Close
Onderzoek | Nederlandse ouders de meest relaxte ouders van Europa

Onderzoek | Nederlandse ouders de meest relaxte ouders van Europa

Wellicht leuk om te weten en te lezen? Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse ouders de meest relaxte ouders van Europa zijn. My Nametags deed onderzoek naar internationaal ouderschap onder duizenden Europese ouders met kinderen tot en met 16 jaar. We vertellen je er meer over.

Lees ook: ‘Onderzoek | Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

meest relaxte ouders van EuropaNederlandse ouders de meest relaxte ouders van Europa

Het onderzoek laat zien hoe opvoedstijlen in Nederland in verhouding staan tot de opvoedstijlen van de rest van Europa. Daaruit blijkt dat Nederlandse ouders de meest relaxte benadering van opvoeden hebben. Ze behoren tot de minst strenge ouders vergeleken met de rest van Europa!


In Nederland wordt een sociaal karakter voor kinderen veel belangrijker gevonden dan intelligentie. Kinderen mogen in ons land ook zelfstandiger dingen ondernemen dan in de meeste andere Europese landen. Negen van de tien Nederlandse ouders ziet dit namelijk als een mogelijkheid voor het kind om te leren.

Respect

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders vindt respect een belangrijke eigenschap bij jongeren. Andere belangrijke eigenschappen vinden ze het in contact zijn met hun emoties (22 procent), speels kunnen zijn (18 procent) en een groot gevoel voor avontuur hebben (15 procent). Op al deze punten scoorden voor Nederlandse ouders hoger, dan de mede-ouders in andere Europese landen. Maar een op de tien van de ouders hier gelooft dat intelligentie een belangrijk kenmerk is voor kinderen. Om je een voorbeeld te geven; in landen als Italië en Portugal vindt 1 op de 3 ouders intelligentie van belang. Volgens journaliste journaliste Rina Mae Acosta:
In Nederland draait het niet allemaal om hoge scores en topuniversiteiten. Opleiding wordt gezien als de weg naar het welzijn en de persoonlijke ontwikkeling van een kind, in plaats van de focus op een goede universiteit terecht te komen.”

De ontspannen benadering van Nederlandse ouders, die bijvoorbeeld kinderen vaak al vanaf jonge leeftijd alleen laten fietsen, is volgens een onderzoek van Unicef in 2013 misschien wel de reden waarom Nederlandse kinderen de gelukkigste kinderen van de hele wereld zijn.
opvoeden per land

It takes a village to raise a child


Ook interessant om te weten: Ouders in Nederland nemen eerder verantwoordelijkheid voor hun kinderen dan in andere Europese landen. Acht op de tien ouders zeggen dat zijzelf en/of hun partner volledig verantwoordelijk zijn voor opvoeding van de kinderen. Slechts acht procent van de Nederlandse ouders betrekt de peetouders in de opvoeding. In Portugal en Italië worden door een kwart van de ouders de peetouders medeverantwoordelijk gemaakt voor het opvoeden van de kinderen.Lars B. Andersen (Managing Director My Nametags) concludeert hieruit:
Onderzoek als dit is belangrijk omdat het ons in staat stelt te leren van andere landen en, met de opkomst van ouders die online opvoedadvies zoeken, zouden we niet verbaasd zijn als bepaalde opvoedmethodes uit andere Europese landen in de toekomst hun weg vinden naar de Nederlandse opvoedcultuur. 
⇒ Wat vind jij van de uitkomsten uit dit onderzoek? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ?
Uitgelichte afbeelding Rido via Shutterstock.
Close
Read previous post:
Lisa-Indira Smeets
Even kennismaken met.. Lisa-Indira Smeets

Lisa-Indira Smeets is het zesde redactielid met wie je kennis maken door middel van dit persoonlijke voorstel artikel. Deze MOM...

Close