Close
‘Nijna! Nijna!’ | Naar het nijntje museum met een dreumes

‘Nijna! Nijna!’ | Naar het nijntje museum met een dreumes

Op zoek naar een leuk uitje met een kleintje? Karen S. vertelt je waarom naar het nijntje museum met een dreumes een gigantische aanrader is. Zij ging er naar toe met haar kleine man en dat was een succes!

Lees ook: ‘Het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen | Een leuke uittip voor het hele gezin

het nijntje museum met een dreumes

Het nijntje museum met een dreumes

Er stond een regenachtig weekend voor de boeg en wat ga je met je kleine dreumes dan ondernemen? Natuurlijk kan je naar een indoorspeeltuin gaan, maar op een gegeven moment heb je die als ouders wel gezien en dus besloten wij een andere weg in te slaan. De weg van de musea.

‘Musea?’ hoor ik sommige ouders denken. ‘Wat ga je in hemelsnaam met je dreumes in een museum doen? Laat hem lekker spelen en sleep hem niet mee naar een tentoonstelling.’ Met het speelgedeelte in deze opmerking ben ik het zeker eens! Een kind moet heel veel spelen en lekker ravotten, maar algemene ontwikkeling is ook heel erg belangrijk en daar kan je in mijn ogen niet vroeg genoeg mee beginnen.

Als docent op een middelbare school kom ik er steeds meer achter dat de algemene ontwikkeling van kinderen minder wordt. Een krant lezen ze (bijna) niet en het journaal kijken ze (bijna) nooit. En als we de leerlingen een keer meenemen naar een museum is de eerste reactie: ‘Moet dit echt? Waarom kunnen we niet naar de Efteling gaan?’. Nou mijn zoon gaat zo’n opmerking (hopelijk) nooit maken.

nijntje museum met een dreumes grote nijn en ravi

Kindermuseum

Als je een beetje op onderzoek uit gaat, kom je er al snel achter dat er heel veel kindvriendelijke musea zijn of juist musea speciaal voor kinderen. Denk bijvoorbeeld aan het Kinderboekenmuseum of het NEMO Science Museum. Op de site https://www.museumkids.nl/ kan je veel ideeën op doen en kan je snel en makkelijk musea filteren die op jouw situatie van toepassing zijn.

Voor ons was de keuze snel gemaakt, want tijdens het scrollen door de lijst viel ons oog op het nijntje museum in Utrecht. Een museum verdeeld in tien themaruimten welke allemaal geïnspireerd zijn op de prentenboeken van Dick Bruna met nijntje in de hoofdrol. Voor onze kleine nijntje fan was dit een schot in de roos.

En daar hadden zijn mama’s gelijk in, want vanaf het moment dat we het museum binnenliepen klonk er vanuit de buggy ‘Nijna! Nijna!’ en had ons mannetje twee stralende oogjes.

nijntje museum met een dreumes figuurtjes

Goed georganiseerd

Het museum is goed georganiseerd, want bij binnenkomst kan je de jassen en tassen in een kluisje kwijt en is er ruimte om je buggy te parkeren. Zo is er in het museum voldoende ruimte voor de kinderen om rond te rennen en te spelen. Te spelen? Jazeker! Het nijntje museum is een museum waar kinderen spelenderwijs dingen leren en ontdekken. Zo leren ze verkeersregels als ze op fietsjes rondrijden in de themaruimte ‘verkeer’ en leren ze dierengeluiden herkennen en de verschillen tussen vachten in de themaruimte ‘dieren’. Er zijn twee ruimtes ingericht waar je mag eten en drinken en in de rest van het museum is dit verboden. Op deze manier kan je kinderen meteen heel laagdrempelig kennis laten maken met de regels die in een museum gelden.

het nijntje museum met een dreumes kleuren

Het museum, waarom dan?

Het museum werkt verder met tijdsblokken om te voorkomen dat er teveel mensen tegelijk in het museum zijn. Ik vroeg me van tevoren wel af of dit nodig zou zijn, want zoveel mensen zouden een museum toch niet bezoeken met kleine kinderen? Maar dat had ik mooi mis!

Terwijl de kinderen werden voorgelezen uit nijntje in de sneeuw raakte ik met andere ouders aan de praat. Wat bleek? Ouders gaan graag met kleine kinderen naar een museum! Hun redenen hiervoor?

  • Het is leuk om met de kinderen te doen.
  • Het is gezellig om samen wat te ondernemen.
  • Het is weer eens wat anders dan de televisie of de tablet.
  • Het is belangrijk dat kinderen zich interesseren in verschillende onderwerpen.
  • Het is goed als de kinderen zich breed ontwikkelen en hun algemene kennis verbreden.

Na het voorlezen moesten we Ravi echt het museum mee uitslepen, want als het aan hem had gelegen had hij nog vier keer de themawereld ‘het huis van nijntje’ bezocht. Klein probleem was alleen dat meneer deze dag nog niet geslapen had en niet op kon houden met het wrijven in zijn oogjes, maar naar huis gaan? NO WAY! Als we hem eenmaal in zijn autostoeltje hebben zitten, vallen zijn stralende oogjes snel dicht. En terwijl we de snelweg opdraaien weet ik één ding zeker: Het bezoeken van een museum met een dreumes is hartstikke leuk!

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen over uitjes en met uit tips.
En hier lees je meer van en over Karen S.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

Naar het nijntje museum met een dreumes

Close
Read previous post:
hoeveel slaap heeft een kind nodig
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Een handig overzicht per leeftijd

Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Wat is het ideale aantal uren per leeftijd dat een kind zou moeten slapen....

Close