Close
Kinderen met deze oogkleur moeten extra oppassen in de zon

Kinderen met deze oogkleur moeten extra oppassen in de zon

Nieuwsbericht – Dat juist de ogen van kinderen veel worden blootgesteld aan de zin is niet gek. Kinderen spelen – zeker met lekker zomers weer – veel buiten en dat is leuk, gezond én goed voor de ontwikkeling. Maar er is nog veel winst te behalen op het beschermen van kwetsbare kinderogen tegen de schadelijke effecten van de zon. Zeker voor kinderen met een bepaalde oogkleur.. 

Kinderen met blauwe ogen opgelet!

Deze oogkleur is samen met lichtgrijze en groene ogen namelijk het meest gevoelig voor zonlicht. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen met deze kleur ogen gevoeliger zijn voor zonlicht dan kinderen met donkere ogen. Maar toch kan je als ouder maar beter goed opletten, wélke kleur ogen je kind ook heeft.

Bij een lichte kleur ogen komt er meer licht door de iris heen. Dit kan tot overstimulatie van de zenuwcellen achter in het oog zorgen. Bruine en donkere oogkleuren laten veel minder licht door en worden daardoor minder geprikkeld. Maar eigenlijk geldt voor alle kinderen: fel (zon)licht kan schade aanbrengen dat tot op latere leeftijd voor oogproblemen kan zorgen.

De ogen van kinderen zijn namelijk vele malen gevoeliger voor de schadelijke UV-stralen van de zon dan die van volwassenen. Dit, omdat hun ogen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Er wordt geschat dat zo’n 75% van de schadelijke stralen het netvlies van kinderogen raakt, vergeleken met 10 tot 20% voor volwassenen.

“Bij kinderen komt de meest schadelijke UV-straling door de lens van het oog heen. Dit kan leiden tot een verhoogd risico op beschadiging van het netvlies.” – Optometriste Simone Stad van Specsavers

Ook het Oogfonds informeert dat oogschade door UV-straling die kinderen oplopen ertoe kan leiden dat ze in hun latere leven last krijgen van verschillende oogziekten, zoals vroegtijdige ontwikkeling van staar.

Zó bescherm je de ogen van kinderen tegen de zon

“Het heldere oogwit is, vooral bij kinderen, erg gevoelig voor verbranding. Vooral als je je zonnebril vergeet of kinderen er geen dragen. Typische kenmerken van verbranding door de zon in het oog zijn toenemend ‘knijpen’ of wrijven en rode, tranende ogen. Als de schade al is opgetreden helpen een zonnebril, zonnehoed en oogdruppels te verzachten en herstellen. Raadpleeg een arts als de situatie na een paar dagen niet verbetert of de symptomen ernstig zijn.” – Optometriste Simone Stad van Specsavers

Tips
Kies voor een speciale zonnebril voor kinderen. Deze bieden vaak een betere bescherming én blijven goed om de kleinere kinderhoofdjes zitten. Een kinderzonnebril met CE-markering voldoet aan de Europese normen en beschermt tussen de 99,5 en 100% van de UV-stralen. Daarnaast is het aan te raden kinderen tussen 11.00 en 14.00u uit de zon te houden en zou je je kind een zonnehoedje of pet met klep kunnen laten dragen als extra bescherming.

–> Wist je dat je bij Specsavers ook voor zonnebrillen  – met of zonder sterkte – voor kinderen terecht kan? Ze hebben veel verschillende stijlen, van hun eigen lijn tot aan modellen van Disney of Marvel.

* Uitgelichte foto van Jovica Varga via Shutterstock

Close
Read previous post:
waarom het goed is als een kind zich verveelt
7 redenen waarom het goed is als een kind zich verveelt en alleen speelt

Een vakantie kan best lang duren. Voor kinderen én ouders. Veelgehoord in onze omgeving: 'Het is zo moeilijk om elke...

Close