Close
Onderzoek | Dit doet schermtijd met het brein van je kind

Onderzoek | Dit doet schermtijd met het brein van je kind

Een gemiddeld Amerikaans kind tussen de 0 en 8 zit bijna tweeëneenhalf uur per dag op een scherm. Heeft dat consequenties voor de hersenen? In dit artikel lees je alles over het onderzoek dat aantoont wat schermtijd met het brein van je kind doet.

onderzoek schermtijd brein kind

Dit doet schermtijd met het brein van je kind

Een onderzoek toonde aan dat een gemiddeld kind van 0 tot 8 jaar uit de VS om precies te zijn 2 huur en 19 minuten schermtijd per dag heeft. 35% van die tijd zitten ze op een mobiel apparaat.

Het Cincinnati Children’s Hospital deed een onderzoek en de uitkomsten daarvan tonen precies aan wat al die schermtijd doet bij je kind. Om precies te zijn, bij de ontwikkeling van de hersenen van die kleine mensen. De uitkomst? Best heftig. Het blijkt dat hoe meer schermtijd je kind heeft, hoe langzamer de hersenen zich ontwikkelen.

Het onderzoek

In totaal werkten 47 kinderen met gezonde hersenen die nog niet begonnen zijn op kindergarten (te vergelijken met onze eerste 2 jaar basisschool) mee aan het onderzoek.

Eerst gaven de onderzoekers kinderen testjes om te bepalen hoeveel en wat voor soort schermtijd ze per dag krijgen. Vragen die door middel van de tests beantwoord moesten worden waren onder andere: Bekijken ze opvoedkundige of gewelddadige content? Kijken ze alleen of samen met hun ouder(s)?
Vervolgens werden de hersenen van kinderen van 3 tot 5 jaar onderzocht door middel van MRI scans.

Uit het onderzoek bleek onder andere dat kinderen die meer dan een uur per dag op een scherm keken zonder supervisie van hun ouders een mindere mate van ontwikkeling hadden in het witte gedeelte van de hersenen. Dit gedeelte is belangrijk bij de ontwikkeling van cognitieve vaardigheden en taal.

Na de MRI scan kregen de kinderen ook een test om de cognitieve vaardigheden te onderzoeken. Ook daaruit bleek dat kinderen die meer op schermen kijken, lager scoorden dan de kinderen die minder vaak schermtijd hebben. Ze vonden het moeilijker om objecten snel te benoemen en beschikten over minder expressieve taalvaardigheden.

Lees ook: ‘Hoe vertel je je kind dat je gaat scheiden? 7 praktische tips

Ontwikkeling van de hersenen

De onderzoekers benadrukken dat schermtijd niet noodzakelijkerwijs het beschadigen van de hersenen op het geweten heeft. Het bekijken van een scherm is waarschijnlijk een te passieve activiteit waardoor de hersenen zich niet op de juiste manier ontwikkelen.

Misschien is het zo dat schermtijd in de plaats komt van andere bezigheden die kinderen juist zouden kunnen helpen hun hersenverbindingen meer te stimuleren,

vertelde Dr. John Hutton – de hoofdauteur van het onderzoek – aan CNN.

Hij vertelde verder ook nog dat het belangrijk is om kinderen een goede basis te geven wanneer ze jong zijn. Hij waarschuwt er onder andere voor dat jonge kinderen misschien nog niet klaar zijn om naar schermpjes te kijken.

De hersenen ontwikkelen zich het snelst gedurende de eerste vijf jaar van het kind. Dan zijn de hersenen nog een soort van spons en nemen ze alles op. Zo worden de verbindingen in de hersenen gelegd waar het kind de rest van zijn leven baat bij kan hebben.

De American Academy of Pediatrics (Amerikaanse vereniging van kinderartsen) adviseert de ouders van kinderen tussen de 2 en 5 jaar oud om ze niet langer dan een uur per dag schermtijd te geven.
Natuurlijk zijn kinderen soms best veel om te handelen en is het makkelijk om ze achter een iPad of de tv te zetten. Maar kinderen moeten ook activiteiten voorgeschoteld krijgen die hun ontwikkeling stimuleren. Denk aan lezen, bordspelletjes, puzzelen of knutselen.

⇒ Verbaast de uitkomst van dit onderzoek over schermtijd en de brein van het kind? Hoeveel schermtijd krijgt jouw kind ongeveer per dag? Praat je mee onder de Facebook of Instagram post ?

Hier lees je meer andere interessante onderzoeken.

Uitgelichte foto Stocksnap via Pixabay.
Bronnen artikel Good & USA Today.

Close
Read previous post:
interview deborah dielingen
MOMtalk met.. Debora!

Hoe doen andere moeders het nou precies? Terug van weggeweest! De MOMtalk rubriek, met vandaag een interview met Debora van...

Close