Close
Column | ‘Zo zou ik nooit mijn huis gaan inrichten…’

Column | ‘Zo zou ik nooit mijn huis gaan inrichten…’

Karen S. had zich een ding voorgenomen. Een IKEA huis? Dat nooit. Zou zou ze haar huis nooit gaan inrichten. Wat er van dat voornemen terecht is gekomen? We kunnen je alvast verklappen: Bar weinig 😉 zo zou ik nooit mijn huis gaan inrichte

Zo zou ik nooit mijn huis gaan inrichten

Ik weet nog als de dag van gisteren dat ik zei: ‘Als ik ooit kinderen heb, ga ik echt niet in een ‘IKEA-huis’ wonen!’ Niet dat IKEA geen mooie spullen verkoopt, maar omdat het een dertien in een dozijn is. Het is niet duur, gaat lang mee en kan bovendien op alle manieren uitgebreid worden. Zodat het met je woonruimte en gezin mee kan groeien. Hier ging ik dus niet aan mee doen. Om mijn uitspraak kracht bij te zetten, besloten we tijdens mijn zwangerschap het huis te voorzien van nieuwe meubels. Welke geen van alle bij de IKEA vandaan kwamen en ook de kinderkamer werd niet bij IKEA gekocht. Nee, ons zouden ze niet krijgen!

Het eerste jaar verliep soepel. De box maakte plaats voor een wagenpark (tjonge wat kan een kind op zijn eerste verjaardag al veel loopfietsjes en -auto’s hebben) en de speelgoedkist die we hadden gekregen voor de geboorte van Ravi deed perfect dienst voor z’n speelgoed.

De schrik sloeg me om het hart

Maar toen was z’n eerste verjaardag geweest en op de een of andere manier staat je huis dan ineens vol met speelgoed. Een Mega Blocks tafel vol Mega Blocks, twee verschillende brandweerkazernes van Toet Toet auto met een hele sloot wegdelen en auto’s, verschillende V-tech dingen (die Godzijdank een knopje hebben waarmee ze uit kunnen), puzzels, boekjes (wat mij als docent Nederlands erg vrolijk stemt), trekbeestjes aan touwtjes, ballen, een vormenstoof, tig verschillende voertuigen in allerlei soorten en maten en ga zo nog maar even door.

Toen we afgelopen week ons verjaardagscadeau voor hem (een steigerhouten keukentje) in elkaar hadden gezet, sloeg de schrik me om het hart. Dit keukentje zou betekenen dat er straks ook pannetjes, groente, fruit, bordjes, bestek, kopjes en nog meer van dat spul bij zou komen. Waar dan? Ik gleed nu ’s avonds af en toe al de kamer door.

Lees ook: ‘Zo houd je de speelgoedgekte onder controle!

ikea kast

Verschillende opties passeerden de revue

‘Tja,’ zei Simone, ‘we moeten eens gaan kijken voor opbergbakken, zodat we alles goed kunnen sorteren en overzichtelijk kunnen bewaren.’ Hier was ik het mee eens, want een ordelijk huis betekent een ordelijk hoofd. Dus enkele avonden op een rij struinde ik Google en Pinterest af. Verschillende opties passeerden de revue, maar er was niks moois, groots, passends en ook nog betaalbaars bij.

En dus kwam Simone met hét voorstel: ‘Zullen we morgenmiddag even bij IKEA langsgaan? Daar hebben ze een hele hoop opbergsystemen, die betaalbaar zijn en ook nog naar wens uit te breiden mocht dat nodig zijn.’ Ik keek naar Simone, dacht terug aan mijn uitspraak en ik keek naar de stapel speelgoed in de hoek van de kamer.

Ik herhaalde nog eens dat we hier echt niet zouden slagen

En zo parkeerde ik een dag later de auto op een familieparkeerplaats voor de IKEA. We zetten Ravi in zijn wandelwagen en wandelden naar binnen. Ik herhaalde nog eens dat we hier echt niet zouden slagen en dat ik die vreemde trappetjes met opbergbakken die ik overal zag staan, dus echt niet in mijn huis zou zetten.

Simone knikte en opende de lift. We liepen naar de opbergsystemen op de kinderafdeling. Simone had een stukje hout meegenomen van het steigerhouten keukentje, zodat we konden kijken of de kleuren van een mogelijke kast overeen zouden komen en we geen bij elkaar geraapt zooitje in huis zouden krijgen. Dit stelde me gerust, want IKEA had dus echt niks in huis wat zou matchen bij ons keukentje.
Een klein uurtje later liepen we met een doos en zes bakken naar de auto. Ik zuchtte, dacht aan mijn eerdere uitspraak en zag toen een opgeruimd en geordend huis voor me. Vanaf vandaag mag ik me officieel een doorsneegezin noemen met een IKEA-meubel, in de vorm van een trappetje, in haar woonkamer.

Welkom bij de IKEA-familie!

⇒ Had jij ook zo’n voornemen waarvan je dacht dat je nooit overstag zou gaan? Zo ja, wat was dat? Praat je mee via Facebook en Instagram?

Hier lees je meer van en over Karen S.
En hier lees je meer over huis en interieur.

Uitgelichte foto Hadrian via Shutterstock.

Close
Read previous post:
leukste uitspraken van kinderen deel 3
10x de leukste uitspraken van kinderen

Als je het ons vraagt, is 'de grappigste uitspraken van kinderen' toch wel een van onze favoriete rubrieken op MOMmag....

Close