Close
7 redenen om met kinderen naar Mexico te gaan

7 redenen om met kinderen naar Mexico te gaan

Reizen met kinderen. Patricia deed het meerdere keren en deelt in dit artikel enthousiast 7 redenen om met kinderen naar Mexico te gaan. Dit was namelijk de laatste reis die ze maakte met haar gezin. Ze vertelt je de pluspunten, deelt tips en haar route.

Lees ook: ‘Op huwelijksreis met de kinderen? 5 tips voor een heerlijke honeymoon!

met kinderen naar Mexico

7 redenen om met kinderen naar Mexico te gaan

Wil je in de winter ontsnappen aan het grauwe en koude weer in Nederland? Ga dan naar het zonnige en kleurrijke Mexico! Van door de jungle overwoekerde Maya-tempels tot witte zandstranden met een heldere turquoise zee. Neem gerust jullie kinderen mee want Mexico is echt een veelzijdige en kindvriendelijke bestemming. Met kinderen naar Mexico is echt een aanrader. En wel hierom:

1. Yucatán is kindvriendelijk

Veel mensen hebben vraagtekens bij een rondreis met kinderen door Mexico. Zij vergeten dat Mexico een enorm groot land is. Wel 47 keer zo groot als Nederland. De onveilige gebieden bevinden zich op duizenden kilometers afstand van het toeristische Yucatán. Net als in ieder ander land moet je wel je gezonde verstand gebruiken. Wij hebben ons geen moment onveilig gevoeld.

Onze conclusie na een rondreis over het schiereiland Yucatán is dat het echt een kindvriendelijke bestemming is. De Mexicanen zijn aardig en de accommodaties waar wij overnacht hebben waren goed ingesteld op kinderen.

Er zijn genoeg activiteiten voor kinderen. In het gele dorpje Izamal hebben wij bijvoorbeeld met een roze koets gereden en een kookworkshop gevolgd. Als je zelf je eten maakt is het nog lekkerder! In de meeste restaurants is een kinderstoel aanwezig en soms is er zelfs een kindermenu.

Als je door de vrolijke dorpen en steden loopt, wat met een buggy goed te doen is, zul je altijd wel een speeltuin tegenkomen. Er is veel te zien voor kinderen; mooie muurschilderingen, Mexicaanse dames in klederdracht, kerstversiering (!) en voordat je het weet sta je naar een dansvoorstelling te kijken in een park.

Het strand op Isla Holbox was langgerekt waarbij het strand langzaam afloopt in de zee. Een rustige branding waardoor onze meiden heerlijk konden spelen met water en zand. Houdt wel de stroming in de gaten als je verder de zee in gaat.

Mexico met kinderen muurschilderingen

2. In de winter op slippers

Het klimaat was voor ons dé reden om naar Mexico te gaan. Heerlijk toch om in de winter met blote benen en op slippertjes rond te kunnen lopen.

De beste tijd om naar Mexico te gaan is dan ook van december tot en met april. Het is in die periode gemiddeld tussen de 25 en 30 graden. Soms is het iets warmer en soms iets kouder. Er kan wel een regenbuitje vallen, maar dan koelt het juist lekker af.

3. Rechtstreekse vlucht

Als je met kinderen reist wil je een zo comfortabel mogelijke vlucht, met zo min mogelijk overstappen en gunstige vliegtijden. Wat dat betreft is Mexico een ideale bestemming. In ongeveer twaalf uur kun je rechtstreeks naar Cancun, op het schiereiland Yucatán, vliegen. En de terugvlucht is zelfs nog korter.

Tips:

– Het tijdverschil met Cancun (deelstaat Quintana Roo) is in de winter 6 uur. Hoe groter het tijdverschil, hoe meer last van een jetlag. Houdt hier rekening mee door de eerste dagen rustig aan te doen en probeer zoveel mogelijk het lokale ritme aan te houden.
– In de deelstaat Yucatán is het tijdverschil in de winter 7 uur.

Mexico met kinderen route Patricia

4. Alle vrijheid met een huurauto

Het huren van een auto in Mexico is aan te raden. Het geeft je alle vrijheid en is ook heel praktisch als je kinderen hebt. De bewegwijzering is duidelijk en de afstanden zijn niet al te groot. Over het algemeen zijn de wegen goed onderhouden. Her en der kom je wel een gat in de weg tegen.

Gemiddeld hebben wij twee uur gereden van de ene plaats naar de andere plaats. Onze meiden vermaakten zich met kleuren, boekjes lezen, liedjes zingen of ze deden een dutje.

Er zijn genoeg leuke stops onderweg als jullie even de benen willen strekken of iets willen eten of drinken.

Tips:

– Let bij het huren van de auto goed op of je alle benodigde verzekeringen hebt. Als je ter plaatse nog aanvulling nodig hebt, ben je meer geld kwijt.
– Let op dat je bij het verhuurbedrijf een zogeheten ‘circulation card’ krijgt (een soort groene kaart).
– Neem een extra portemonnee mee waar je een paar honderd Mexicaanse peso’s in doet en leg deze in de auto. Vooral in de toeristische gebieden wil de, soms corrupte, politie nog weleens toeristen aanhouden. Als de agent ziet dat je duizenden peso’s hebt, dan zal hij een hoge boete geven. Heb je slechts en klein bedrag en geef je daarbij aan dat dat alles is wat je hebt, dan neemt hij waarschijnlijk wel genoegen met dat bedrag. Mocht je worden aangehouden, doe dan vooral alsof je geen Spaans spreekt en hem niet begrijpt.
– Bij dorpen en steden liggen meestal hoge drempels op de weg. Vaak worden ze aangekondigd met borden. De drempels zijn mee-geasfalteerd en daardoor niet altijd goed zichtbaar. Wees hierop voorbereid.

mexico met kinderen chichen itza

5. Cultuur, natuur, zon, zee en strand

En dat allemaal op een relatief klein oppervlak. Het schiereiland Yucatán is een enorm afwisselende bestemming. In twee weken hebben wij een hele goede indruk van Mexico gekregen, terwijl we echt geen uren in de auto hebben gezeten. Van het beklimmen van een Maya-tempel (Coba) tot het spelen op een paradijselijk zandstrand waar de pelikanen overvliegen. Zwemmen in cenotes, flamingo’s spotten tijdens een mangrovetour en wandelen door de kleurrijke straten van koloniale stadjes die versierd waren met vlaggetjes. Mexico is een aanrader voor jong en oud.

Tips:

– Zorg dat je zo vroeg mogelijk bij de Maya-steden bent. Niet alleen vanwege de drukte van de touringcars, maar ook vanwege de warmte. De tempels liggen vaak op open terrein (zoals Chichén Itza) en dan loop je vol in de zon.
– Valladolid is een leuke en zeer centraal gelegen stad. Een goed vertrekpunt voor uitstapjes naar bijvoorbeeld Chichén Itza, Ek Balam, Coba en een tiental cenotes. Zo heb je een vaste slaapplek, wat prettig is voor kinderen, en kun je toch veel zien van de omgeving.
– Bekijk de gratis lichtshow op de muren van het San Bernardino klooster in Valladolid. Van woensdag- tot en met zaterdagavond om 21.00 uur. Het is laat voor kinderen, maar zo de moeite waard!

6. Groen, groener, groenst

De natuur van Yucatán heeft ons verrast. Het was heel groen met de meest mooie bloemen en planten. Op het schiereiland vind je dichte jungle en aan de kust mangroves met een ontelbare hoeveelheid vogels zoals pelikanen en lepelaars.

Dieren spotten doet het altijd goed bij kinderen. Bij ons hotel op Isla Holbox waren wasbeertjes en leguanen. We hebben zeesterren, krabben en dolfijnen gezien. Maar de flamingo’s die we tijdens de mangrovetour op de Rio Lagartos hebben gespot hebben de meeste indruk gemaakt.

Een schitterend natuurverschijnsel waar je op Yucatán niet omheen kunt is de cenote. Een cenote is een boven- of ondergrondse waterpoel. Een magische plek waar je kunt zwemmen en snorkelen in het heldere water, waar soms vissen zwemmen. Als je in een cenote bent begrijp je heel goed dat dit voor de Maya’s heilige plaatsen waren. Elke cenote is anders; de ene is begroeid en hangt vol met lianen en de ander bevindt zich in een grot met rotspartijen, stalactieten en stalagmieten.

Onze kinderen vonden het een beetje spannend, maar voor ons was het een prettige manier om even af te koelen.

Tips:

– Er zijn duizenden cenotes op Yucatán. Ze staan goed aangegeven met bordjes langs de weg. Ook hier geldt: probeer zo vroeg of laat mogelijk te gaan zodat je alleen bent. Dat maakt het nog magischer.
– Neem goede antimuggenspul mee.

7. Smullen van de Mexicaanse keuken

Bij Mexico denk je vrijwel direct aan eten. De Mexicaanse keuken is daarom de laatste reden om naar Mexico te gaan, ook voor kinderen. “Eten we vanavond chips, mama?” Onze dochters hebben genoten van de tortillachips met guacamole die soms vers aan tafel bereid werd.

Je kunt taco’s eten bij straatstalletjes of naar een van de vele gezellige en betaalbare restaurants gaan. Elke regio heeft haar eigen specialiteiten. Wij hebben bijvoorbeeld gesmuld van salbutes; een gepofte gefrituurde tortilla die gegarneerd is met sla, gesneden avocado, pulled chicken, tomaat en ingemaakte rode ui. Er is fruit in overvloed en de Mexicaanse drankjes, zoals horchata, werden ook regelmatig door ons besteld.

Op het schiereiland wordt vooral kip en varken geserveerd en als je aan de kust komt staat er vaak vis op het menu (probeer ceviche). Echt heel gezond is het eten over het algemeen niet want groente is er helaas weinig.

Tips:

– Bestel voorgerechten voor kinderen en laat deze tegelijk met het hoofdgerecht serveren.
– Volg een kookworkshop en leer zelf de Mexicaanse gerechten te bereiden.
– In de meer toeristische plaatsen kun je naast de Mexicaanse keuken ook Westers eten zoals Italiaans en zelfs vegan.

Hier lees je meer artikelen van en over Patricia.
En hier lees je meer artikelen met als thema reizen & vrije tijd.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Beeld © Patricia van Kester

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

7 reden om met kinderen naar Mexico te gaan

Close
Read previous post:
paasversiering met bloemen
DIY | Een originele en leuke paasversiering met bloemen

Paastakken staan natuurlijk altijd leuk. Desondanks hebben wij een originele en leuke paasversiering met bloemen voor je in de aanbieding....

Close