Close
MOMpanel | Moet er een vuurwerkverbod komen?

MOMpanel | Moet er een vuurwerkverbod komen?

Er is al tijden gedoe over: Moet er een vuurwerkverbod komen? Ja of nee? De een is voor zo’n verbod, de ander tegen. Wij vroegen het aan onze MOMs. Hoe zien zij dit? Wat zijn hun argumenten? En hoe houden ze hun kinderen veilig tijdens het vuurwerk?

Lees ook: ‘MOMpanel | Zijn kinderen in de stad vaker eenzaam?

moet er een vuurwerkverbod komen

MOMpanel: Even voorstellen

Ons MOMpanel bestaat momenteel uit 15 enthousiaste moeders. In principe is het zo dat elke betrokken MOM die ons volgt op Facebook mee kan praten en kan mee denken over onderwerpen. Jij kunt dus ook! Hier vind je de groep The MOMs van MOMmag., mocht je dat interessant en leuk lijken. Wij plaatsen in die groep om de zoveel dagen een topic waarin iedereen kan meepraten. Een aantal van de antwoorden selecteren wij voor het daadwerkelijke artikel. Je leest dus niet altijd van dezelfde MOMs input, maar we rouleren. Vandaag praten mee:

MOMpanel tineke sabine

Tineke Janzen (26 jaar).
Tineke woont in Leeuwarden samen met mijn vriend en hun kinderen (Fedde van 2,5 en Yenthe van 7 maanden). Sinds vorig jaar werkt ze als gastouder bij een heel leuk gezin in haar woonplaats.

Sabine Hensens (40 jaar).
Sabine is getrouwd met Jaap en samen hebben zij twee kinderen: Mara van 8 jaar en Collin van 3 jaar. Ze is bewust thuisblijfmoeder. Sinds 6 jaar woont het gezin in Valthermond (dat is een plaatsje vlakbij Emmen).

mompanel bonita hannah

Bonita Smit (31 jaar).
Bonita is sinds afgelopen zomer verloofd. Met haar verloofde heeft ze dochter Liv van 3 jaar oud. Ze is klantenservice medewerkerster bij Marktplaats en wij woont in Blijham, het hoge noorden. Naast haar werk is ze creatief bezig met het bedrukken van kleding enz. op CreaJasmijn.

Hannah Ellens (31 jaar).
Hannah woont samen met Thomas in Groningen. Afgelopen zomer werd ze voor het eerst moeder van zoon Finn. Ze werkt drie dagen per week als communicatieadviseur bij een zorggroep en daarnaast is ze actief als freelance tekstschrijver en projectmanager.

Vraag: Moet er een vuurwerkverbod komen?

Wat vinden onze MOMs van dit onderwerp? Zouden ze het prettig vinden als er een verbod zou komen, of juist niet? Of willen ze graag een gedeeltelijk verbod met bijvoorbeeld georganiseerde vuurwerkshows? En hoe zorgen ze ervoor dat hun kinderen veilig blijven tijdens het vuurwerk?

The MOMs aan het woord:

Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling.

Tineke: ‘Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Ons zoontje is nog een peuter, maar als tiener wil hij het vast af gaan steken. Als je ziet hoeveel ongelukken er gebeuren mag het van mij wel worden afgeschaft. Zolang er maar wel een vuurwerkshow in alle plaatsen is, anders wordt het ook zo ‘kaal’.’

Ik heb er niets (meer) mee.

Sabine: ‘Voor mij persoonlijk hoeft het niet zo. Ik heb er niets (meer) mee! Een plek per stad aanwijzen waar een georganiseerde show wordt gegeven zou bijvoorbeeld leuk zijn. Dan zoek je het op, of je blijft er ver vandaan!

Al moet ik eerlijk toegeven dat toen ik zelf jonger was, het natuurlijk wel erg leuk was om je ouders vuurwerk te zien af steken en later zelf de straat op met een tas vol vuurwerk ? Nu ik zelf kinderen heb en de oudste het steeds interessanter gaat vinden vind ik het heeeeeel eng!! We proberen ze ook uit te leggen dat het mooi is maar ook erg gevaarlijk kan zijn als je het niet goed doet. Ieder jaar krijgen ze ook een setje gehoorbeschermers en brillen (papa die het afsteekt geeft ook het goede voorbeeld 😉 ).’

Ik zou het heel jammer vinden als het afgeschaft gaat worden.

Bonita: ‘Dubbel.. het hoort erbij, vuurwerk! Maar als je naar het aantal ongelukken kijktm snap ik ook dat mensen pleiten voor afschaffing. Wij steken ook elk jaar af, samen met een groep vrienden en bij ons of in de omgeving is gelukkig nog nooit wat mis gegaan. Ik zou het heel jammer vinden als het afgeschaft gaat worden. In grote steden een vuurwerkvrije zone is een goede oplossing! Liv is nog klein maar wel elk jaar al wakker tijdens de jaarwisseling. Wij kijken altijd veilig binnen. Als ze straks de leeftijd heeft dat ze naar buiten wil dan zorg ik wel dat dat zo veilig mogelijk is!’

Dan wordt het nog gevaarlijker.

Hannah: ‘Vorig jaar waren we in Londen met Oud & Nieuw en daar was maar op 2 plekken in de stad vuurwerk. Heel sfeerloos en bovendien bracht het massa’s mensen en een onveilig gevoel op de been. Voor mij hoort vuurwerk er echt bij. Zeker in dorpen moet het kunnen. In steden kan ik me een verbod nog voorstellen omdat je dichter op elkaar zit. Maar volgens mij zouden de risico’s van vuurwerk veel meer besproken moeten worden op bijvoorbeeld scholen, overheidscampagnes en natuurlijk thuis. Ook het gemak waarmee je illegaal vuurwerk de grens over krijgt moet worden aangepakt. Een verbod daagt kinderen alleen maar uit om het stiekem te doen en dan wordt het nog gevaarlijker.’

Praat je mee over dit onderwerp onder het bijbehorende bericht op Facebook?

Uitgelichte afbeelding Mircea Moira via Shutterstock.

 

Close
Read previous post:
gedeelde smart is halve smart
Ka’s column | ‘Gedeelde smart is halve smart’

Zo'n ochtend dat je kind met z'n verkeerde been uit bed stapt en alles verkeerd lijkt te gaan. Karen had...

Close