Close
Lood in het kraanwater. Waarom is dat gevaarlijk? En hoe test je dat?

Lood in het kraanwater. Waarom is dat gevaarlijk? En hoe test je dat?

Lood in het kraanwater. Vooral voor jonge kinderen, zwangere en borstvoeding gevende vrouwen kan dat risico’s met zich meebrengen. Waarom dat zo is en hoe je erachter komt of jouw drinkwater lood bevat, vertellen we je in dit uitgebreide artikel.

Lees ook: ‘Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?

lood in het kraanwater

Lood in het kraanwater

De afgelopen maanden is er door een nieuw rapport van de RIVM en de Gezondheidsraad veel aandacht geweest voor lood in het drinkwater. En terecht, want vooral voor jonge kinderen tot 8 jaar en zwangere vrouwen brengt dat een verhoogd risico op complicaties met zich mee. Ben je zwanger of heb je kleine kind(eren)? Dan is het belangrijk dat je geen water drinkt dat hoge concentraties lood bevat.

Daarom zijn de overheid en de gemeentes ook aan de slag gegaan om loden leidingen te achterhalen en te vervangen. Maar dat is geen makkelijke taak. Veel leidingen zitten onder vloeren en/of zijn moeilijk te bereiken.

Bovendien gebeurt het niet altijd effectief. Om je een voorbeeld te geven: Waternet heeft in Amsterdam bijvoorbeeld (bijna) alle loden leidingen vervangen. Maar als je niet thuis was als ze langs kwamen om te herleggen, lieten ze het deel wat onder je voordeur ligt liggen, dat blijkt nu te veel lood af te geven.

Rapport RIVM en Gezondheidsraad over lood in het kraanwater

Volgens een schatting in het rapport zijn er ongeveer 100.000 tot 200.000 woningen waarbij nog loden leidingen aanwezig zijn in het huis, en enkele honderden plaatsen in Nederland waar nog loden hoofdwaterleidingen zijn. Deze schatting betreft alleen huizen met complete loden leidingen? Want in Nederland zijn nog veel meer huizen waarin zich in de leidingen kleine loden stukjes bevinden. Met name woningen die zijn gebouwd voor 1960 hebben soms nog compleet loden waterleidingen. Maar ook bij veel nieuwbouw woningen is de concentratie lood in het drinkwater te hoog. Dus zelfs als je in een nieuw huis woont, kan je gevaar lopen.

Dit risico bij nieuwbouw wordt veroorzaakt door de nieuwe koppelstukken van de leidingen. Deze kunnen de eerste maanden lood afgeven. Het is zelfs dat dit bij het merendeel van nieuwbouwhuizen het geval is. Uit een test van het RIVM in 2007 kwam naar voren dat bij 1 op 7 van de nieuwbouw woningen na een half jaar doorspoelen nog steeds meer dan de norm 10mg/l lood in het drinkwater zat. Om een voorbeeld te geven: Een nieuwbouwproject in Rotterdam waar gemeten werd, had 5,4 Ug/l na enkele maanden gebruik. Dat is weliswaar onder de norm, maar een pasgeboren baby mag dat leidingwater niet binnenkrijgen.

Deze norm is gemaakt op veiligheid en haalbaarheid en ligt dus op 10 microgram per liter, maar de GGD en de Gezondheidsraad adviseren: Elke microgram is er een te veel bij jonge kinderen.

De gevolgen van lood in het drinkwater

Zoals we al vermeldden, kan het binnenkrijgen van lood gevolgen hebben voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. En die gevolgen moet je zeker niet onderschatten.

Jonge kinderen die lood binnenkrijgen, daar kan de ontwikkeling van de hersenen bij verstoord worden. Dat kan ervoor zorgen dat ze een lager IQ krijgen. Daarnaast zijn jonge kinderen veel vatbaarder voor de gevaren van lood, omdat hun darmen het makkelijker opnemen. Ook drinken kinderen meer in verhouding tot hun lichaamsgewicht waardoor ze het vervolgens automatisch meer binnenkrijgen dan oudere kinderen en volwassenen.

Bij volwassenen kan structureel binnenkrijgen van lood leiden tot een verhoogde bloeddruk en het beschadigen van de nieren.

De voorzitter van de Gezondheidsraad trekt daarom aan de alarmbel en geeft aan dat zeker het consumeren van lood bij jonge kinderen niet onderschat moet worden. Daarnaast wordt aangeraden om deze loden leidingen te vervangen en tot die tijd fleswater te gebruiken in plaats van leidingwater.

Water-lab

Wil je het zekere voor het onzekere en erachter komen of er bij jou lood in het kraanwater zit? En hoeveel microgram per liter dat precies is? Zonder dat je je vloer hoeft open te breken om bij de leiding te komen? Dat kan. Door Water-lab.nl kun je jouw leidingwater laten testen door een geaccrediteerd laboratorium.

Er zijn ook andere testen in omloop. Zo kun je bijvoorbeeld ook een kleurentest bestellen, waarmee je thuis je drinkwater op lood kan testen. Je voegt dan buisjes bij elkaar en beoordeelt ze op kleur. Dit soort testen zijn volgens de gezondheidsraad nog niet betrouwbaar genoeg. Zij zijn bovendien moeilijk af te lezen waardoor mensen gaan twijfelen. Conventionele waterlaboratoria (Eurofins bijvoorbeeld) kunnen op de microgram per liter precies testen op lood, desondanks zijn hun processen niet ingericht op de enorme toestroom aan telefoontjes.

Daarom komt Water-lab.nl met een tussenweg: Een test die je zelf makkelijk thuis kunt uitvoeren en daarna laten analyseren in een gecertificeerd en gerenommeerd laboratorium. Het lab van Water-lab.nl test namelijk ook het leidingwater voor ziekenhuizen en hotels. Bovendien wordt Water-lab door de GGD Amsterdam als één van de twee betrouwbare manieren geopperd om lood te laten testen.

Hoe het werkt? Je bestelt de test en deze wordt naar je opgestuurd. De test bevat een flesje. Dit flesje vul je met water, stuurt dit retour naar Water-lab en na de analyse ontvang je een rapport waarin precies staat hoeveel microgram per liter lood er in je drinkwater zit. Ook krijg je een simpel advies wat je hieraan kunt doen.

In tegenstelling tot een reguliere zelftest, ontvang je geen indicatie in de vorm van een kleurentest, die je zelf moet aflezen en verklaren. Water-lab geeft je de exacte concentratie lood van jouw water, op het moment dat jij het monster hebt genomen, met een passend, professioneel advies.

Wil je meer informatie over de test? Kijk dan op de website van Water-lab.nl.

Meer artikelen over lood in het kraanwater:

NOS:
– ‘Zeker 165 gemeenten weten niets over lood in waterleiding
– ‘Lood in je water: waarom is daar nu zo veel aandacht voor?
– ‘Lood in drinkwater van zes Utrechtse basisscholen
– ‘Vervang loden leidingen. Vooral in het belang van kinderen.
GGD Amsterdam: ‘Loden waterleidingen
Voedingscentrum: ‘Kun je via kraanwater te veel lood binnenkrijgen?’
RIVM: ‘Lood in kraanwater soms te hoog

Hier lees je meer artikelen met als onderwerp gezondheid.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Beeld ‘klein meisje in de keuken drinkwater’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

lood in het kraanwater. risico + thuis test

 

Close
Read previous post:
tips om je seksleven te behouden
8 tips voor je seksleven als je kinderen hebt

Laten we het eens over seks hebben. 8 tips voor je seksleven als je kinderen hebt. Sommigen zullen daar totaal...

Close