Close
MOMtalk met.. Judith!

MOMtalk met.. Judith!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat toch? Hoe gaat het er in een ander gezin aan toe, hoe regelen ze de dingen, wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun ultieme mama-musthaves en tips? Wij vroegen Judith het hemd van haar lijf. Lees verder voor de Q&A! 

Judith van Wijk interview

MOMtalk met.. Judith van Wijk (over het moederschap en opvoeden)

1. Wie ben je?
Ik ben Judith van Wijk, 40+ en getrouwd met Maikel. Wij hebben samen 4 kinderen; Sterre van elf, Yuren van acht, Lenthe van 6 en Fee van 4 jaar. We wonen in Rijswijk Buiten in een energiezuinige wijk in een nieuwbouw klushuis. Dat is een nieuwbouwwoning waarbij je eigenlijk alleen de ombouw koopt en alles van binnen zelf moet afmaken, van de leidingen tot de binnenmuren. We zijn inmiddels al een heel eind, maar er liggen nog steeds wat projectjes waar we mee bezig moeten…

2. Werk je? Zo ja, wat doe je en hoeveel uur per week en.. hoe hebben jullie het aangepakt met eventuele kinderopvang en ben je daar tevreden over of zou je toch liever andere keuzes hierin maken?
Ik werk heel veel! Zeker meer dan 40 uur per week. Ik ben 3 dagen per week onderwijsadviseur voor Passend Onderwijs. Dit houdt in dat ik samen met de scholen waar ik adviseur ben meedenk over de zorgleerlingen en de zorgstructuur op school. Hoe kunnen we zorgen dat we uit kinderen halen wat er in zit, dat ze gelukkig zijn op school en zich kunnen ontwikkelen? Daarnaast ben ik blogger. Daar ben ik ongeveer 20 uur per week mee bezig. Ik blog al ruim 10 jaar met veel plezier op mijn lifestyleblog hipenhot.nl. Op deze blog heb ik ook een webwinkel, en ik heb nog meer webwinkels 🙂 Ik vind het allemaal even leuk om te doen! Deze banen, in combinatie met 4 kinderen en een klushuis is best een uitdaging! Maar ik geniet er elke dag van, anders zou ik het niet volhouden.

óf 2. Ben je thuisblijfmoeder? Zo ja, was dit een bewuste keuze of zou je ooit weer graag aan een nieuwe studie willen beginnen, buiten de deur willen gaan werken of andere keuzes hierin willen maken?
Ik ben 2 dagen per week thuis, in die dagen doe ik ook veel voor mijn blog en webwinkels, maar vaak wel ’s avonds. Ik heb een periode graag volledig voor mijn blog en webwinkels willen werken, dat kon toen niet omdat mijn man ook volledig zelfstandig was. Inmiddels heeft hij gekozen voor een fulltime baan en zou het wel kunnen, maar nu vind ik mijn baan als onderwijsadviseur zo ontzettend leuk, dat ik heel graag wil blijven werken. Pittig dus soms, maar de afwisseling tussen mama zijn, mijn blog en mijn werk als onderwijsadviseur vind ik eigenlijk ook heel leuk en divers!

3. Wat is het beste opvoedingsadvies dat je ooit hebt gekregen en wie inspireert jou hierin?
Ik laat me vooral door mijn kinderen inspireren. Zij zijn mijn spiegel in het hele opvoedproces en geven me stiekem dus ook de allerbeste adviezen. Je hoeft als moeder alleen maar goed naar ze te kijken en te luisteren. Mijn oudste dochter doet tegenwoordig wel eens bijzondere uitspraken, zoals toen ze laatst vertelde dat ze het idee had dat een vriendinnetje helemaal niet zo open met haar ouders kon praten. Dat vond ik eigenlijk een verkapt compliment: ze ervaart kennelijk dat zij dit thuis wel kan. Fijn om zulke dingen van haar terug te horen. Ik doe vast van alles fout, maar hopelijk ook een heleboel goed 🙂

4. Wat waren of zijn voor jou onmisbare producten in de opvoeding?
Poeh, moeilijke vraag! Mijn grootste miskoop was denk ik de luiertas, die heb ik echt helemaal nooit gebruikt. Wat ik wel fijn vond waren wasbare zoogcompressen, de houten babygym, mijn draagdoeken, de houten diertjes van Ostheimer die je eenvoudig in je tas stopt en overal tevoorschijn kan toveren om je kindje even iets te spelen te geven. Stiekem vind ik mijn iPhone ook handig: om met de camera al die onvergetelijke momenten vast te leggen en te delen met vrienden en familie, YouTube waar we soms ’s nachts ten einde raad baby tv opzochten, om ontroostbare kinderen rustig te krijgen, waar ik altijd via internet informatie mee op kan zoeken als ik het even niet meer weet, zoals bijvoorbeeld op het borstvoedingsforum toen ik nog borstvoeding gaf of over allerlei opvoedkwesties waar je wel eens tegenaan kunt lopen.

5. Wat is de beste tip in het moederschap die jij graag met andere moeders wil delen?
Ik heb eigenlijk 2 tips. De eerste is: zorg dat je aandacht hebt voor je kind. Ik zie steeds vaker dat moeders voortdurend met hun telefoons zitten. In de speeltuin, aan de eettafel, in de auto. Ja, ik doe het zelf ook, maar tegelijk maak ik me er hele erge zorgen over. De generatie die er nu aan komt groeit op met het beeld van continue die telefoons overal. Wat doet dat met opgroeiende kinderen? Kunnen ze straks nog wel normaal met elkaar communiceren? Herkennen ze emoties bij anderen? Ik probeer steeds vaker bewust mijn telefoon weg te leggen, zodat ik oprechte aandacht voor mijn kinderen heb.

En mijn tweede tip: probeer niet te oordelen over anderen. Niemand heeft de wijsheid in pacht en trek het je dus ook niet aan als iemand kritiek heeft op jouw manier van opvoeden. Er zijn zoveel mensen op de wereld, het is onmogelijk om allemaal hetzelfde te vinden (en dat is maar goed ook!) Als jij doet wat jij denkt dat goed is, dan is het dat ook. Dus laat iedereen lekker kletsen, maak je eigen keuzes en trek je niet teveel aan van de mening van anderen.

Close
Read previous post:
gezinsuitje in de keukenhof
Een tip nodig voor een leuk gezinsuitje? Wat dacht je van de Keukenhof?

Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken voor een leuk uitje met het gezin tijdens de mei vakantie? Heb je...

Close