Close
Dossier kinderwens | Moeders voor Moeders

Dossier kinderwens | Moeders voor Moeders

Mirjana is zwanger van haar vierde kindje. Ook deze zwangerschap besloot ze weer mee te werken aan Moeders voor Moeders. In dit artikel vertelt ze je wat dat inhoudt en hoe je tijdens je zwangerschap op een simpele manier andere moeders kunt helpen. Zodat je jouw geluk kunt delen.

Lees ook: ‘Goede doelen waaraan je babyspullen kunt doneren

moeders voor moeders

Moeders voor Moeders

Als je in verwachting bent dan komt er een stortvloed aan informatie op je af. Zeker als je de eerste keer in verwachting bent. Wanneer bel je de verloskundige? Wanneer heb je de eerste afspraak en echo? En als je eenmaal die eerste afspraak hebt gehad, ga je huiswaarts met veel informatie en boekjes over de zwangerschap. Belangrijke noodzakelijke informatie over het verloop van de zwangerschap en leuke extra informatie over bijvoorbeeld yoga en cursussen rondom je zwangerschap. Tijdens mijn eerste zwangerschap werd ik er in het eerste consult op gewezen dat ik ook mee kon doen met Moeders voor Moeders. Maar wat dat dan precies inhield wist ik niet.

Moeders voor Moeders is een landelijke organisatie die deelt uit maakt van het farmaceutische bedrijf Aspen Oss B.V. Ze zamelen urine in van vrouwen die tussen de 6 en 16 weken zwanger zijn. In deze urine zit namelijk het wel bekende hCG-hormoon. Dit hormoon is nodig om geneesmiddelen te maken die gebruikt worden bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Voor deze geneesmiddelen geldt, hoe groter het percentage  natuurlijk hCG-hormoon hoe beter de kwaliteit van het geneesmiddel. Als je afhankelijk bent van vruchtbaarheidsbehandelingen om mogelijk zwanger te kunnen worden, hoop je natuurlijk dat er een zo hoog mogelijk percentage natuurlijk hCG-hormoon in deze medicatie aanwezig is.

Hoe gaat het in zijn werk?

Je kan als pril zwangere dus al meedoen vanaf de 6e week. Tot en met de 16e week is er een hoog percentage hCG-hormoon aanwezig in de urine. Dit zijn dus de weken dat je mee kunt doen. Aanmelden kan vanaf dat je weet dat je zwanger bent, tot de 11e week. Vaak betekent dit dat je, als je eenmaal van Moeders voor Moeders hoort, je meteen kan aanmelden.

Als je het fijn vindt om een bijdrage te leveren, kan je je via de website aanmelden. Er wordt dan contact met je opgenomen door een informatrice. Dit is iemand die bij jou in de buurt woont en bij je langs komt voor een gesprek. Ze kan al jouw vragen beantwoorden en test jouw urine op hCG-hormoon. Naast de test van het hormoon worden ook de deelnamevoorwaarden met je besproken. Deze heb je al eerder gezien bij de aanmelding.

Lees ook: ‘Vaker plassen tijdens de zwangerschap? Dit kun je er aan doen!’

De voorwaarden

De voorwaarden waar je aan dient te voldoen, hebben vooral te maken met jouw lichamelijke gesteldheid. Je kan bijvoorbeeld niet meedoen als je aan hepatitis of diabetes type 1 of 2 lijdt of Hiv-positief bent. Ook mag je geen chronische nierontsteking hebben, geen bloedtransfusie hebben gehad of een behandeling met groeihormonen. Zo zijn er nog een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen om deel te kunnen nemen. Je kunt op de website ook een uitleg vinden van de voorwaarden.

Als je aan de voorwaarden voldoet en het hCG-hormoon voldoende aanwezig is in de urine, kan je direct van start. Je ontvangt van de informatrice een wit opvangkannetje waar je in kunt plassen. Waar je de urine dan laat? In speciaal aan huis geleverde blauwe flessen. Je krijgt een kratje met 4 flessen die speciaal gereinigd zijn en een bijzonder geurtje hebben door deze vloeistof. Per dag gebruik je één fles. Met het opvangkannetje giet je het dan eenvoudig over. Je went er snel aan.

De flessen worden op een vaste dag opgehaald aan huis waarbij je direct een nieuw leeg kratje ontvangt. Vind je het niet fijn om het aan huis geleverd te krijgen? Je kan het ook bij de informatrice langsbrengen en op een vaste plek neerzetten en dan ook zelf een kratje lege flessen meenemen.

Ik heb zelf twee keer meegedaan. Bij de eerste liet ik de flessen ophalen. Wij wonen in een portiekflat en er woonde nog één jong stel waardoor het niet direct duidelijk was dat ik degene was die in verwachting was. Bij de laatste zwangerschap was ik nog de enige jonge vrouw in de flat waardoor ik het niet fijn vond als mensen er al achter zouden komen dat ik zwanger was. Ik heb de laatste keer dat ik meedeed de flessen dus zelf weggebracht en opgehaald.

Het mooie aan dit doel is dat je eenvoudig kunt bijdragen aan het verbeteren van een medicijn. Een medicijn waarvan ik, als ik het zelf nodig zou hebben, ook zou willen dat het percentage aan natuurlijk hCG-hormoon zo hoog mogelijk zou zijn. Ik zou ook willen dat een ander dan voor mij zou plassen. Van vrouw tot vrouw een steuntje in de rug.

Waar valt nog winst te behalen? In de verspreiding van het bestaan van Moeders voor Moeders. Ik kwam er bij toeval achter toen ik de eerste afspraak ooit bij mijn verloskundige had. Maar niet alle praktijken geven er informatie over. Dus heb je meegedaan? Spread the word. Want iedere vruchtbaarheidsbehandeling verdient het om te bestaan uit de beste medicatie die er is.

Wat krijg je ervoor terug?

Van Moeders voor Moeders krijg je bij het aanmeldingsgesprek een cadeautje voor jouw deelname. Daarnaast ontvang je natuurlijk eeuwige dank van de moeders en vaders die dankzij de vruchtbaarheidsbehandeling in verwachting zijn en een kindje krijgen. Weliswaar niet direct, maar het idee op zich is al prachtig.

Meer weten? Op de website van Moeders voor Moeders vind je alle informatie met betrekking tot deelname er ervaringen

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over zwangerschap.
En hier lees je meer van en over Mirjana.

Beeld ‘pregnant woman charity’ via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Moeders voor moeders pinterest

Close
Read previous post:
waarom een bakfiets
10 redenen waarom een bakfiets een geweldige aankoop is

Twijfel je over een bakfiets? Karen rijdt er zelf al 3 jaar op en geeft je 10 redenen waarom een...

Close