Close
Het ochtendritueel van een moeder van drie

Het ochtendritueel van een moeder van drie

Kun je je die ochtenden nog herinneren voordat je kinderen had? Als er een ding ingrijpend veranderd.. Mirjana beschrijft in dit artikel het ochtendritueel van een moeder van drie met haar gezin. Wie doet wat in de ochtend? En wanneer? Lukt het om op tijd te zijn?

Lees ook: ‘10 tips voor een georganiseerd huis met kinderen

ochtendrituelen van een moeder

Het ochtendritueel van een moeder van drie

Iedere ochtend, behalve in het weekend natuurlijk, gaat de wekker. Opstaan, ontbijten, douchen en aankleden. Nee, dat is natuurlijk een grapje, want zo eenvoudig als het ooit was, is het allang niet meer. Hoe een doordeweekse ochtend er bij mij uit ziet? Ik neem je mee in mijn ochtendritueel.

Ik houd echt heel erg van slapen. Maar dan bedoel ik écht heel erg. Dus iedere minuut die ik langer kan blijven liggen zal ik blijven liggen. Voor de gezelligheid een half uur eerder uit bed komen zal je mij niet snel zien doen. Hoe ik het dan allemaal red in de tijd? Een goede voorbereiding is het halve werk. Ik zet de avond ervoor zoveel mogelijk klaar. De crackers of repen voor de lunch mik ik alvast in de trommels en de kleding ligt klaar. Mijn ontbijt en lunch, vaak yoghurt met fruit en een salade, maak ik alvast klaar zodat ik het alleen nog maar in mijn tas hoef te gooien.

Het haar staat na een nacht slapen alle kanten op

Met deze tijdwinst kan ik het mij permitteren om rond 7.00 uur op te staan. Afhankelijk van het aantal kinderen dat de deur uit gaat. Als Sophie, de jongste, naar de peuterspeelzaal gaat sta ik om 7.00 uur op. Als zij thuis blijft rond 7.15 uur. Omdat mijn kinderen fantastisch krullend haar hebben, en je dit alleen kan kammen als het nat is, is in de avond douchen geen optie. Het haar staat na een nacht slapen alle kanten op, zit in de klit of heeft een platte kant. Vooral bij Lynn, als ze haar hoofd van haar kussen tilt staat het aan de slaapkant recht omhoog. En dit betekent dus dat er in de ochtend altijd gedoucht en gekamd wordt. Per kind ben ik hier zo’n 10 minuten aan kwijt.

Als Milan, die altijd als eerst wil, onder de douche staat smeer ik eerst de broodjes. Wie wil wat op welk brood voor het ontbijt en de overblijf? Aangezien de school van onze kids geen continurooster heeft en de lunchtijd een uur is, is heen en weren bijna onmogelijk. Lynn en Milan blijven dus vier dagen over. Als de borden en de bekers limo op tafel staan kunnen Lynn en Sophie eten. Ik was dan het haar van Milan, sop en schuim de boel. De jongste twee hebben nog hulp nodig bij het afdrogen en aankleden. De oudste regelt dat zelf.

Als Milan gedoucht en aangekleed is, kan de volgende eronder. Milan schuift dan aan voor de boterham. Lynn probeert nog wel eens onder het douchen uit te komen maar de ervaring leert dat ze beter elke dag kan douchen en haren wassen. Dan doet het minder pijn. Als ze echt geen zin heeft draai ik het haar in een knot. Sophie stapt onder de douche wanneer ze zin heeft. Meestal bij Milan of Lynn erbij.

Dan hoef ik in de ochtend geen ingewikkelde keuzes te maken

Als Lynn onder de douche staat maak ik de tienuurtjes klaar, vul ik de flessen met water en mik ik het in de tassen. Het loopt dan tegen 8.00 uur en dan stap ik zelf onder de douche.
Binnen 10 minuten ben ik klaar voor vertrek, want mijn kleding ligt natuurlijk ook al klaar. Dan hoef ik in de ochtend geen, op dat moment zeer ingewikkelde, keuzes te maken. Ik draag zelden make-up en in mijn haar draag ik vaak een klein klemmetje. Dat bespaart zeeën van tijd.

Een laatste ronde voor vertrek. Alle broodjes zijn inmiddels opgegeten, de bekers leeg. Met het krullenspul, wat pluizen tegengaat en de boel enigszins in het gareel houdt, doe ik een rondje haren smeren en modelleren. Iedereen trekt schoenen aan, of had dat al in een eerder stadium gedaan.

Ik discussieer nog even met Milan dat ik het niet goed vind dat hij de hele dag op regenlaarzen rondloopt, maar dat hij ze wel mee mag nemen voor in de pauze. Ik attendeer Lynn er nog even op dat slippers nu echt te koud zijn en ze schoenen aan moeten trekken. Iedereen een jas aan, want ook dat hoort er weer bij. Ondertussen grijp ik mijn eigen spullen bij elkaar, pak ik mijn telefoon en sleutels. We zeggen mijn man gedag, die net thuis is van een nachtdienst, en gaan op tijd op weg naar school.
Een druk begin van de dag, maar inmiddels routine. Dus een groot deel gaat op de automatische piloot.

Praat je mee op onze Facebookpagina of op Instagram? Komt het doordeweekse ochtendritueel van Mirjana en haar gezin overeen met dat van jou? 

Hier lees je meer van en over Mirjana.
En hier lees je meer lifestyle artikelen.

* Uitgelichte afbeelding Joshua Resnick via Shutterstock.

Close
Read previous post:
onredelijke peuterdriftbuien
De 15 onredelijke driftbuien van mijn peuter

Peuters en driftbuien. Je kunt er boeken over schrijven en dat is dan ook vaak gedaan. Ze zuigen alle energie...

Close