Close
MOMtalk met.. Monique!

MOMtalk met.. Monique!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat toch? Hoe gaat het er in een ander gezin aan toe, hoe regelen ze de dingen, wat vinden ze belangrijk en wat zijn hun ultieme mama-musthaves en tips? Vandaag in deze MOMtalk Q&A: Monique Lutz, moeder van 2 dochters en zelfstandig ondernemer als professional organizer. 

‘Lees ook: MOMtalk met duizendpoot Anne-Marijn!’

Monique Lutz interview MOMtalk MOMmag.

MOMtalk interview met Monique Lutz over het moederschap

1. Wie ben je?
Mijn naam is Monique Lutz (39). Ik heb twee dochters van 7 en 9 en woon met hen en mijn man (we zijn niet getrouwd, maar hebben wel een geregistreerd partnerschap) in Bilthoven. In mijn vrije tijd lees en puzzel ik graag, en als het even kan doe ik dat lekker in de achtertuin, in de zon. De lente, niet al te hete zomer en zonnige nazomer zijn helemaal aan mij besteedt. Ik fiets graag als het lekker weer is, en sinds afgelopen zomer heb ik ontdekt dat wandelen toch ook wel heel fijn is.

2. Wat voor werk doe je, hoeveel uur per week en.. hoe heb jij of hebben jullie het aangepakt met eventuele kinderopvang en ben je daar tevreden over of zou je toch liever andere keuzes hierin maken?
Als professional organizer help ik met name vrouwen om hun spullen thuis uit te zoeken en te reorganiseren, zodat zij meer ruimte krijgen (in huis en in hun hoofd). De ene keer is dat coachend, de andere keer heel praktisch met dozen slepend. Ik doe dat als zelfstandig ondernemer en ben dus geheel vrij om mijn eigen tijd in te delen. Ik begon een paar maanden na de geboorte van onze jongste dochter. Toen zaten mijn kinderen op de kinderopvang en paste ik me enorm aan aan de wensen van mijn klanten. Want ja, als een klant mij wilde inschakelen, moest ik me maar schikken naar haar agenda, dacht ik.

Toen mijn jongste een jaar op de naschoolse opvang zat (zij was dus al vijf) werd duidelijk dat beide kinderen er steeds minder graag heen gingen en ook voor mij was de noodzaak een beetje weg. Ik had immers geleerd dat er niets mis mee is om duidelijk te zijn over de tijden waarop ik beschikbaar ben en het altijd wel mogelijk was om af te spreken op momenten die mij goed uitkomen. Dat was een verademing! Ik vond het wel spannend om de BSO op te zeggen, want dan had ik ineens alle dagen de kinderen thuis én ook in de vakanties geen opvang meer. Maar ik heb er geen moment spijt van gehad. In het begin probeerde ik wel te werken in de vakanties, maar dat doe ik niet meer. Ik heb mijn prioriteiten verscherpt: ik werk als de kinderen op school zijn, ik ben vrij wanneer zij vrij zijn. Dat werkt voor mij heel goed.

Doordat ik nu minder uren werk én veel meer vakanties heb, lukt het me ook beter om prioriteiten te stellen. Ik heb maar 24 uur per week, 40 weken per jaar. Die tijd wil ik niet besteden aan dingen die me energie kosten, dus doe ik zo veel mogelijk dingen die me energie geven. Klanten die me langere tijd energie kosten omdat we geen klik hebben of omdat de opdracht niet bij me past, verwijs ik naar een collega. Dat was in het begin eng, want je zegt nee tegen een klant en dus tegen inkomen, maar ik heb gemerkt dat er altijd wel weer iets anders op mijn pad komt, dat wel bij me past. Waar ik wel energie van krijg. Bovendien is geld ook niet alles. Bij één project verdiende ik veel geld, maar ik werd helemaal leeggezogen. Daar kies ik niet meer voor en dat voelt heel goed.

“Ongevraagd advies leg je lekker naast je neer!”

3. Wat is het beste opvoedingsadvies dat je ooit hebt gekregen en wie inspireert jou hierin of waar heb je dit advies en/of deze tip vandaan?
Doe je eigen ding. Andere mensen komen met ongevraagd adviezen, iedereen lijkt te weten wat je moet doen. Maar uiteindelijk weet je zelf het beste wat je kind nodig heeft. Durf te vertrouwen op je eigen gevoel. Op je eigen wijsheid.

Dat betekent ook dat je hulp durft te vragen als je het even niet weet, maar dan van iemand die jij kiest. Vraag je hulp aan je moeder, een deskundige, een vriendin? Het maakt niet uit, maar jij bent degene die de vraag stelt. Ongevraagd advies leg je lekker naast je neer. Die tip kwam uit een babytijdschrift, in de tijd van mijn oudste net geboren was. Toen merkte ik inderdaad dat iedereen het beter weet, maar omdat de adviezen zo uitleen lagen, wist ik nog niet wie ik moest geloven. Dus ik hoorde de mogelijkheden aan en luisterde naar mijn gevoel.

Groente en fruit geven vanaf 4 maanden? Het voelde voor mij te vroeg, dus kreeg mijn oudste haar eerste groentehapje toen ze 6 maanden was. Bij de jongste dacht ik na dik 4 maanden ‘waarom niet?’ dus zij kreeg haar eerste groentehapje wat eerder. Er is vaak geen goed of fout, dus sluit aan bij jouw gevoel. Dat is prettig.

4. Wat waren of zijn voor jou onmisbare producten in de opvoeding? 
Toetenpoetsers!!! Tot de jongste vijf was, hadden we daar een enorme hoeveelheid van in huis, ik kon niet zonder. Shampoo die niet prikt in de ogen gebruiken we nu nog steeds en ook een fototoestel (of een goede camera in je smartphone) is natuurlijk onmisbaar om al die prachtige herinneringen mee vast te leggen. We maken vaak aftelkalenders voor een vakantie of voor een speciale gelegenheid, zodat ze zien hoe lang het nog duurt voor het zo ver is.

5. Wat is de beste tip in het moederschap die jij graag met andere moeders wil delen?
Heb lief en laat los. Kinderen zijn tot heel veel in staat als ze de kans krijgen. Als je alles voor ze wil regelen, leren ze het zelf niet. Laat ze het eerst maar zelf proberen. Als je ziet dat het niet gaat, vráág dan of ze hulp willen. Ik heb vaak in mijn handen geknepen en op mijn tanden gebeten als iets niet lukte en ze geen hulp wilden, maar láát ze. Het stimuleert doorzettingsvermogen, zelfstandigheid en geeft een supergoed gevoel als het – na ettelijke pogingen – wel lukt. Natuurlijk is het vaak makkelijker, sneller en handiger om het zelf te doen of over te nemen. Maar dat is de korte termijn. Op de lange termijn heb je er veel meer aan als ze het zelf kunnen. En daar plukken wij nu echt wel de vruchten van!

Omdat ik zelf veel aan persoonlijke ontwikkeling doe, geef ik dat automatisch ook door aan mijn kinderen. Ze zijn zelfbewust en vinden het leuk om zich te ontwikkelen. Ik ben heel trots op hoe ze in het leven staan, met alle mooie dingen én alle uitdagingen.

Zou jij zelf wel eens de vragen uit deze MOMtalk rubriek willen beantwoorden om een ander een kijkje in jouw leven en te geven? Neem dan contact met ons op!

–> Volg je ons al via Facebook en/of via Instagram? Zo blijf je op de hoogte blijven van alle nieuwtjes en leuke behind the scenes 🙂

Close
Read previous post:
Dove shower scrub review
Budget beauty tip | Dove shower scrub

Merk je dat je huid door de weersomstandigheden droger begint te worden? Jeukt je huid en zijn er velletjes in...

Close