Close
Waarom zijn multiculturele poppen belangrijk voor kinderen? + de leukste op een rij

Waarom zijn multiculturele poppen belangrijk voor kinderen? + de leukste op een rij

Ondanks dat we in een multiculturele samenleving leven, zijn er best weinig poppen met een kleurtje te koop in de winkels. Best gek toch? Multiculturele poppen kunnen namelijk erg belangrijk zijn voor de ontwikkeling kinderen. We vertellen je waarom en laten je een aantal leuke etnische poppen zien. 

Waarom zijn multiculturele poppen belangrijk voor kinderen?

Je staat er misschien niet bij stil, maar poppen zijn ontzettend belangrijk voor het zelfbeeld van kinderen. Poppen kunnen helpen een gezond zelfbeeld te ontwikkelen en een normaal wereldbeeld.

Bovendien is het helaas nog steeds zo dat in onze maatschappij donkere huidskleuren en bijvoorbeeld kroeshaar als minder worden gezien. Ook al is het onbewust. Als je je kind een pop geeft die op haar of hem lijkt, bevestig je dat je kind bestaat en net zo mooi is. Je geeft je kind als het ware een boodschap mee die zegt: ‘Er zijn mensen zoals jij in de wereld. En jij bent net zo belangrijk als ieder ander.”

Die boodschap kan niet vroeg genoeg komen. Kinderen kunnen op hun 3e al goed diversiteit tussen mensen onderscheiden qua ras en achtergrond. Daarnaast worden zich dan ook al bewust dat ras en kleur te maken heeft met de manier waarop mensen gezien worden in de wereld.

Bovendien is het zo dat als een kind met een kleurtje of andere etnische achtergrond dan Kaukasisch, een blanke pop krijgt, hij zijn denkt dat die pop voor schoonheid staat. Er zijn tal van verhalen bekend van kinderen die Barbies kregen en het idee hadden dat een mooi meisje, blank was, blond haar had en blauwe ogen en super dun was.

Voor het positieve zelfbeeld van kinderen is het dus goed om zo vroeg mogelijk een pop te krijgen waarmee ze zich kunnen identificeren. Maar het is ook belangrijk voor kinderen om open minded en tolerant te zijn. Het kan dus ook goed zijn om een pop met een kleurtje aan een wit kindje te geven en een witte pop aan een getint kind. Hoe meer diversiteit een kind ziet op vroege leeftijd, hoe een normaler wereldbeeld een kind zal ontwikkelen.

De leukste multiculturele poppen

multiculturele poppen corolle

1. Corolle babypop Calin Naima (knuffelpop met Afro American look) €40,95
2. Corolle babypop Calin Mila (knuffelpop met Aziatische look) €40,95

multiculturele poppen etnische poppen
3. Corolle Cecil Box (stapop met getinte huidskleur) €34,99
4. Pop Gabrielle (pluche pop met dreads en lichtgetint) €19,99

multiculturele poppen vaiana

5. Interactieve Baby Born pop (interactieve Baby Born pop met babyspulletjes) €49,98
6. Disney Princess Vaiana Pop (Hawaiiaanse Disney pop) €24,99

multiculturele poppen barbie

7. Barbie Babysitter (young Barbie met kinderstoel set) €24,95
8. Barbie Ken Fashionistas superstripes  (superhippe Ken) €12,99

multiculturele poppen getinte poppen barbie

9. Barbie Crayola Afro American (met inkleurjurk en kleurtjes) €28,99
10. Bigjigs pop Jess (lappenpop) €17,99

multiculturele poppen bruine poppen aziatische poppen
11. Paola Reina Gordi babypop (Aziatische babypop) €19,99
12. Paola Reina Gordi babypop (donkere babypop – ook in lichtere tinten verkrijgbaar) €17,-

Coloured Goodies

Mocht je een echt bijzondere persoonlijke pop willen voor je kind? Dan kun je ook naar Coloured Goodies gaan in Amsterdam. Hier verkopen ze allerlei verschillende poppen met een kleurtje of zonder. ‘We hebben negroïde poppen, maar ook Aziatische of Arabische poppen. We hebben zelfs albinopoppen’, aldus de eigenaresse. De eigenaresse begon met deze unieke donkere poppenwinkel, de eerste in Europa, door haar eigen jeugd. ‘Toen ik jong was wilde mijn moeder een donkere pop voor mij kopen. Zij kon er geen vinden en dat is me altijd bijgebleven.’

Healthy serving of @diormakeup ?

A post shared by ♔Winnie Harlow♔ (@winnieharlow) on


De winkel kwam massaal in het nieuws omdat de rapper Game er een pop met de huidaandoening vitiligo voor zijn dochter kocht. Omdat het idool van zijn dochter het model Winnie Harlow is. Deze mooie vrouw staat bekend om haar huid. Een foto van zijn dochter met de Winnie pop deelde de rapper op Instagram.

Een pop die op je lijkt of een pop die lijkt op je idool. Wat wil een kind nog meer?

Vind jij het belangrijk dat je kind een pop heeft die op hem of haar lijkt? Of eentje die juist een hele andere kleur en/of culturele achtergrond heeft? Praat je mee op onze Facebookpagina? Ook als je zelf nog een tip hebt voor een mooie pop of een goed shop adres?

* Dit artikel bevat affiliate links. Uitgelichte afbeelding Blend Images via Shutterstock. Bron artikel o.a. Parents.com.

Close
Read previous post:
opvoedtips voor pubers
Basis opvoedtips voor pubers. Zo houd je het gezellig thuis!

Het is misschien wel de moeilijkste fase: Je kind dat gaat puberen. Toch zijn er zeker wel wat tips te...

Close