Close
Gênante ongemakken tijdens de zwangerschap

Gênante ongemakken tijdens de zwangerschap

Er zijn veel ongemakken tijdens de zwangerschap die je vaak voorbij hoort komen. Maar er zijn er ook enkele die je minder vaak hoort en waar helaas zelfs een taboe op rust. Misschien geen heel erg sexy onderwerp om over te praten, maar weet dus dat deze wat meer gênante ongemakken tijdens de zwangerschap alsnog heel normaal zijn! 

‘Lees ook: Zo voorkom je een zwangerschapsmasker

genante ongemakken tijdens de zwangerschap

Ongemakken tijdens de zwangerschap

Aambeien

Wist je dat aambeien eigenlijk een soort spataderen zijn, maar dan dichtbij of net in de anus? Dit wordt veroorzaakt doordat je darmen tijdens je zwangerschap trager gaan werken en er progesteron door je lijf wordt gejaagd waardoor wanden van aderen en spieren slapper worden. Je herkent aambeien door wat helderrood bloedverlies bij de ontlasting, jeuk, irritatie of een branderig gevoel of doordat je ze gewoonweg voelt zitten tijdens het afvegen of wassen.

Natuurlijk kan je ze proberen te voorkomen door voldoende te drinken, te bewegen en voldoende vezels te eten waardoor de ontlasting soepel blijft. Oh, en vooral niet te persen tijdens het ontlasten maar er rustig de tijd voor nemen. Mocht het helaas al zover zijn dan zijn er zetpillen en crèmes tegen verkrijgbaar die vaak al snel verlichting geven.

Jeuk

Veel vrouwen hebben, vooral tijdens het tweede trimester, last van een jeukende huid. En dan voornamelijk op hun benen, armen en buik. En dan niet een beetje, maar echt tot het irritante aan toe waardoor je de hele dag wil krabben en wrijven waardoor er ook nog eens irritatie ontstaat. Je huid goed hydrateren door elke dag met een parfumvrije olie of bodylotion in te smeren kan verlichting geven. Let op: de jeuk kan ook ontstaan door geelzucht of ijzergebrek, dus vermeld het zeker even de volgende keer als je bij de verloskundige bent zodat er eventueel actie ondernomen kan worden.

Winderigheid

Hoe erg je ze ook probeert binnen te houden, als je er gevoelig voor bent is er geen houden meer aan. Door het hormoon progesteron werkt je spijsvertering anders dan normaal, je hebt wat minder controle over je spieren (en dus ook je sluitspier) en je baarmoeder oefent meer en meer druk uit op je darmen. En ja hoor, daar loop je dus weer op straat en voel – of hoor – je er eentje gaan. Oops!

Eigenlijk kan je hier dus heel erg weinig tegen doen. Maar opletten met gasvormend voedsel zoals kool, bonen en uien is aan te raden, even de kauwgom links laten liggen en te zorgen voor een soepele darmwerking door voldoende te drinken, rustig te eten, voldoende vezels tot je te nemen en in beweging te blijven zijn tips die zeker kunnen helpen.

Zweten

Je lichaamstemperatuur neemt tijdens de gehele zwangerschap met bijna een graad toe en daarnaast werkt je hart zo’n 40-50% harder dan normaal. Vooral het nachtelijk zweten kan hierdoor ontstaan. Zeker wat verderop in je zwangerschap krijgen ook je longen nog eens minder ruimte door de grootte van je baby waardoor je ook nog eens sneller buiten adem bent. Soms zo erg dat je hijgend de supermarkt binnenloopt waarvoor je nog geen 10 minuten hoeft te wandelen of te fietsen. Helaas is hier niet echt wat aan te doen, behalve in beweging te blijven om je conditie wat op peil te houden.

Meepraten over of jouw ervaring met één van deze onderwerpen delen? Volg dan onze Facebookpagina en laat jouw reactie achter onder het betreffende draadje ?

* Uitgelichte foto van Maria Shakhmatova via Shutterstock

Close
Read previous post:
Aletta Boonstra Sleepymindz
MOMtalk met.. kinderslaapcoach Aletta Boonstra

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close