Close
Medicatie toedienen aan kinderen? 7 antwoorden op algemene vragen

Medicatie toedienen aan kinderen? 7 antwoorden op algemene vragen

Medicatie toedienen aan kinderen? Veel ouders worden er onzeker van? Geef je niet te veel? Of te weinig? Welk soor medicatie kun je het beste kopen bij de drogist? We beantwoorden 7 algemene vragen voor je.

Lees ook: ‘Fun Fact | Je draagt je kind voor altijd met je mee (letterlijk en figuurlijk)

medicatie toedienen aan kinderen

Medicatie toedienen aan kinderen?

Of het nou gaat om een dokter’s recept of een medicijn dat je gewoon bij de drogist kunt kopen. Er is zo veel wat er fout kan gaan en waar je je zorgen over kunt maken? Hoeveel kun je je kind geven? Kun je het mixen met limonade, appelsap of yoghurt? Mag je kind van te voren gegeten hebben, of juist niet? Is het ‘eigen merk’ net zo goed als een medicijn van een bekend merk? We beantwoorden een aantal van deze algemene vragen voor je.

7 antwoorden op algemene vragen

1. Werkt een huismerk medicijn net zo goed als een medicijn met een merk?

Jazeker. Medicijnen bestaan uit actieve en inactieve ingrediënten. De inactieve bestanddelen bepalen bijvoorbeeld de kleur, smaak en houdbaarheid. Deze kunnen in medicatie verschillen. Het ene pilletje heeft een andere kleur dan het andere. De actieve ingrediënten zijn het medicijn zelf en die bestanddelen moeten hetzelfde zijn. Soms smaken medicijnen van een merk net iets beter, zien ze er aantrekkelijker uit of kun je ze langer bewaren, maar verder is er geen verschil.

2. Kun je medicijnen mengen met sap? Zodat het beter smaakt?

Je kunt beter een iets dikkere substantie gebruiken, zoals bijvoorbeeld appelmoes. Het kan anders gebeuren dat er een bodempje achterblijft in het glas en je kind niet de hele dosis binnenkrijgt.

Bovendien is sommige medicatie time-released. Dat betekent dat er gedurende de dag steeds een beetje van de actieve stoffen worden afgegeven en het niet meteen in een keer werkt. Als je dat soort medicijnen in combinatie met eten geeft, kan het zijn dat ze minder goed werken. Het is dus belangrijk het na te vragen bij de apotheek of je mag mixen met andere voeding.

Soms moet je ook voedingsmiddelen vermijden waarin veel calcium zit, zoals melk. Er zijn bijvoorbeeld bepaalde antibiotica die door calcium minder goed werken.

Als de apotheker zegt dat je gewoon kunt mengen, dan kun je dat met een gerust hart doen. Zorg wel dat dat je maar een klein beetje eten gebruikt (1 of 2 lepels) en goed in de gaten kunt houden of je kind alles binnen heeft gekregen. Ook is het zaak dat je het meteen geeft, omdat de actieve ingrediënten in medicatie in werking kunnen verminderen als het te lang staat in bijvoorbeeld appelmoes of yoghurt.

3. Wat moet ik doen als ik mijn kind per ongeluk te veel medicatie heb gegeven?

Meteen je arts bellen of 112. Sommige medicatie werkt als gif als je er te veel van binnenkrijgt.

4. Wat is het verschil tussen paracetamol en ibuprofen?

Beide medicijnen verlagen de koorts door het blokkeren van prostaglandinen, dat zijn chemische stoffen in het lichaam die ervoor zorgen dat je pijn of koorts krijgt.

Ibuprofen heeft als voordeel dat het langer werkt. Soms zelfs zes tot acht uur, terwijl paracetamol maar vier uur werkt.

Desondanks is belangrijk rekening te houden met de ziekteverschijnselen, leeftijd en of de gevoeligheid van de maag van je kind. Ibuprofen is heel effectief in het verminderen van pijn die veroorzaakt wordt door een ontsteking, zoals pijn aan de tanden, spierpijn of een keelontsteking. Soms lijkt het ook effectiever te zijn in het verminderen van koorts. Maar houd er wel rekening mee dat ibuprofen maagklachten kan veroorzaken en in tegenstelling tot paracetamol niet goedgekeurd is voor baby’s.

Geef nooit ibuprofen als je kind de waterpokken heeft. Dat kan levensgevaarlijk zijn.

5. Kan ik mijn 2-jarige een kleinere dosis geven van een medicijn dat voor een 5-jarige bedoeld is?

Nee, dat kan niet. Een medicijn dosis is afhankelijk van het gewicht, niet van de leeftijd. Hoewel de richtlijnen van sommige voorschriften wel leeftijden aangeven, is het zo dat dit gemiddelde leeftijden zijn. Dus als je kind veel zwaarder of juist lichter is dan het gemiddelde, dan is de voorgeschreven dosis op hem of haar niet van toepassing. Overleg met je arts of apotheker hoeveel je jouw kindje moet geven.

6. Mag een kind medicatie voor buikgriep?

De meeste medicijnen helpen niet tegen een maagvirus. Wanneer je kind een buikvirus heeft en/of moet overgeven, gewoon geef hem of haar dan kleine hoeveelheden drinken (water, bouillon, thee) of ORS (*) tot hij/zij zich beter voelt. Zorg ervoor dat je kindje niet uitdroogt.

7. Wat moet je doen als je kind overgeeft na het innemen van medicijnen?

Als je kind na vijf tot tien minuten na het innemen overgeeft, dan is het veilig om de medicijnen opnieuw te geven. Binnen tien minuten kan medicatie nog niet opgenomen worden in de bloedbaan. Als je kind na een half uur overgeeft, dan kun je beter wachten totdat je kind officieel de volgende dosis mag. Omdat er dan een grote kans is dat je kind de medicatie al wel heeft opgenomen en je anders over doseert. Twijfel je dan kun je altijd je arts of apotheek benaderen.

Overigens kun je, als je kind de tweede keer na de medicatie weer overgeeft, beter stoppen met die medicijnen. Wellicht reageert je kind daarop?

Let op: In alle gevallen geldt; bij twijfel raadpleeg dan je arts of apotheker. Better safe than sorry!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met als onderwerp gezondheid.

Beeld Shutterstock.
Bronnen Childmind.org & Medicines for children.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

medicijnen toedienen aan kinderen tips

Close
Read previous post:
dierentuin met een dreumes
‘Op naar de owa en de oe oe!’ | Naar de dierentuin met een dreumes

Tijdens de kerstvakantie ging Karen S. met haar dreumes naar de dierentuin. In deze column beschrijft ze hoe deze kleine...

Close