Close
Ontbijten met een banaan? Is dat een goed idee?

Ontbijten met een banaan? Is dat een goed idee?

Het is soms zo makkelijk. Je kind laten ontbijten met een banaan. Waarschijnlijk laat elke ouder dat zijn kinderen wel eens doen. Maar of het verstandig is? De experts zeggen van niet. In dit artikel lees je waarom het volgens hen geen goed idee is.

Lees ook: ‘Kinder recept | Ontbijt muffins

ontbijten met een banaan

Ontbijten met een banaan

Laat jij je kind(eren) wel eens ontbijten met een banaan? Of misschien doe je het zelf soms of wellicht wel vaker? Lekker gezond, denk je waarschijnlijk. Wat is daar nou mis mee? Volgens dr. Daryl Gioffre, bedenker van het Alkamind dieet, is daar juist een heleboel mis mee! Sterker nog: Een banaan is een van de slechtste dingen die je kunt eten als ontbijt. Alleen al omdat het stiekem grote suikerbommen zijn. Maar er zijn meerdere redenen om niet een banaan te ontbijten op te noemen.

Voordat je misschien denkt: ‘Wat een onzin! Bananen zijn toch hartstikke gezond?’ Laat daar geen misverstand over bestaan. Dat zijn ze ook. Ze bevatten veel kalium, vezels en magnesium en ze bieden allerlei gezondheidsvoordelen. Volgens Dr. Gioffre lijken ze op papier zelfs een fantastische keuze om even snel mee te beginnen. Vooral omdat ze veel vezels bevatten. “Maar…”, voegt hij toe. “Als je goed naar bananen kijkt, dan weet je dat alleen ontbijten met een banaan geen goede keuze is. Bananen bestaan namelijk voor 25% uit suiker.”

En als men dus vervolgens alleen maar een banaan eet als ontbijt, gaan de gezonde voordelen van de banaan verloren. Een banaan gaat gisten in de maag waardoor het metabolisme ontregeld raakt en stoelgang minder goed in gang komt. Bovendien krijg je juist sneller weer honger.

Boost

“Een banaan geeft in eerste instantie een flinke boost”, legt dr. Gioffre uit. “Maar daarna krijgt men snel weer honger of wordt men heel erg moe.. Bananen zijn ‘natuurlijk snoep’. Eet dus nooit alleen een banaan of als toetje direct na de maaltijd, geeft dr. Gioffre als advies. Dat zorgt ervoor dat men bijvoorbeeld vreetbuien, last van vermoeidheid en eerder toeneemt in gewicht. Ook voor kinderen is het niet goed, omdat het dus niet goed voor de stoelgang is en het ervoor zorgt dat ze zich eerder moe zullen voelen.

Aangezien bananen dus wel heel gezond zijn, is het zeker verstandig om ze te blijven eten. Maar combineer ze dan met een voedingsmiddel waar gezonde vetten in zitten. Deze voedingsmiddelen zullen de zuren van bananen neutraliseren, het metabolisme vertragen en een piek in de bloedsuikerspiegel voorkomen. Bovendien behoud je zo de goede voordelen van bananen (kalium, vezels en magnesium).

Zijn favoriete combinaties met bananen zijn onder andere: ‘Rauwe amandelen, kokosboter, hennep en kaneel’. Een evenwichtig ontbijt is het beste. Dat zorgt ervoor dat men voldoende energie behoudt én geen honger tot aan de lunch. Een ontbijtrecept als yoghurt met kaneel en wat amandelboter erdoor heen, raadt hij bijvoorbeeld wel aan als goede start van de dag!

⇒ Ontbijt jij wel eens met een banaan? Of laat je je kind er mee ontbijten? Wat vind je lekker om mee te ontbijten?  Praat je mee op Facebook of op Instagram?

* Uitgelichte foto Alena Ozerova via Shutterstock.
** Bron artikel: Byrdie

Close
Read previous post:
leeftijd om te beginnen met een muziekinstrument
Vanaf welke leeftijd kan je kind beginnen met een muziekinstrument?

Het is goed voor kinderen om op jonge leeftijd in aanraking te komen met muziek. Wat is precies de ideale...

Close