Close
MOMtalk met.. Martine van Wil & Tien!

MOMtalk met.. Martine van Wil & Tien!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat toch? Hoe gaat het er in een ander gezin aan toe, hoe regelen ze de dingen, wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun ultieme mama-musthaves en tips? Vandaag in deze MOMtalk Q&A: Martine, moeder van een zoontje en zelfstandig ondernemer. Je kan haar kennen van het bloggers/vloggersduo 2WMN/Wil & Tien. 

‘Lees ook: MOMtalk met kinderslaapcoach Aletta Boonstra

Martine Wil & Tien interview

Q&A met Martine van Wil & Tien over het moederschap en opvoeden

1. Wie ben je?
Ik ben Martine, 29 jaar oud en getrouwd met Jorrik. We zijn inmiddels twaalf jaar samen waarvan één jaar getrouwd. We hebben een zoon of liever gezegd een ondeugd: Maik. Hij is geboren op 1 november 2017 en is bijna tien maanden. Nog even en ik vier zijn eerste verjaardag, niet te geloven hoe snel de tijd gaat!

2. Werk je? Zo ja, wat doe je en hoeveel uur per week en.. hoe heb jij of hebben jullie het aangepakt met eventuele kinderopvang en ben je daar tevreden over of zou je toch liever andere keuzes hierin maken?
Ja, ik werk. Gelukkig wel, haha! Ik merk dat ik mijn werk nodig heb om even uit mijn babybubbel te stappen en op te laden. Ik run samen met mijn beste vriendin en zakenpartner Willemijn een aantal bedrijven. We bloggen en vloggen al heel wat jaren samen, daarnaast hebben we onze eigen uitgeverij en brengen we binnenkort ons eerste boek 12 MAANDEN ZWANGER uit en ook gaan we cursussen opzetten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. We werken drie dagen per week samen en soms in de avonduurtjes en/of het weekend als de kind(eren) op bed liggen.

Maik gaat één dag naar de crèche en op de andere twee dagen zorgt Jorrik of mijn schoonmoeder voor hem. In november gaat Maik een tweede dag naar de crèche. Daar ben ik heel tevreden over. Er zijn genoeg kinderen die vaker naar de crèche gaan en hoewel ik onze leidsters fantastisch vind, ben ik wel blij dat ik de luxe heb dat Maik thuis kan zijn bij zijn vader of oma.

3. Wat is het beste opvoedingsadvies dat je ooit hebt gekregen en wie inspireert jou hierin?
Mijn moeder zei ooit eens tegen mij: ‘Al word je moslim, dan nog hou ik heel veel van je.’ Dat was toen heel bijzonder. Ik heb namelijk jaren geleden besloten dat ik geen Jehovah’s Getuige meer wilde zijn. Dat we jaren later zo open en liefdevol dit gesprek konden voeren en dat ik mocht zijn wie ik wilde zijn, was echt prachtig en bevrijdend. Ik ben er heel trots op dat mijn moeder op deze manier naar mij kan kijken en me vrij laat, want ik weet hoe moeilijk dat kan zijn als je een bepaalde levensovertuiging hebt. Het heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht.

Die zin stond voor mij voor onvoorwaardelijke liefde en deze zou ik graag door willen geven aan mijn zoon. Ik wil hem meegeven dat hij zichzelf mag worden in al zijn zijn en dat hij zichzelf kan en mag ontwikkelen op een manier waarvan hij denkt dat het voor hem juist is. Ook als dat betekent dat hij keuzes maakt die ik persoonlijk lastig zou vinden. Ik zou juist het opvoeden in die zin een beetje los willen laten.

Martine Wil & Tien interview

“Wij als moeders are in this together..”

4. Wat waren of zijn voor jou onmisbare producten in de opvoeding?
Voor newborns vind ik inbakerdoeken wel een must. Dat scheelt zo veel. Ze slapen wat rustiger en wat langer. Het enige nadeel vind ik dat je het inbakeren op den duur wel moet afbouwen. In die zin had ik geluk dat Maik graag op zijn buik slaapt.

Ik hoor veel moeders over dat een box niet echt nodig is. Toch vind ik het wel een lifesaver, ik heb namelijk een onvoorspelbare hond en het is fijn dat ik Maik dan af en toe in de box kan zetten anders zou de hond alleen maar op de gang liggen. Maar ook als Maik heel moe is vindt hij het soms fijn om even in de box te zitten. Een plekje voor zichzelf om even te rusten.

Verder heb ik qua borstvoeding in het begin heel erg veel gehad aan een tepelhoedje. Ik weet dat veel lactatiekundigen er op tegen zijn maar mij heeft het juist geholpen net als kunstvoeding in huis hebben ook al geef je borstvoeding. Het gaf mij de rust die ik nodig had waardoor de borstvoeding juist heel erg goed ging.

Ik heb de Oei, ik groei! app op mijn telefoon geïnstalleerd, zodat ik weet waar ik aan toe ben. Een kennis van me zegt dat mentale sprongetjes de grootste onzin zijn, dat heeft zij geleerd vanuit haar studie. Maar toch, ik heb alsnog het idee (misschien een placebo-effect maar who cares?!) dat het wel klopt. Ik zie dankzij deze app terug welke vaardigheden Maik nu gaat leren en al kan. Ik heb tot nu toe het idee dat het bij hem wel klopt. Op de momenten dat hij volgens de app een sprongetje maakt, is hij inderdaad veel hangeriger en huileriger, hij wil continu bij me zijn. Zo’n sprongetje kan pittig zijn maar ik vind het ook erg leuk om te zien wat voor nieuwe dingen hij allemaal kan.

5. Wat is de beste tip in het moederschap die jij graag met andere moeders wil delen?
Doe het niet alleen. Wij als moeders are in this together. Praat, lach, huil bij elkaar uit. Ik werd door mijn verloskundige gekoppeld aan een andere mama waar ik mee kon appen. Ik kende haar niet en ik vond het gek om haar zomaar te appen. Maar ik ben tot op de dag van vandaag zo blij dat ik dat gedaan heb. Ik was in het begin zo down en onzeker en dankzij onze fijne gesprekken kwam ik er weer een beetje bovenop. We zijn nu vriendinnen geworden en hebben elkaar zo gesteund in het begin. Iedere keer als we weer een maand borstvoeding hadden gegeven, waren we zo trots. We sleepten elkaar er doorheen. Inmiddels geeft zij nog steeds volledig borstvoeding en ik alleen de ochtenden. Ik had nooit gedacht dat ik daar zo trots op zou kunnen zijn. Ik zou iedere verloskundige aanraden om mama’s aan elkaar te koppelen. Het kan iets heel moois opleveren.

–> Klik hier om Martine op Instagram te volgen en neem ook eens een kijkje op het Wil&Tien YouYubekanaal voor leuke, informatieve en persoonlijke filmpjes en vlogs 🙂

Zou jij zelf wel eens de vragen uit deze MOMtalk rubriek willen beantwoorden om een ander een kijkje in jouw leven en te geven? Neem dan contact met ons op!

–> Volg je ons al via Facebook en Instagram? Zo blijf je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en leuke behind the scenes.

* Alle foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Mariska de Groot van Grotografie.

Close
Read previous post:
hoeveel gun jij jezelf?
MOMtime | Hoeveel gun jij jezelf?

Van de week waren wij in gesprek over wat we onszelf eigenlijk gunnen en kwamen we erachter dat dat best...

Close