Close
Pas op! Deze plekjes moet je extra op teken controleren

Pas op! Deze plekjes moet je extra op teken controleren

Op teken controleren? Doe jij dat regelmatig? Speelt jouw kind veel buiten? Komt hij/zij regelmatig in de struiken, hoog gras of bosjes? Houd deze plekken dan extra in de gaten, want die rotbeestjes willen zich daar wel eens verstoppen. Heb je er een gevonden? Dan vertellen we je hoe je ze veilig en effectief verwijdert.

Lees ook: ‘Medicatie toedienen aan kinderen? 7 antwoorden op algemene vragen

op teken controleren

Deze plekjes moet je extra op teken controleren

Dat tekenbeten behoorlijk nare gevolgen kunnen hebben, hoeven we je vast niet uit te leggen. Teken bijten zich aan je vast en zuigen zich vervolgens vol met bloed. Het vervelende is dat je een tekenbeet helemaal niet voelt. Bovendien zijn ze dol op plekken waar ze juist niet zo opvallen. Het is dus goed om daar rekening mee te houden als je veel in de natuur bent geweest. Overigens kan die natuur ook gewoon jouw achtertuin zijn.

Tussen maart en november is het verstandig om deze plekjes extra op teken te controleren:

  • De knieholtes
  • Achter de oren
  • Je haargrens in je nek
  • Onder de oksels
  • De liezen
  • Bilspleet
  • Ellebogen
  • Bij de randen van het ondergoed (dus ook bikinilijn)
  • Als je kind in z’n nakie buiten is geweest, check dan voor de zekerheid ook de geslachtsdelen.

Hoe verwijder je een teek?

Nu vraag je je misschien af wat je moet doen als je een teek ontdekt? Het is belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe langer de teek op de huid zit, hoe groter de kans is dat het ziekteverwekkers overdraagt.

Gebruik geen alcohol, jodium, benzine, olie of andere middeltjes als je de teek verwijdert. Dit kan de kans op een besmetting alleen maar verhogen.

Pak de teek met een puntige pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek ‘m er rustig en met beeld uit. Als er een klein stukje achterblijft in de huid, is dat niet zo gevaarlijk. Dat komt er vanzelf uit. Zoals bijvoorbeeld een splinter of een kiezeltje ook vanzelf uit de huid ‘zweert’.

Er zijn ook speciale apparaatjes te koop waarmee je op een makkelijke manier teken kunt verwijderen. Deze tekenkaart is bijvoorbeeld heel handig. Het heeft de grote van een bankpas en kun je dus makkelijk in je portemonnee bewaren zodat je ‘m altijd bij je hebt. Ook deze tekenverwijderaar is een handig gadget om in huis te hebben.

Nadat je de teek verwijderd hebt, ontsmet je de huid met een desinfecterend middel zoals alcohol of jodium.

Het is belangrijk om te noteren wanneer en waar jij of je kind gebeten is. Je kunt de teek ook bewaren om te laten onderzoeken op Lyme. De tekenbeet en de huid erom heen moet je tot 3 maanden laten in de gaten houden. Als de huid verkleurt, er een kring ontstaat, of andere klachten die horen bij de ziekte van Lyme, neem dan direct contact op met je huisarts.

Je kunt ook deze spray preventief gebruiken. Ga je naar buiten in korte broek of spelen je kinderen veel in de natuur? Pas dan op met de onbedekte huid. Met deze spray mag je jezelf en je kinderen vanaf 3 maanden inspuiten. Het zorgt zo’n 6 uur lang voor bescherming tegen teken. Omdat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Meer informatie lees je onder andere op tekenradar.

⇒ Volg je ons al op Facebook en Instagram?

Hier lees je meer artikelen met als onderwerp gezondheid.

Beeld ‘ teken’ via Shutterstock.
Bronnen RIVM, RTLnieuws.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Deze afbeelding kun je pinnen:

op teken controleren pinterest

Close
Read previous post:
uit met kinderen Arnhem skyline
Uit met kinderen | De leukste plekjes van Arnhem en omgeving

Alles lijkt nu weer een beetje open te gaan. Maar je vakantieplannen staan wellicht toch nog wat op losse schroeven?...

Close