Close
Boek met spel ideeën | ‘Mijn peuter speelt’ van Paulien de Smet

Boek met spel ideeën | ‘Mijn peuter speelt’ van Paulien de Smet

Het boek ‘Mijn peuter speelt’ van Paulien de Smet. Onze boekenrecensent Daphne was er in eerste instantie erg enthousiast over. Ze bleek een woordje over het hoofd gezien te hebben en daarom viel het wat boek wat tegen. Misschien niet helemaal terecht want het boek staat vol met leuke creatieve spel ideeën voor peuter!

Lees ook: ‘Verstoppertje spelen met peuter | 12 dingen die opvallen

mijn peuter speelt

‘Mijn peuter speelt’ van Paulien de Smet

Toen ik het boek ‘Mijn peuter speelt’ van Paulien de Smet binnenkreeg, was ik heel blij.
Ik zou eindelijk mijn peuter lekker laten spelen terwijl ik zelf genoot van warme koffie,
een artikel in een tijdschrift kon lezen of als ik het nou echt heel bont ging maken wat huishoudelijke taken doen.

Niks bleek minder waar. Ik had de titel te snel gelezen. Het woordje ‘zelf’ ontbreekt. Mijn peuter speelt zelf. Nou de mijne dus niet en hoewel het boek bomvol spelletjes en activiteiten staat moet mama eerst zelf aan de slag. En deze MOM heeft daar dus niet altijd zin in of tijd voor.

mijn peuter speelt kindjes

Mijn dochters zijn gezegend (al zeggen we het zelf) met twee creatieve ouders en die kunnen een heel scala aan knutselactiviteiten of spelmarathons uitzetten. Bij ons thuis struikel je over het speelgoed. Er zijn minstens drie speeltuinen op loopafstand en we bezoeken ze heel regelmatig. Maar de peuter speelt het liefst mét iemand.

Nou goed. Terug naar het boek. ‘Mijn peuter speelt’ bevat 60 spelletjes voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Zoals we dat van ‘Mama Baas’ gewend zijn ziet het er fris en vrolijk uit. Heldere fotografie en overzichtelijk ingedeeld. Het boek staat zoals gezegd bomvol spelletjes en activiteiten voor peuters. Een muurparcours bijvoorbeeld waarbij je kartonnen (wc)rollen op de muur plakt en daar je kleintje ballen door heen laat gooien.

mijn peuter speelt racebaan

Of je pakt cadeautjes in en die kan de peuter dan uitpakken. Deze sla ik sowieso over want ik voorzie ernstige problemen en op zijn minst 1 driftbui in spé als blijkt dat dit geen echte cadeautjes zijn. Van de activiteit ‘Alternatief Puzzelplezier’ zie ik het nut ook echt niet in.

Je tekent bestaande puzzelstukken na op een stuk karton en dan moet je kind de puzzel maken. En ik vraag mij in alle eerlijkheid af waarom zou je dan niet gewoon de puzzel maken? De optie om dit met random ander materiaal te maken, dat je bijvoorbeeld in het bos vindt, snap ik al een stuk beter en vooruit… ik onthoud hem voor het geval dochter twee geen hekel aan puzzelen heeft.

mijn peuter speelt kappertje

Ik besluit het boek toch echt een kans te geven en laat mijn dochter kiezen. We gaan kappertje spelen. Ze ziet in het boek vrolijke poppetjes met stekelharen en die moeten geknipt worden. Dat betekent wel dat ik eerst even aan de knutsel moet maar leren knippen is een nuttige activiteit dus dat heb ik er wel voor over. Ze knipt heel vrolijk de haren van twee poppetjes af, maar dan geeft mijn kleine kapster aan dat er wel genoeg geknipt is voor één dag. We maken daarna nog een tunnelparcours voor de auto’s en die moeten we vervolgens door de tunnel heen schuiven. Het lijkt een beetje op sjoelen en is (de komende tien minuten) een hit.

Het is duidelijk. Ik ben niet wild enthousiast over dit boek, maar helemaal terecht is dat misschien niet. Het staat echt vol met ideeën. En ook echt leuke activiteiten waar heel veel peuters veel plezier aan kunnen beleven. Maar een quick-fix voor mijn koude koffie probleem en ontplofte huishouden is het boek alleen niet.

Toch is het voor iedereen die wel wat inspiratie kan gebruiken echt leuk!

Mijn peuter speelt‘ (*) van Paulien de Smet kun je kopen bij de (online) boekhandel en kost €15,99

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen voor en over peuters.
En hier lees je meer van en over Daphne.

* Foto’s © Daphne Meijer.

Wil je dit artikel delen op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

mijn peuter speelt pinterest

Close
Read previous post:
soort kraamzorg
Wat voor soort kraamzorg past bij jou?

Goede kraamzorg is ontzettend belangrijk. Kraamzorg ontzorgt jou tijdens een kwetsbare periode en zorgt ervoor dat er goed voor jou...

Close