Close
Tips om minder afhankelijk te worden van jouw smartphone

Tips om minder afhankelijk te worden van jouw smartphone

Handje omhoog als je stiekem ook vindt dat je te veel op je smartphone zit. Wil je daarmee minderen? Patricia vertelt je wat de consequenties daarvan zijn en geeft je tips om minder afhankelijk te worden van je smartphone.

Lees ook: ‘Zo maak je je huis kindveilig

minder afhankelijk smartphone

Smartphone, verrijking of verslaving?

Wist je dat we gemiddeld bijna 70 uur per maand doorbrengen op onze smartphone? Dat is ongeveer een parttimebaan! Hele waardevolle tijd die je ook kunt besteden aan nuttige dingen. Toch staren we massaal wezenloos naar een schermpje.

Nog even een appje sturen of een mail beantwoorden. Gaat het nog regenen? Oh een reactie op Instagram. Leuk, even kijken. Voor je het weet ben je een half uur verder. Een half uur waarin je compleet afgesloten bent van de buitenwereld, inclusief jouw kinderen.

Verslaving?

Het is niet goed voor je ogen, je bent afgeleid, het levert stress op, is slecht voor jouw zelfvertrouwen en concentratie. Het schijnt zelfs van invloed te zijn op jouw geheugen. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat het een negatief effect heeft op kinderen.

Als je namelijk traag of niet reageert op jouw kind, doordat je naar jouw smartphone staart, voelt jouw kind zich onbelangrijk en onzeker. Het verstoort het hechtingsproces en kan van invloed zijn op het gedrag.

Waarom doen we het dan? Elke keer dat er een bericht of melding verschijnt op jouw smartphone word je getriggerd om te gaan kijken. Want dan komt er een kleine hoeveelheid van het gelukshormoon dopamine vrij, wat zorgt voor een verslavend effect. Ook zijn we bang om iets te missen (fear of missing out) en ervaren we sociale druk.

Verrijking?

De smartphone is dusdanig geïntegreerd in ons leven dat we niet meer zonder denken te kunnen. Het kan jouw leven verrijken, als je er op de juiste manier mee omgaat. Zodra je afhankelijk wordt van jouw smartphone spreken we van verslaving.

Weet dat je de impact van je smartphone op jouw leven kleiner kunt maken. Zie het als een handige tool die jouw leven makkelijker maakt als je hem functioneel gebruikt.

Tips om minder afhankelijk te worden van jouw smartphone

Hoe word je minder afhankelijk van jouw smartphone?
• Zet meldingen uit.
• Verlaat Whatsapp-groepen die niks toevoegen aan jouw leven.
• Verwijder apps die je niet gebruikt of die jou niks opleveren.
• Zet op het eerste scherm alleen nuttige apps en plaats de verslavende apps, die je niet wilt verwijderen, op het tweede scherm. Eventueel kun je apps op onderwerp bundelen in een map.
• Leg jouw smartphone ’s nachts niet in de slaapkamer. Gebruik een wekker in plaats van jouw smartphone.
• Spreek thuis af dat smartphones aan tafel verboden zijn.
• Bepaal een vaste plek in huis waar je de smartphones neerlegt.
• Stop jouw smartphone op een minder goed bereikbare plek, zodat je hem niet snel pakt. Bijvoorbeeld in jouw tas in plaats van jouw jaszak of in jouw bureaulade tijdens het werk.
• Leg jouw smartphone buiten bereik en op de vaste plek als je samen met jouw kinderen bent. Pak hem alleen als het echt noodzakelijk is.
• Ga je gezellig een avondje weg of uit eten? Laat de smartphone in jouw tas of nog beter, laat hem thuis.
• Voel je de drang om jouw smartphone te pakken? Bedenk dan waarom je hem wilt pakken en of het noodzakelijk is.
• Een stok achter de deur is de optie schermtijd of apps zoals Moment en Forest. Het zorgt voor inzicht in jouw smartphone gebruik en je kunt apparaatvrije tijd en applimieten inplannen.

Als je aan de slag gaat met deze tips krijg je grip op jouw smartphone gebruik en kan je smartphone jouw leven verrijken. In het begin is het misschien onwennig en heb je de neiging om toch even te kijken. Wees je bewust van jouw gedrag. Denk dan aan het voorbeeld dat je aan jouw kinderen geeft. Een betere motivatie is er niet.

Je zult merken dat de drang om jouw smartphone te pakken steeds minder wordt. En dat het jou tijd en rust oplevert!

⇒ Denk jij dat je afhankelijk bent van je smartphone? Zou je willen minderen? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ??

Hier lees je meer van en over Patricia.
Hier lees je meer lifestyle artiklen.

* Uitgelichte afbeelding Trendsetter Images via Shutterstock.

Close
Read previous post:
smoothie voor als je zwanger bent
Gezond recept | De perfecte smoothie voor als je zwanger bent

In verwachting? Dan is het belangrijk dat je voldoende gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt. Zodat je kindje goed kan groeien en zich...

Close