Close
Inspiratie voor kindernamen | 20 mythologische namen

Inspiratie voor kindernamen | 20 mythologische namen

Op zoek naar inspiratie voor kindernamen? Wil je graag een naam met een betekenis voor jouw kindje? Wij delen 20 mythologische namen en vertellen je wat de naam precies betekent of wat de personage deed. Sommige namen zullen je al bekend zijn, terwijl andere heel bijzonder klinken. Lange en korte namen, ze zitten er tussen.

Lees ook: ‘Baby geboren? Stuur een gepersonaliseerd felicitatiekaartje!

mythologische namen

20 mythologische namen

Als je opzoekt waar mythologie precies voor staat, dan lees je het volgende: Een mythologie is het geheel van verhalen en denkbeelden van een bepaalde cultuur waarin belangrijke vragen aan bod komen zoals de oorsprong van de mens, de wereld en natuurverschijnselen. Het mooie aan mythologie is onder andere dat het naar verloop van de tijd kan veranderen en meegroeien met de veranderende omstandigheden. De mythologie wordt als waarheid gezien. Mythen drukken filosofische reflecties, normen, waarden en historische gebeurtenissen uit. De mythologie komt onder andere in muziek, literatuur, de geschiedenis, geloof en beeldende kunst tot uiting.

Mooi toch? Dat gezegd hebben, laten we je 20 prachtige mythologische namen zien. 10 meisjesnamen en 10 jongensnamen.

Mythologische meisjesnamen

Anthea

Deze naam betekent ‘bloesem/in bloei’.In de Grieks mythologie werd Anthea al gebruikt als (bij)naam. Bijvoorbeeld van Hera, die onder deze naam een heiligdom in Argos had. Ook voor Afrodite was het een bijnaam.

Danae

In de Griekse mythologie is Danae (spreek uit als Da-nee) een prinses die door Zeus door middel van een gouden regen werd bezwangerd. Hij drong via het tralievenster de toren binnen waar zij door haar vader was opgesloten. Een orakel had haar vader namelijk voorspeld dat hij door zijn kleinzoon zou worden gedood. Danaë kreeg een zoon, Perseus, die later zijn grootvader inderdaad per ongeluk doodde tijdens een wedstrijd discuswerpen. Op schilderijen wordt Danaë vrijwel altijd zeer wulps in bed liggend afgebeeld.

Danae afkomstig uit de Griekse mythologie, maar vooral een Franse meisjesnaam. Het betekent `God is mijn rechtdoener.

Hebe

Hebe is een Griekse naam, die zowel aan jongens als aan meisjes wordt gegeven. Als vrouwelijke variant van de naam betekent het ‘jeugd, kracht van jeugd’. In de Griekse mythologie is Hebe de godin van de jeugd en de dochter van Zeus en Hera.

Hera

Hera is een godin uit de Griekse mythologie. Zij is de dochter van de titanen Kronos en Rhea, en de zus van Zeus, de koning van hemel en aarde. Maar is ze is ook de vrouw van Zeus. Ze was de godin van het huwelijk en van de vruchtbaarheid, maar staat ook symbool voor ‘lucht’.

Ianthe

Ianthe is een voornaam voor een vrouw. De naam komt uit het Oudgrieks en betekent viooltje. Het is waarschijnlijk een samentrekking van ἴον, ion, “viooltje”, en ἄνθος, anthos, “bloem”.

De naam is ook bekend in de Griekse mythologie. Onder andere een zeenimf, dochter van Okeanos en Tethys, droeg de naam Ianthe.

Penelope

Een Griekse naam die ‘trouw’ betekent. In de Griekse mythologie is Penelope de echtgenote van Odysseus en de moeder van Telemachos. Odysseus was 20 jaar afwezig en toch bleef zij hem trouw. Ze was een Griekse schoonheid en godheid. Haar naam is vooral bekend door de actrice Penelope Cruz. Ook een schoonheid trouwens.

Phaedra

Deze naam betekent ‘helder, lichtend en gloeiend’. In de Griekse mythologie is Phaedra het jongere zusje van Ariadne. Beiden zijn dochters van Minos van Kreta, de zoon van Zeus en Europa, en Pasiphaë, de dochter van Helios.

Phaedra is het middelpunt van een heuse Griekse tragedie. Ze trouwt met Theseus, maar wordt door Aphrodite verliefd op Hippolytus (haar stiefzoon en de zoon van Theseus). Deze weigert haar avances waarna ze hem, als wraak, beschuldigt haar te hebben verleid.

Phoebe

De bekendste Phoebe moet toch wel de Phoebe uit Friends zijn. Het is een meisjesnaam die ‘rein, helder’ betekent. De naam is komt van het Griekse woord ‘phoibos’. Phoibe was een naam voor de godin Artemis en wordt nog altijd gebruikt voor één van de manen van de planeet Saturnus.

Selene

Selene is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de maangodin en een zus van Eos en Helios. Volgens de Grieken was de maan een vrouwelijk en maagdelijk symbool. Celine en Selena zijn namen die aan deze naam gelinkt zijn. Selene is net een beetje anders en net zo mooi.

Thalia

Deze naam is hoogst waarschijnlijk afgeleid van de naam van de Griekse muze Thaleia, die in het Latijn Thalia heet (met de klemtoon op de ‘i’). Maar de naam kan ook komen van het Griekse Thália (met de klemtoon op de ‘a’), een van de drie Gratiën. Beide namen hangen samen met het Griekse thallein, wat zoveel betekent als ‘gaan bloeien’ en thalos, ‘scheut, kind’. De naam betekent dan ‘de bloeiende’ /  ‘de jeugdige’. Maar het kan ook ‘overvloed’ betekenen.

Mythologische jongensnamen

Aeson

Aison of Aeson was in de Griekse mythologie de zoon van Cretheus en Tyro (Alcimede volgens anderen). Zijn zoon Jason gaf hem met hulp van de tovenares Medea zijn jeugd terug. Aeson staat dus voor ‘jeugd’.

Ares

Ook Ares is een figuur uit de Griekse mythologie. Hij is de god van de oorlog en personificatie van de krijgslust. De Romeinse naam voor Ares is Mars.

Castor

In het Grieks en Latijn staat Castor voor ‘bever’. De naam hangt echter maar indirect met dit dier samen: De echte betekenis is ‘hij die schittert’. Castor is de naam van de stof die afgescheiden wordt door de bever en gebruikt als middel tegen buikkwalen.

Daarnaast was Castor de naam van een zoon van de Spartaanse koning Tyndareus, met zijn tweelingbroer Pollux (de Dioscuren). Castor en Pollux is de naam van het tweelinggesternte, de Gemini.

Damon

De naam betekent ‘kalm’. Het wordt in Engelstalige landen veel aan jongens gegeven. De oorsprong van Damon komt uit de Griekse mythologie. Damon, zoon van Damonides, van de Athene deme Oe, was een adviseur van Pericles.

Eros

Grote kans dat jij bij de naam Eros aan Eros Ramazotti denkt. De Italiaanse zanger die vooral in de vorige eeuw erg bekend was ;). Eros was ook de Griekse god van de liefde en de seksuele begeerte. Net als Cupido werd hij afgebeeld als een naakte jongen met gouden vleugels aan zijn schouders, een krullebol en een boog waarmee hij magische pijlen afschoot. Hij was de zoon van Aphrodite en Ares, die het hart van goden en mensen doorboorde en ze verliefd maakte.

Evander

Evander is een Griekse naam voor jongens. De betekenis is `stichter van Rome`. Maar het is ook een Schotse jongensnaam en daar betekent het ‘goede man’. Multifunctioneel dus. En om het nog diverser te maken: In Noorwegen is de naam het meest populair.

Leander

Nog een naam die het meest populair in Noorwegen is. Toch is het van oorsprong een Latijnse jongensnaam en werd de naam gebruikt in de Griekse mythologie. Het betekent ‘leeuw’. Leander was de geliefde van Hera.

Linus

Linus is een Latijnse vorm van de Griekse naam Linos. In de Griekse mythologie is Linus, zoon van Apollo en broer van Orpheus, de muziekleraar van Hercules en de personificatie van de klaagzang. In het Bijbelboek 2 Timoteüs is er ook een jongen die Linus heet. Bovendien is het de naam van de tweede paus van de katholieke kerk.

Paris

De naam Paris wordt momenteel veel aan meisjes gegeven, maar is van oorsprong een jongensnaam.  Paris stamt uit de Griekse oudheid. Hij werd bekend door te trouwen met Helena van Troje. Wat er voor zorgde dat de Trojaanse oorlog begon. Het betekent ‘uit Parijs / uit Frankrijk’.

Zeus

Zeus was een oppergod en zijn naam betekent dan ook ‘machtig’. Heerser over hemel en aarde, vader van de goden en de mensen. ‘God is met ons’ is een andere betekenis van de naam

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over kindernamen.

Beeld  ‘newborn baby’  via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

mythologische kindernamen

 

Close
Read previous post:
besparen op je telefoonkosten
Besparen op je telefoonkosten?

Geld besparen is altijd fijn. Zeker in deze onzekere tijden. Besparen op je telefoonkosten is heel erg makkelijk en kan...

Close