Close
Help, mijn kind heeft luieruitslag!

Help, mijn kind heeft luieruitslag!

Rode geïrriteerde en jeukende billetjes en met een beetje pech ook nog open plekken.. Luieruitslag! Zeker met dit warme weer iets waar heel veel baby’s en kleine kindjes last van hebben. Gelukkig zijn er enkele tips om uitslag te voorkomen én om reeds doorgekomen uitslag zo snel mogelijk weer te laten verdwijnen. Wij delen deze graag met je! 

‘Lees ook: Help, mijn kind heeft waterpokken!’

luieruitslag baby kind tips

Alles wat je moet weten over luieruitslag

Wat is luieruitslag precies?

Luieruitslag is bij luierdragende kinderen te vinden op de huid ónder de luier. Bij luieruitslag is de huid rood, geïrriteerd, schraal en soms zelfs kapot tot er bloed bij komt kijken. Dit ontstaat door warmte en wrijving in combinatie met ontlasting en urine en de bijtende/irriterende stoffen die hierin zitten.

Luieruitslag hoeft dus zeker niet alleen op de billen voor te komen, maar kan zich ook aan de voorkant tot aan de liesjes laten zien. Voor een baby of kindje vaak heel vervelend en pijnlijk!

Bij de overgang van borstvoeding naar flesvoeding, na een antibioticakuur, bij het doorkomen van kiezen en tandjes en kindjes die last hebben van eczeem hebben sneller last van luieruitslag.

Zo voorkom je luieruitslag

Om luieruitslag te voorkomen zijn er een aantal dingen die je als ouder kan doen om dit te voorkomen. Zeker met het warme weer in de zomer iets om rekening mee te houden en goed op te letten.

Verschoon je kind regelmatig zodat urine en ontlasting zo kort mogelijk in contact komt met de huid, kies voor het schoonmaken liever voor producten zonder parfum of zeep, houd de billetjes zo droog mogelijk, eventueel met een klein beetje ongeparfumeerd talkpoeder of maizena, en smeer de billen na iedere verschoning in met een beetje zinkolie of zinkzalf (er zijn tegenwoordig ook handige sprays verkrijgbaar!).

Zo behandel je aanwezige luieruitslag

Is het helaas te ver gekomen en is de gevoelige huid van je kindje al rood, geïrriteerd of zelfs kapot? Dan zijn er naast bovenstaande verzorgingstips wat extra maatregelen te nemen. Probeer bijvoorbeeld je kindje overdag zoveel mogelijk zonder luier te laten liggen (op een bedzeiltje met hydrofiele luier erover bijvoorbeeld) of rond te laten lopen in blote billetjes. Zo is er zo weinig mogelijk wrijving met een luier en kan het niet gaan ‘broeien’.

Probeer de rode en/of open huid zo min mogelijk aan te raken. Spoel urine of ontlasting er met een zachte straal lauw water vanaf, dep de huid voorzichtig droog met een hydrofiele luier en gebruik een billenspray met zink erin verwerkt die je verder niet hoeft uit te smeren met de vingers.

Let op!

Blijft de luieruitslag heftig aanwezig en lijkt het alleen maar erger te worden? Ga dan zeker even langs de huisarts om eventueel spruw (een schimmelinfectie) te voorkomen of op tijd te kunnen behandelen.

–> Heb je zelf nog een aanvullende tip? Help andere moeders door deze te delen bij het bijbehorende bericht op de MOMmag. Facebookpagina.

* Uitgelichte foto via Shutterstock

Close
Read previous post:
kind stimuleren water te drinken
Hoe kun je je kind stimuleren meer water te drinken?

Als er een ding belangrijk is met deze hitte, is dat we genoeg vocht binnenkrijgen. En voor je kind geldt...

Close