Close
MOMtalk met.. Jeanny!

MOMtalk met.. Jeanny!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat toch? Hoe gaat het er in een ander gezin aan toe, hoe regelen ze de dingen, wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun ultieme mama-musthaves en tips? Vandaag in deze MOMtalk Q&A: Jeanny, een werkende alleenstaande moeder. 

‘Lees ook: MOMtalk met professional organizer Monique Lutz.’

momtalk interview alleenstaande moeder Jeanny

MOMtalk interview met alleenstaande moeder Jeanny

1. Wie ben je?

Zal me even voorstellen. Jeanny is mijn naam, 35 jaar oud en single mom van het allerleukste, liefste en knapste jongetje ter wereld voor mij (super trotste moeder dus 🙂 Vier jaar oud is Shayan nu. Ons huishouden bestaat uit twee personen. Eigenlijk sta ik er al vanaf het begin van de zwangerschap alleen voor. Soms pittig, soms juist fijn. Dubbel zoveel kusjes, knuffels, etc. Niemand om rekening mee te houden en doen waar we zin in hebben. Zo zijn we spontaan vorig jaar naar Griekenland vertrokken nadat we een dagje vliegtuigen hadden gespot op Schiphol.

Mijn vrije tijd breng ik vooral door met Shayan en ga ook zeer regelmatig naar familie. Van dagjes weg kan ik ook enorm genieten. Dat kunnen kinderuitstapjes zijn (bioscoop, dierentuin, zwembad) maar ik vind het soms ook heerlijk om iets alleen te ondernemen.

2. Wat voor werk doe je, hoeveel uur per week en.. hoe heb jij of hebben jullie het aangepakt met eventuele kinderopvang en ben je daar tevreden over of zou je toch liever andere keuzes hierin maken?

Ik werk 32 uur per week als School Maatschappelijk Werker. Een leuke en afwisselende baan waarin ik met zowel kinderen als ouders werk. Meestal heel dankbaar werk maar soms ook wel moeilijk. Moeilijk omdat ik soms situaties tegenkom waarin kinderen zitten waar je ze liever niet in ziet. Zeker nu ik zelf moeder ben raakt het me meer dan voorheen.

Vanaf dat Shayan 2,5 maand oud is gaat hij al naar de opvang. In het begin drie dagen crèche en één dag per week paste mijn moeder op. De eerste dag dat ik hem naar de crèche bracht brak mijn hart zowat en had het liefst rechtsomkeert naar huis willen maken. Zo’n guppie een hele dag naar de crèche sturen maakte dat ik me daar best wel schuldig over voelde.

Naast dat ik vooral het liefste zelf de hele dag wilde moederen vond ik het ook best moeilijk om mijn kind bij (voor mij nog) onbekende gezichten achter te laten. Ik had me eigenlijk ziek willen melden toen ik daar voor de deur stond. Het was mijn moeder die met me meeging om Shayan de eerste dag naar de crèche te brengen en me toen ook pushte om door te zetten. Ik moest er gewoon even doorheen sprak ze me moed in. Met lood in mijn schoenen ging ik naar het werk en was fysiek daar maar met mijn gedachte bij mijn kind. Het heeft mij ongeveer drie weken gekost om in mijn hoofd een knop om te zetten. Na een paar weken was het gewoon onderdeel van mijn leven, was dit mijn nieuwe ritme en had ik mijn draai een beetje gevonden.

Het werken gaf mij na een tijdje ook wel weer een goed gevoel. Het liefst zou ik destijds maar twee dagen gewerkt hebben maar dat was geen optie. Als alleenstaande moeder, met een koophuis zou ik sowieso geen recht op bijstand hebben en daarnaast gaf het ook wel rust dat er tenminste geen geldzorgen waren en alles gekocht kon worden wat er nodig was.

Op alimentatie heb ik nooit hoeven rekenen en dat krijg ik tot op de dag van vandaag niet. Natuurlijk zou ik daar werk van kunnen maken via een advocaat of het LBIO. Ik heb ervoor gekozen om het niet te doen. Een lange en financiële strijd geeft alleen maar stress. Daarnaast ben ik ergens ook wel bang dat ik de deuren voor Shayan dicht gooi wanneer er een dag komt dat hij zijn vader wil leren kennen. Natuurlijk knaagt het soms wel hoor maar al met al heb ik er vrede mee.

Inmiddels is Shayan vier jaar oud en gaat al sinds enkele maanden naar school. De lange crèche dagen hebben plaats gemaakt voor school en de BSO. Gelukkig heb ik een fijne werkgever die ook met mij meedenkt en heb ik het zo kunnen regelen dat Shayan in totaal vier dagdelen naar de BSO gaat. De overige tijd kan ik hem zelf halen/brengen van/naar school. Ik ben heel tevreden met hoe alles nu geregeld is en voel me ook dankbaar dat het kan. Inmiddels ben ik ook weer net zo gedreven in mijn werk als ik dat was voordat ik een kind kreeg, wel met als verschil dat wanneer ik thuis ben met Shayan, ik er ook echt voor hem ben en niet meer elk telefoontje of mailtje direct beantwoord. Ik zeg vaak dat ik op mijn werk kom om uit te rusten 😉

De schooltijd brengt een hoop vrijheid en nieuwe dingen met zich mee maar ook drukte. Iedere week zijn er wel speelafspraakjes of buitenschoolse activiteiten op school. Naast mijn werk run ik ook samen met een collega een leuke webshop: Moepsy. Het is goed om bezig te zijn en jezelf zo breed mogelijk te ontwikkelen. Ik kan dit vanuit huis doen dus dit is goed te combineren met mijn dagelijkse bezigheden. Daarnaast probeer ik ook een beetje te sporten en doe aan paalfitness; een stoere en fysiek zware sport. Dat doe ik vanuit huis. Ik kan namelijk niet makkelijk de avonden weg gaan doordeweeks.

“Probeer je als volwassene nooit te bemoeien met een kinderruzietje..”

3. Wat is het beste opvoedingsadvies dat je ooit hebt gekregen en wie inspireert jou hierin of waar heb je dit advies en/of deze tip vandaan?

Het beste opvoedadvies heb ik eens van mijn zus gekregen. Ik ben van mezelf heel geordend, strak en gestructureerd. Maar soms kan ik ook te strak zijn in de opvoeding en moet ook een beetje proberen te loslaten. Zo nu en dan probeer ik me hier bewust van te zijn.

Een andere tip heb ik van mijn moeder meegekregen. Als moeder/ouder heb je doorgaans een sterke behoefte om je kind te beschermen in bijvoorbeeld het contact met andere kinderen. Kind gaat naar school en krijgt ruzie of er wordt iets lelijks tegen je kind gezegd. Mijn primaire instinct zou zijn om dat kind eens stevig aan te spreken (dat heb ik overigens nog niet gedaan hoor maar dat heb ik weleens gedacht).

Mijn moeder heeft gezegd dat je als volwassene nooit moet bemoeien in een kinderruzietje. Kinderen zijn vaak de volgende dag de ruzie alweer vergeten en spelen met datzelfde kindje en daarnaast leert een kind zo ook voor zichzelf op te komen. Als ik erover nadenk heeft ze wel gelijk. Ik heb vroeger alle conflicten op school zelf moeten oplossen en ben mede daardoor wel heel weerbaar geworden. Ik probeer het dan ook zo te doen met mijn zoon; als hij met situaties thuis komt, vertel ik hem hoe hij daarmee kan omgaan. Ik probeer hem dus een beetje te coachen.

4. Wat waren of zijn voor jou onmisbare producten in de opvoeding?

Oeh, dat is een lastige vraag omdat ik eigenlijk zoveel onmisbaar vind. Ik denk dat ik dan toch ga zeggen de lotiondoekjes! Deze gebruikte ik toen Shayan een baby was veel maar gebruik het nu nog steeds veel. Heel handig voor vieze handjes en snoetjes. Wat ik verder nog meer handig vond waren apps over tanden poetsen en plassen op het potje. Een leuk liedje, rijmpje en voorbeeld maakten het oefenen allemaal wat makkelijker.

En deze mag natuurlijk ook niet ontbreken: Moepsy! Regelmatig had ik doorlekluiers (oeps, randjes van de luier toch niet goed naar buiten gevouwen) of bij een spuitluier kwam het er aan de bovenkant uit. Kleren onder, jas onder en Moepsy onder. Gelukkig dan wel weer een schone stoel. Of ongelukjes in de auto als Shayan in slaap viel tijdens het rijden (waren toen net bezig met zindelijkheidstraining).

5. Wat is de beste tip in het moederschap die jij graag met andere moeders wil delen?

Specifiek voor de (aanstaande) alleenstaande moeder: wees nooit bang om er alleen voor komen te staan wanneer je in een negatieve relatie zit en zorg vooral voor voldoende netwerk om je heen. Maar bovenal (voor alle moeders onder ons): geniet echt van elk mooi moment met en van je kind en hou een foto album bij. Het wordt vaak gezegd maar ik ervaar het ook echt zo: de tijd vliegt voorbij. Toen Shayan baby was stond ik echt op standje overleven en heb door alle hectiek en veranderingen eromheen (achteraf gezien) minder genoten van de kleine momenten dan ik eigenlijk had gewild. Dat probeer ik nu wat bewuster te doen. Iedere leeftijd en fase heeft zo zijn charmes.

Zou jij zelf wel eens de vragen uit deze MOMtalk rubriek willen beantwoorden om een ander een kijkje in jouw leven en te geven? Neem dan contact met ons op!

–> Volg je ons al via Facebook en/of via Instagram? Zo blijf je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en leuke behind the scenes 

* Uitgelichte foto van altanaka via Shutterstock.

Close
Read previous post:
winterse beauty musthaves
MOMtime | Winterse beauty musthaves

De temperaturen dalen nu echt flink en de gure wind waait je om de oren. Dat je ook vast aan...

Close