Close
Help, mijn kind heeft oorontsteking!

Help, mijn kind heeft oorontsteking!

Bijna iedere baby en/of kind krijgt hier wel eens last van: oorontsteking. Het begint vaak met een vervelende oorpijn waar je kind geen kant mee op kan. Hierdoor worden ze hangerig en vervelend, maar ze kunnen er goed ziek van worden. Hoe herken je oorontsteking en hoe kan je het behandelen? 

‘Lees ook: Help, mijn kind heeft luieruitslag!’

oorontsteking baby kind tips

Alles wat je moet weten over oorontsteking

Hoe ontstaat oorontsteking?

Vaak komt een oorontsteking voort uit een langere periode waarin een kind wat met zijn of haar gezondheid kwakkelt en veel/lang verkouden is geweest. Meestal is een middenoorontsteking daar het gevolg van. Maar, soms kan het ook een uitwendige oorontsteking zijn die ontstaat door schimmels, een vochtophoping of bacteriën.

Hoe herken je oorontsteking?

Oorontsteking komt vooral voor bij kinderen jonger dan zes jaar, maar ook daarbuiten is het slim om er alert op te zijn als je kind over oorpijn begint. Als je kind wat ouder is kan hij of zij het vaak al wel onder woorden brengen. Ze voelen een stekende pijn in hun oren, er komt eventueel wat vocht en/of pus uit hun oor, hun gehoor gaat vaak wat achteruit en ze hebben vaak minder eetlust. Maar als je kindje wat jonger is, of bij een baby, is het lastiger te achterhalen. Toch wijzen ze dan vaak naar een oor, worden ze hangerig, huilen ze meer en komt er ook nog verhoging of koorts bij kijken. Zeker bij een combinatie van meerdere van deze symptomen is het tijd om goed op te letten, ernaar te handelen en/of bij de huisarts aan de bel te trekken.

Zo behandel je een oorontsteking

De meest oorontstekingen gaan vanzelf weer over binnen soms al enkele dagen tot ongeveer een ruime week. Ondanks dat je kind er flink ziek van kan zijn en veel last van heeft is het niet altijd reden tot paniek. Je kan de pijn bij je kind wat verlichten door het geven van paracetamol (geschikt voor zijn/haar leeftijd!), eventueel oordruppels en door het verhogen van het hoofdeinde van het bed. Sla de wattenstaafjes even over omdat je hiermee vuil, vocht en pus juist verder het oor in kan duwen of de gehoorgang zelfs kan beschadigen, spoel het oor tijdens het douchen even door met een klein beetje water, probeer het oor zo schoon mogelijk te houden en zwemmen is even geen goed idee.

Maar blijft een oorontsteking langer aanhouden, is je kindje nog zeer jong, krijgt hij of zij er aanhoudende koorts bij, komt er vies of gekleurd vocht of pus uit de oren, is er een ontsteking aan beide oren en/of drinkt je kind behoorlijk minder dan normaal dan is het tijd om aan de bel te trekken. Heeft je kind regelmatig een terugkomende oorontsteking dan kunnen er in overleg met een KNO-arts eventueel trommelvliesbuisjes worden geplaatst.

Let op!

Heb je wel eens van een verwaarloosde oorontsteking gehoord? Dit kan gebeuren wanneer een middenoorontsteking niet op tijd overgaat of wordt behandeld en dit kan in zeldzame gevallen leiden tot hersenvliesontsteking, doofheid of slechthorendheid. Bij twijfel is op tijd aan de bel trekken dus zeker aan te raden.

Heb je zelf nog een aanvullende tip? Help andere moeders door deze te delen bij het bijbehorende bericht op onze Facebookpagina 🙂 

* Uitgelichte foto van Monkey Business Images via Shutterstock

Close
Read previous post:
de zwangerschapsshoot van pauline
De zwangerschapsshoot van.. Pauline!

Wat hebben we weer een prachtige shoot om te laten zien. Deze week de zwangerschapsshoot van Pauline. Elke shoot vertelt...

Close