Close
De Lockdown diaries | ‘Hoera voor het mooie weer!’

De Lockdown diaries | ‘Hoera voor het mooie weer!’

Het onvermijdelijke is gebeurd. Vanaf maandag zijn de scholen en de kinderdagopvang dicht. Voor zolang als dit duurt, hebben wij een nieuwe rubriek in het leven geroepen: De Lockdown diaries. Hierin vertellen MOM een dag uit hun leven. Karen trapt af met ‘Hoera voor het mooie weer!’

Lees ook: ‘Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Een handig overzicht per leeftijd

lockdown diaries hoera voor het mooie weer

De Lockdown diaries | ‘Hoera voor het mooie weer!’

Vlak voordat het nieuws kwam dat scholen en kinderdagopvang zouden sluiten, hadden wij al besloten onze peuter thuis te gaan houden. Kleine kinderen lopen vooralsnog weinig risico, maar in onze omgeving zijn er genoeg mensen die wél tot een risicogroep behoren. Dus dat leek ons beter.

Daarnaast leek het me ook wel gezellig. De kleine man gaat over drie maanden naar de ‘echte’ school. Dus vind ik het ergens wel leuk om deze weken (hopelijk blijft het bij weken, maar ik vrees van niet) samen te besteden.

Maandag zijn we dan ook met frisse moed begonnen! De zon schijnt heerlijk en wij gaan er gewoon een leuke dag van maken. Weg met de dagschema’s die circuleren! Ja natuurlijk is voor een peuter structuur heel belangrijk, maar deze eerste dag voelt toch een beetje als vakantie en na één dag is hij echt niet meteen het overzicht van zijn leven kwijt.

Totdat de peuter dramatisch roept

Desondanks beginnen we met een lesprogramma. Ik heb besloten dat ik de peuter ga leren fietsen zonder wieltjes. Een half uur lang doen we een poging in een rustig straatje vlakbij ons huis tot de peuter dramatisch roept: “Ik wil ECHT niet meer mama!”  Okay. Boodschap luid en duidelijk ontvangen.

We gaan op de step (hij dan) een wandeling maken. De peuter mag de route bepalen. Gaan we deze straat in, of lopen we door? Hij vindt het geweldig. Na een half uur lopen, komen we bij een andere basisschool dan die waar zijn peuterspeelzaal bij hoort en speelt hij daar even op het plein. Er zijn wel wat grotere kinderen aan het voetballen en er hangen er wat aan de klimrekken, maar het aantal is te overzien.

Toch druppelen er steeds meer kinderen het plein op en na een klein half uurtje is het ontzettend druk. Dat kan toch ook niet de bedoeling zijn? De peuter en ik zijn op redelijke afstand, maar toch voelt het voor mij niet helemaal goed en ik besluit dat we naar huis gaan. Wel beloof ik dat we ’s middags nog wat gaan doen samen.

Het is net het coronavirus

Thuis lunchen we samen waarna de kleine man even op de iPad Lingokids mag doen (een programma om Engels te leren voor kleine kinderen) en daarna speelt hij geconcentreerd met zijn knikkerbaan. Eigenlijk wil ik naar buiten, want de zon schijnt en je weet in ons land nooit hoe lang dat gaat duren. Het is net het coronavirus. Maar als mijn peuter geconcentreerd speelt, heb ik de regel dat ik hem niet onderbreek, want ook bij geconcentreerd spelen, weet je nooit hoe lang het gaat duren.

lockdown diaries hoera voor het mooie weer

Ik maak van het moment gebruik en doe wat huishoudelijke klusje en werk wat werkmails weg. “Mama, gaan we naar buiten”, vraagt een klein peuterstemmetje vanuit de zitkamer. Dat laat ik me geen twee keer zeggen. We gaan het bos in met de loopfiets (hij dan) en de hond. Het wordt een fikse wandeling. We beklimmen een berg, komen langs het houten huisje van de biggetjes (zie de foto hierboven) en langs dat van de heks.

Onderweg vraagt de peuter wel tig keer of al zijn vriendjes vandaag ook echt niet naar school mochten. “Maar is Willem dan ook bij zijn mama?” Hij had het me ’s ochtends ook al een paar keer gevraagd, dus het zit hem hoog. “Mag ik morgen ook niet naar school?” “Nee lieverd, morgen ook niet. En de dag erna ook niet”, antwoord ik en maak me toch wel wat zorgen.

Ik vind dat ik er een soort expert in ben geworden

Als we na twee uur wandelen weer thuis komen, mag de peuter een film kijken. Ik kook en probeer ondertussen wat te werken. Er staat een artikel met tips over thuiswerken met kinderen op de planning. Aangezien ik altijd al vanaf huis werk, vind ik dat ik daar een soort expert in ben geworden.

Na het eten gaat de peuter douchen en naar bed. “Gaan we morgen weer wandelen en niet spelen met Beau, Willem, Philine en Mats”, vraagt de peuter. Het zit hem echt hoog, maar het wandelen vond hij gelukkig wel een groot avontuur.

Na een verhaaltje valt hij in slaap en werk ik nog wat. Ik zie dat er bij collega’s al 243 artikelen zijn verschenen met thuiswerk tips met kinderen, dus ik delete mijn artikel en besluit nog wat tv te kijken en te lezen voordat ik ook ga slapen.

Mijn Fitbit heeft vandaag overuren gedraaid

De eerste dag van de lockdown was heerlijk. Het is surrealistisch dat we in zo’n bizarre en beangstigende tijd zijn beland, maar we moeten er het beste van maken. Mijn Fitbit heeft vandaag overuren gedraaid en ik heb een fijne dag met mijn zoon gehad. Daarboven op was het ook nog eens prachtig weer.

Toch maak ik me grote zorgen. Zorgen dat dit nog veel langer gaat duren en zorgen om mijn (schoon)ouders, ooms en tantes en kind. Het is zo’n sociaal mannetje en hij heeft geen broers of zussen met wie hij kan spelen. Ik zou het vreselijk voor hem vinden als hij tijdenlang niet kan spelen met andere kinderen. Het RIVM meldt dat kinderen samen mogen spelen, maar toch… voor hoe lang? In Frankrijk mag je niet eens meer naar buiten en we weten allemaal wat er in Italië plaatsvindt.

Werk maak ik me zelf niet zo’n zorgen over. Ja, er zullen wel minder opdrachten komen, maar dat hoort bij het leven als ZZP’er. Gelukkig kan ik mijn werktijden zelf bepalen en kan ik de tijd die ik met mijn kind spendeer, ’s avonds wel inhalen. De komende dagen gaan we er nog een soort vakantie van maken en genieten van de lente na al die regen. Volgende week begin ik wel aan een schema.

Hopelijk kan deze zorgwekkende tijd ook wat moois brengen. De mooiste bloemen groeien in de modder, zeggen ze toch?

Lijkt het jou leuk om jouw eigen dag te delen? Hoe jij deze dagen ervaart als MOM en wat je met je kind(eren) onderneemt of juist niet? Mail ons dan op info@mommag.nl!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer MOM gerelateerde artikelen.
En hier lees je meer van en over Karen.

Beeld © Karen Gregory

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

lockdown diaries pinterest

 

Close
Read previous post:
educatieve liveshow
Newsflash | NPO Zapp komt met dagelijkse educatieve liveshow Zapplive Extra

Doordat de scholen gesloten zijn, zitten veel kinderen thuis. Daarom biedt NPO Zapp vanaf woensdag 18 maart met een dagelijkse...

Close