijn trots op zichzelf bij elke koprol die ze maken, elke kastanje die ze vinden en elke laars die ze om de verkeerde voet schuiven.

Het is nog zo heerlijk onvoorwaardelijk. Ze zijn helemaal ok met hoe ok ze zijn. Er hoeft niets beter, mooier, knapper of slimmer. Ze zijn gewoon goed. En als ik naar hun kijk, ben ik het helemaal met ze eens. In mijn ogen zijn ze perfect. Ook met bananenvoeten.*

Ok zoals je bent
Ooit begon ik zelf ook zo. Helemaal ok zoals ik was. Maar hoe ouder we worden, hoe meer we kwijtraken van die onvoorwaardelijke liefde voor onszelf. Heel verklaarbaar, maar ook heel jammer. In dit artikel neem ik je in sneltreinvaart mee langs het concept zelfliefde. En geef ik je 5 tips om die liefde voor jezelf weer te boosten.

Zelfwaardering vs zelfliefde
We vinden allemaal iets van onszelf. Vaak is dit gebonden aan voorwaarden. Vind jij jezelf mooi, omdat je 10kg bent afgevallen. Of moet jij die 10kg eerst nog kwijt voordat jij jezelf mooi vindt. Zul je eerst promotie moeten maken, voordat je écht meetelt op je werk. Of ben je een goede moeder op het moment dat je nooit schreeuwt tegen je kind. Kortom: pas als jij voldoet aan bepaalde voorwaarden, ben jij ok. En daar schuilt meteen het gevaar. Want die voorwaarden heb jij lang niet altijd zelf in de hand (denk aan promotie maken). En daar komt bij dat we vaak alweer nieuwe voorwaarden hebben bedacht voordat we de oude goed en wel behaald hebben. Kortom: het is eigenlijk nooit écht goed.

Wat ik zojuist beschreef, is zelfwaardering. Hoe jij naar jezelf kijkt, heeft te maken met de prestaties die je levert. Waar dit artikel over gaat, is zelfliefde. Het vermogen om van jezelf te houden no matter what. Zonder eerst aan allerlei voorwaarden te moeten voldoen, gewoon ok zijn zoals je nu al bent. Met al je mooie en ook minder mooie kanten.

Gewend om te presteren
Het is overigens helemaal niet raar dat we de waardering voor onszelf ophangen aan wat we laten zien. Van jongs af aan zijn we gewend dat we beoordeeld worden. Op onze prestaties, op hoe we ons gedragen. We leren dat als je maar goed je best doet, je later kan worden wat je maar wilt. We leren dat het goed is om de gebaande paden te volgen. Leren wat het is om bij een groep te horen en ons aan te passen aan een schoonheidsideaal. Leren dat meer en hoger vaak beter betekent.

Het is vreselijk bepalend voor hoe jij kijkt naar jezelf. Heb je de juiste opleiding gehad? Is je werk wel uitdagend genoeg? Zit je strak genoeg in je vel? Ben je leuk genoeg om erbij te hebben op een feestje? Lekker als je alles kunt beantwoorden met JA. Maar wat doet het met je als opeens alles een NEE zou zijn?

Het is natuurlijk hartstikke prachtig als jij een fijne baan hebt. Een leuke toevoeging bent op een feestje. Maar als dát de basis vormt voor de liefde voor jou, dan begeef jij je op glad ijs. Want wat gebeurt er als die baan er niet meer is? Het feestje weer voorbij is?

Liefde voor jouw lichte en donkere kant
Zelfliefde begint bij jou. Bij van jezelf houden zoals je nu al bent. Betekent het dat je álles mooi moet vinden aan jezelf? Nee, net als ieder ander heb jij een lichte en donkere kanten. Ze mogen er beide zijn. Maar daar ok mee zijn, dat je niet in álles perfect hoeft en kunt zijn: daar zit de winst.

5 tips om de liefde voor jezelf te boosten
Is het écht zo makkelijk als ik het hier stel? Ja en nee. Het begint met een stukje bewustwording. Als je wéét dat jouw zelfliefde nog niet onvoorwaardelijk is, kun je er ook iets aan dóen. En kleine spoiler alert: dat is niet een quick fix. Dat is iets waar jij een leven lang aan werkt. Hoe? Hier vind je 5 simpele tips om heel bewust de liefde voor jezelf te boosten!

ymkje

5 tips om de liefde voor jezelf te boosten

1. Kijk als een kind

Voor jouw kind ben jij de allerleukste, allermooiste en meest perfecte moeder die er is. En weet je? Jouw kind heeft nog gelijk ook. Kijk eens wat vaker met de ogen van een kind. Voor een kind is het enige wat écht telt, wat er nu gebeurt. En NU ben jij gewoon zoals je bent. Helemaal goed.

2. Wat ben je mooi

Wat doe jij als jij jezelf in de spiegel zit? Voor de zoveelste keer kijken naar dat kleine bobbeltje waardoor jouw neus net een tikkie scheef staat? We zijn vreselijk geneigd om onszelf te bekijken met de focus op wat er niet ok is. Dat buikje wat net een beetje uitpuilt, de grijze haren die er weer door beginnen te piepen… Doe het niet. Vanaf nu kijk jij in elke spiegel die je tegenkomt naar jezelf en zeg je heel hard (of in jezelf): ‘WAT BEN JE MOOI!’ (Het werkt, echt!)

3. Leg die lat eens wat lager

Ben jij je bewust van het feit dat jij VEEL kritischer bent op jezelf dan op de mensen om je heen? Je kunt niet in al je rollen altijd alles perfect doen. Dat verwacht je niet van anderen, dus verwacht het ook zéker niet van jezelf. Geeft een hele boel rust als je dát los kunt laten.

4. Neem echt tijd voor jezelf

Alleen. Zonder afleiding van kids, partner of telefoon. Wanneer je écht met jezelf bent, zonder dat jij je kunt verschuilen achter ‘ruis’, leer je ok zijn met jezelf. Het zijn die momenten waarop je gedachten af kunnen dwalen, je kunt mijmeren over jezelf en het leven en je een kijkje kunt nemen in je eigen toekomst. Tijd nemen voor jezelf is een fantastische manier om de liefde voor jezelf te boosten.

5. Spread the love

Spreek naar anderen uit wat je mooi aan ze vindt. Een buurvrouw die altijd voor je klaarstaat, een collega die altijd een kopje koffie voor je meeneemt, je partner die je ’s ochtends een uurtje langer laat slapen… Wat aandacht krijgt, groeit. Door naar anderen uit te spreken wat je mooi aan ze vindt, help jij jezelf om vanuit liefde naar jou te kijken. Het is een mooie manier om je positieve focus te trainen. En bonus: grote kans dat je nog wat mooie woorden van anderen terugkrijgt.

Wat levert méér zelfliefde je op? Rust. Heel veel rust. Je hóeft immers niet eerst meer van alles. Maar ook een veel zachtere, positievere blik. Op jezelf en op de wereld om je heen. En de grap is: veranderen naar meer de persoon zijn, die je wilt zijn, wordt makkelijker wanneer je al ok bent met zoals het nu is. Een geduldige moeder zijn als drie peuterpubers de boel op stelten zetten, lukt beter wanneer ik ok ben met het feit dat ook ik mijn geduld wel eens verlies. Gezonder eten lukt beter wanneer ik ok ben met het feit dat ik ook af en toe wel eens snoep.

Moraal van het verhaal? Help jezelf om met een liefdevolle blik te kijken naar de persoon die je NU al bent. Met je focus op positief. Jouw energie gaat namelijk naar de dingen die jij aandacht geeft.

⇒ Hou jij genoeg van jezelf? Heb jij een vraag en/of opmerking voor Ymkje? Stel ‘m gerust onder de Facebook of Instagram post ?

Hier lees je meer van en over Ymkje.
Je kunt haar ook volgen op Instagram (@multiplyme.nl)
Hier lees je meer lifestyle artikelen.

* linker laars aan rechts, rechter laars aan links.

* Uitgelichte afbeelding Rawpixel.com via Shutterstock.

Close
Read previous post:
kinderen die vegetarisch eten
Kinderen die vegetarisch eten. Is dat wel gezond?

Steeds meer kinderen willen geen vlees en/of vis meer eten. Maar kinderen die vegetarisch eten. Is dat wel gezond? Krijgen...

Close