Close
De beste manier om je handen te wassen + handenwas tips voor kinderen

De beste manier om je handen te wassen + handenwas tips voor kinderen

Je handen vaak wassen, papieren zakdoekjes gebruiken en in de binnenkant van je elleboog hoesten en niesen. Dat zijn de voorschriften om besmetting van o.a. het coronavirus te voorkomen. De beste manier om je handen te wassen. Welke is dat eigenlijk? En wat zijn handige handenwas tips voor kinderen?

Lees ook: ‘Wat moet je weten over het coronavirus?

beste manier om je handen te wassen

De beste manier om je handen te wassen

Het lijkt allemaal zo simpel. Toch is het belangrijk om je handen op de juiste manier te wassen. Vooral voordat je gaat eten, of voordat je je mond, neus of ogen aanraakt. En als dingen hebt aangeraakt, die door veel anderen ook worden gebruikt. Denk aan deurknoppen, speelgoed in de wachtkamer bij de tandarts, uitklaptafeltjes in het vliegtuig, knopjes in de bus en geld. Eigenlijk zou je meteen daarna je handen moeten wassen. In een gemeenschappelijk toilet de deurklink niet aanraken nadat je je handen gewassen hebt, is overigens ook geen overbodige luxe. Zo veel mensen die hun handen niet wassen na een toiletbezoek…

De beste manier om je handen te wassen, is deze:

Stap 1.

Maak je handen nat onder stromend water. Het maakt niet uit of dat warm, lauwwarm of koud water is, want de temperatuur van het water is niet bepalend voor de effectiviteit van de wasbeurt. Om water te besparen, kun je de kraan uitdraaien als je handen nat zijn.

Stap 2.

Breng zeep aan op je handen. Dit zorgt ervoor dat de microben (ziektekiemen) van je huid verwijderd worden. Je hoeft geen anti-bacteriële zeep te gebruiken. Gewone zeep werkt net zo goed als je niet in de gezondheidszorg werkt. Alleen met water spoelen is minder effectief dan het wassen met zeep. Zeep verwijdert de ziektekiemen eerder van je huidoppervlakte en mensen die zeep gebruiken, wrijven meer in hun handen waardoor bacteriën eerder verdwijnen.

Stap 3.

Laat de zeep in je handen schuimen. Wrijf ze minstens 20 seconden over elkaar en zorg ervoor dat de hele hand – ook de achterkant, voorkant, tussen je vingers en onder je nagels – bedekt wordt.

Stap 4.

Gebruik schoon stromend water om je handen af te spoelen. Viezigheid en ziektekiemen verdwijnen in het afvoerputje.

Stap 5.

Droog je handen zodat alle bacteriën van je handen verwijderd worden. Ook die zich nog in het laatste restje water bevinden.

Het beste kun je een papieren handdoek of een luchtdroger gebruiken. Vooral als je in een openbare gelegenheid bent, kun je beter handdoeken (die anderen ook gebruiken) vermijden.

Desinfecterende handgel

En wat als je nou geen zeep en water in de buurt hebt? Werkt desinfecterende gel dan ook? Als alternatief voor gewoon water en zeep kun je desinfecterende handgel gebruiken waar tenminste 60% alcohol in zit.

Maar houd er rekening mee dat op de ouderwetse manier je handen wassen altijd beter is, omdat handgels niet alle types bacteriën doden. Bovendien werken ze niet goed als je handen vettig of heel vies zijn.

Desinfecterende handgel gebruik je door iets in je handpalm te doen en vervolgens je handen helemaal in te smeren totdat ze droog zijn.

Handenwas tips voor kinderen

Handenwassen en kinderen. Dat wil nog wel eens discussies opleveren. Want wat is daar nou leuk aan? Die 20 seconden kun je beter spenderen aan gamen, tv kijken, spelen in de tuin of knutselen. Mocht het bij jou thuis ook een strubbeling zijn. Dan heb je wellicht wat aan deze tips:

Voordoen en vertellen

Was zelf ook altijd je handen voor het eten en na een toiletbezoek. Vertel hardop dat je dat gaat doen of hebt gedaan. Kinderen leren vaak door imiteren.

Leg uit

Vertel je kind dat het belangrijk is om te doen. Dat je als je je handen goed wast, minder snel ziek zal worden. En als je ziek bent, kun je helemaal niet spelen of knutselen. Ziek zijn daar is geen zak aan.

Herinner ze er vaak aan

Het zal wel even duren voordat handen wassen in de routine van je kind zit, dus je zal ze er wat vaker aan moeten herinneren. Net zoals bij opruimen, de deuren dichtdoen en voeten vegen. Wees dus geduldig. Ze zullen het echt niet meteen uit zichzelf gaan doen.

Koop een opstapje

Voor de kleine kinderen geldt, als ze niet bij het fonteintje kunnen, zullen ze het niet doen en eerder gefrustreerd raken dan gemotiveerd. Zorg er dus voor dat er een opstapje bij het fonteintje in je toilet staat en een bij de wasbak in de badkamer en in de keuken.

Maak er een liedje van

Net zoals bij het tandenpoetslied kun je voor het handwassen ritueel ook een liedje maken. Een aantrekkelijk deuntje en liedje zorgt ervoor dat ze het zich eerder zullen herinneren hoe het precies moet. Online kun je ontzettend veel voorbeelden vinden. Mocht je nergens op kunnen komen? Zing dan bijvoorbeeld op ‘vader Jacob’:

‘Was je handjes was je handjes
Echt heel goed echt heel goed
Wrijf nu in je handje wrijf nu in je handjes
Dat is hoe het moet dat is hoe het moet’

Desinfecterende handgel kun je voor kinderen eventueel ook (in ‘nood’gevallen) gebruiken, maar pas op dat ze het niet in hun mond steken

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met als onderwerp gezondheid.

Beeld ‘washing hands child’ via Shutterstock.
Bronnen CDC.gov

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

de beste manier om je handen te wassen Pinterest

 

Close
Read previous post:
uitreiking Zapp awards
MOMmag. on tour | De uitreiking van de Zapp Awards 2020

Afgelopen zaterdag was het weer zo ver, de uitreiking van de Zapp Awards 2020. In studio 21 op het Mediapark...

Close