Close
10 leuke musea voor kinderen

10 leuke musea voor kinderen

Nog heel even en dan begint de ‘grote’ vakantie! En daarom zullen wij de komende tijd veel uitjes met kinderen delen. Zodat je een beetje inspiratie op kunt doen, mocht je die nodig hebben. Vandaag delen we 10 leuke musea voor kinderen. Is een museumbezoek voor kinderen saai? Deze musea niet! En voor de ouders ook niet 🙂

10 leuke musea voor kinderen

1. Kinderboekenmuseum in Den Haag

Voor kinderen, die dol op lezen zijn of kinderen die je kennis wilt laten maken met jeugdliteratuur, is er het Kinderboekenmuseum in Den Haag. Op een leuke manier leren, beleven en doen staan in dit museum centraal. Alle tentoonstellingen en workshops van het museum stimuleren de (eigen) fantasie van kinderen en zorgen ervoor dat kinderen plezier in lezen krijgen. Kinderen kunnen museumlessen volgen en die zijn erg divers, leerzaam, spannend en verrassend. Niet alleen voor kinderen trouwens. Ook voor de ouders en begeleiders. Het Kinderboekenmuseum is leuk voor iedereen! Er is een tentoonstelling van Kikker die speciaal voor de allerkleinsten is. Je kunt ook naar Papiria wat weer leuk is voor kinderen van af 7 jaar.

Op de website van het Kinderboekenmuseum vind je meer informatie over o.a. openingstijden en kaarten.

2. Museon in Den Haag

Als je toch in Den Haag bent, kun je ook naar Museon. Dat is een interactief museum voor cultuur en wetenschap met steeds wisselende tentoonstellingen die ervoor zorgen dat het elke keer weer leuk en interessant is om het museum te bezoeken. Het is een populairwetenschappelijk museum met collecties op het gebied van geologie, biologie, geschiedenis, archeologie, natuurkunde, techniek en volkenkunde. Van natuur tot het effect van technologie op ons leven, je vindt het er. Je kunt er zelfs insecten eten en leren hoe je zuinig om kunt gaan met onze wereld. Deze zomer is er een tentoonstelling over ridders en kastelen. Het is echt een interactief museum en dus geen kijk-museum. Kinderen kunnen er van alles doen en aanraken.

Meer informatie over o.a. tickets en openingstijden vind je op de website van Museon.

3. Openluchtmuseum in Arnhem 

musea voor kinderen openluchtmuseumWij zijn beiden Arnhemse meisjes, dus dit museum kan natuurlijk niet in het lijstje ontbreken! Dit museum laat het verhaal zien van de geschiedenis van het dagelijks leven in Nederland. Op het grote bosrijke park liggen verschillende huizen die Nederland door de eeuwen laten zien. Van plaggenhutten, tot molens, tot oude bakkerijen, maar ook een straatje met jaren ’50 woningen, de Zaanse Schans, een oude school en een barak waar Molukkers verbleven nadat ze in Nederland aan waren gekomen. Er rijdt een ouderwetse tram door het park, je kunt brood bakken en zijn antieke speeltuinen en -toestellen en in de vakanties zijn extra activiteiten voor kinderen.

Op de website van het Openluchtmuseum vind je meer informatie.

4. Museum voor Beeld en Geluid in Hilversum

Dit museum is een aanrader voor het hele gezin. Want ook de ouders kunnen hier op een mooie trip down memory lane. Wie kent er bijvoorbeeld niet nog Loekie de Leeuw? In het museum draait alles om tv, radio en muziek. Je kunt er televisiepresentator spelen, het journaal voorlezen of optreden op het Toppop podium. De jongere kinderen kunnen er interactieve spellen spelen in Media Ukkieland. Voor pubers is er een interessante tentoonstelling ‘Nieuws of nonsens?’.

Meer informatie vind je op de website van museum voor Beeld en Geluid.

5. Nemo Science Museum in Amsterdam

Een museum speciaal voor kinderen, gericht op wetenschap en technologie. Dat klinkt hartstikke spannend en dat is het ook. Kinderen kunnen er op een leuke manier op ontdekkingsreis. NEMO daagt iedereen uit om te ontdekken hoe fascinerend en belangrijk wetenschap en technologie zijn. Het museum laat bijvoorbeeld zien hoe bijzonder alledaagse dingen zijn of brengt abstracte wetenschap juist op een makkelijke manier. Kinderen worden aangemoedigd om wetenschappelijke fenomenen zelf te ontdekken. Zo voelt wetenschap opeens veel dichterbij en dat prikkelt tot het ontdekken voor meer. Hoewel het museum gericht is op kinderen, is het voor volwassenen ook leuk om naar toe te gaan.

Op de website van Nemo Science Museum vind je meer informatie.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>> 5 leuke familie uitjes tijdens het Hemelvaartsweekend

6. Tropenmuseum in Amsterdam

Het Tropenmuseum is een museum over mensen in verschillende culturen. In het prachtige rijksmonument aan het Oosterpark in Amsterdam zie je een grote vaste tentoonstelling en regelmatig wisselende exposities. Er zijn objecten die stuk voor stuk een menselijk verhaal vertellen. Verhalen over universele menselijke thema’s zoals rouwen, vieren, versieren, bidden of vechten in verschillende werelddelen, van Afrika tot West- en Zuidoost-Azië, van Nieuw-Guinea tot Latijns-Amerika. In het Tropenmuseum ontdek je dat we ondanks de verschillen tussen culturen, allemaal hetzelfde zijn. Er is ook een speciaal gedeelte, het Tropenmuseum Junior. Dit is het kindermuseum van het Tropenmuseum, speciaal voor kinderen van 6 t/m 13 jaar. Leuk weetje: Dit museum werd in 1975 opgericht en is daarmee het oudste kindermuseum van Nederland. In het Tropenmuseum Junior, stap je in een andere wereld. Het is een bijzondere beleving en kinderen leren er door te doen. Het geeft kinderen een open blik op de wereld.

Meer informatie vind je op de website van het Tropenmuseum.

7. Nijntje Museum in Utrecht

 musea voor kinderen nijntje museumWe schreven er al over in dit artikel, ons wereldberoemde konijntje heeft een museum in Utrecht. Vroeger heette het het Dick Bruna huis en het is een museum dat volledig in het teken staat van het werk van Dick Bruna. Het is vooral bedoeld voor peuters en kleuters. Er zijn een aantal ruimtes ingericht waar kinderen kunnen spelen, leren en knutselen in de wereld van Dick Bruna.

Op de website van het Nijntje museum lees je meer informatie.

8. Spoorwegmuseum in Utrecht

Als je toch in Utrecht bent, mag je het Spoorwegmuseum niet missen! Dit is een leuk uitje voor het hele gezin. Je kunt er een ontdekkingsreis door de wereld van treinen maken! Natuurlijk staan er heel veel prachtige oude treinen in het museum, waar je ook nog eens zelf doorheen mag lopen en ontdekken. Voor kinderen vind je er attracties als De Vuurproef en Stalen Monsters. Maar ook in de Grote Ontdekking, een oud mijndorpje, dat je kan bezoeken, is echt een aanrader. Er is een techlab waar kinderen allerlei dingen kunnen ontdekken en een speciale Kids Club de Rail Rookies.

Op zoek naar meer info? Dat vind je op de website van het Spoorwegmuseum.

9. Zuiderzeemuseum in Enkhuizen

Het Zuiderzeemuseum is een cultuurhistorisch museum, waar de cultuur en de maritieme geschiedenis van de voormalige Zuiderzee wordt getoond. Je zou misschien denken dat het op het Openluchtmuseum lijkt, maar de focus is toch echt anders. Net als het Arnhemse museum is het voor kinderen is een ontzettend leuk museum. Je kunt er een oud schooltje bekijken of een bezoek brengen aan een snoepwinkel van honderd jaar oud? Er zijn speur- en puzzeltochten en je kan je ‘verkleden in het verleden’. Er lopen allerlei beesten rond, je kunt er zeep maken en klompen pimpen en eigenlijk is er te veel om op te noemen, dus ga er zeker een keer heen. In de schoolvakanties zijn er nog eens extra knutselactiviteiten.

Meer informatie vind je op de website van het Zuiderzeemuseum.

10. Maritiem Museum in Rotterdam

De naam zegt het al, ook het Maritiem Museum heeft een maritiem thema. Je ontdekt er de enorme invloed van de maritieme wereld op ons dagelijks leven. Het museum neemt je mee op reis door ons maritieme heden en verleden en er zijn tentoonstellingen voor grote én kleine avonturiers. Je kunt er luisteren naar verhalen, items bekijken of meedoen aan een van de vele activiteiten. Het museum is gevestigd in de oudste en grootste museumhaven van Nederland waar je op historische schepen en kranen beleeft hoe de wereldhaven Rotterdam op déze plek begon. Voor kinderen vanaf 4 jaar is er de wonderlijke haven van Professor Plons en zijn vrienden. Hier kunnen ze op avontuur en maken ze spelenderwijs kennis met verschillende schepen, het werk in de haven en hoe producten, zoals hun eigen speelgoed, per schip over de wereld vervoerd worden.

Op de website van het Maritiem museum kun je nog veel meer informatie vinden.

Heb jij zelf nog een tip voor een leuk museum met kinderen? Wellicht kunnen we die tip in het volgende artikel meenemen? Welk museum zou je willen bezoeken? Praat je mee op onze Facebook pagina? Daar blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes ?

Uitgelichte foto Monkey Business Images via Shutterstock. Foto Openluchtmuseum RENATOK via Shutterstock. Foto Nijntje Museum Hollandfoto.net via Shutterstock.

Close
Read previous post:
ladival zonbescherming
Probeer Ladival zonbescherming nu gratis!

Wij zijn beide sowieso al veel met onze huid en een goede huidverzorging bezig, maar als het op onze kinderen...

Close