Close
MOMtalk met.. Mariska!

MOMtalk met.. Mariska!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat toch? Hoe gaat het er in een ander gezin aan toe, hoe regelen ze de dingen, wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun ultieme mama-musthaves en tips? Vandaag in deze MOMtalk Q&A: Mariska Wijbenga, moeder van 3 kinderen en zelfstandig ondernemer. 

‘Lees ook: MOMtalk met Martine van Wil & Tien.’

Mariska Wijbenga interview

Q&A met Mariska Wijbenga over het moederschap en opvoeden

1. Wie ben je?
Mijn naam is Mariska Wijbenga, 43 jaar en ik woon in Den Dolder vlakbij Utrecht. Samen met Stef heb ik 3 kinderen: Suze van 9, Luc van 7 en Sem van 5 (bijna 6). We zijn niet getrouwd en al 20 jaar samen.

2. Wat doe je voor werk, hoeveel uur per week en.. hoe hebben jullie het aangepakt met eventuele kinderopvang en ben je daar tevreden over of zou je toch liever andere keuzes hierin maken?
Ik ben altijd blijven werken, altijd zo’n 36 uur. Omdat ik het leuk vind en omdat het tijd voor mezelf is. Ik kan er mijn ei in kwijt. Daardoor vind ik het moederschap ook weer een stuk leuker. Sinds een paar jaar heb ik mijn eigen bedrijf, Purple. leiderschapsontwikkeling. Als leiderschapscoach help ik ondernemers die groeien om een sterk team te bouwen en te houden en hun leiderschap te pakken.

Ik krijg regelmatig de vraag hoe ik dat doe met 3 kinderen en dan een bedrijf opbouwen. Daar heb ik eigenlijk nooit zo over nagedacht. Ik ben het gewoon gaan doen. De belangrijkste ingrediënten zijn denk ik in je werk echt doen wat je leuk vindt en je tijd goed benutten. Zoek ook hulp voor dat wat je niet leuk vindt of waardoor je tijd vrijmaakt om aan je bedrijf te besteden, zoals het opvouwen van de was, schoonmaken van je huis en bijvoorbeeld koken.

Nu ik mijn eigen bedrijf heb, ben ik een stuk flexibeler dan toen ik nog in dienst was. Dat vind ik zo fijn. Het geeft rust thuis. Ook heb ik nu geen 2-3 uur reistijd meer per dag. Heerlijk. Mijn kinderen zitten inmiddels allemaal op school. Ze gaan 2 dagen naar de BSO, op dinsdag en donderdag. Woensdag heeft Stef zijn papadag en op vrijdag ben ik aan de beurt. De maandagmiddag van 14.45u neemt Stef voor zijn rekening. Ook hij heeft een eigen zaak. Voor deze constructie hebben we bewust gekozen, omdat we twee dagen BSO genoeg vinden. We willen ook dat de kinderen lekker rustig thuis kunnen zijn of met een vriendje of vriendinnetje af kunnen spreken.

Mariska Wijbenga interview

“Het draait om doen wat je leuk vindt & je tijd goed benutten!”

3. Wat is het beste opvoedingsadvies dat je ooit hebt gekregen en wie inspireert jou hierin?
Het beste opvoedadvies heb ik ooit opgepikt van Oprah Winfrey. Ik weet eigenlijk niet eens of het een uitspraak is van haar zelf of van iemand die ze interviewde, maar dit is het advies: ‘Kinderen doen niet wat je zegt, ze doen wat jij doet.’ Ik zag het een keer toen Suze net geboren was. Sindsdien staat de uitspraak op ons toilet, op een delfts blauw tegeltje. Het werkt echt zo. Het heeft mij bewust laten nadenken over wat ik mijn kinderen in ieder geval wil meegeven. Wat voor voorbeeld ik wil zijn.

Verder inspireren mijn vriendinnen me bij de opvoeding en geven ze me een gerust gevoel. We kennen elkaar al sinds onze studietijd. De meesten kregen al eerder kinderen dan ik. Zij maken alle fases dus ook eerder mee. Van de kleine kinderfase naar de puberfase. In ons app-groepje kunnen we onze frustraties delen 😉 en vliegen de adviezen over en weer. Toch fijn om te weten dat jij niet de enige bent die af en toe staat te gillen, terwijl je dat niet wilt of dat je het even ook niet meer weet.

4. Wat waren of zijn voor jou onmisbare producten in de opvoeding?
Sudocreme is natuurlijk niet weg te denken. Werkt altijd en goed. Gebruik het nu nog wel eens. Verder was bij de derde de Puckababy-slaapzak onmisbaar. Het was een onrustige slaper in het begin en dit was echt een uitkomst. Ook hebben we veel gehad, en trouwens nog steeds, aan onze inklapbare bakfiets Cabby van Gazelle. Zelfs de Maxi-Cosi en twee andere kinderen pasten er in. Hier hebben we heel veel gebruik van gemaakt. O ja, en wat ook een aanrader is, is het opvouwbare potje van Potette Plus met wegwerpzakjes. Dat ligt nog steeds achter in de auto en wordt nog steeds elke vakantie gebruikt onderweg. Ook dit jaar nog 🙂

5.Wat is de beste tip in het moederschap die jij graag met andere moeders wil delen?
Volg altijd je eigen gevoel. Ook al kan je het niet precies verklaren, jij kent je kind het beste. Blijf dit gevoel altijd trouw en ‘vecht’ voor wat je goed acht als dat nodig is. En een andere tip is er een voor jezelf: zorg goed voor jezelf en neem tijd voor jezelf. Dat is niet egoïstisch. Daardoor ben en blijf je een veel leukere moeder. Doe dus vooral ook dingen waar JIJ blij van wordt en van oplaadt.

Zou jij zelf wel eens de vragen uit deze MOMtalk rubriek willen beantwoorden om een ander een kijkje in jouw leven en te geven? Neem dan contact met ons op!

–> Volg je ons al via Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en leuke behind the scenes.

* Dit artikel bevat affiliate links.

Close
Read previous post:
twee is nee
Ka’s Column | ‘Twee is nee’

Vanaf vandaag lees je weer een nieuwe rubriek op MOMmag.! Ka's column, waarin Karen persoonlijke korte columns gaat delen van...

Close