Close
Basis opvoedtips voor pubers. Zo houd je het gezellig thuis!

Basis opvoedtips voor pubers. Zo houd je het gezellig thuis!

Het is misschien wel de moeilijkste fase: Je kind dat gaat puberen. Toch zijn er zeker wel wat tips te noemen die ervoor zorgen dat je het thuis gezellig houdt, ondanks je lastige puber. In dit artikel delen wij een aantal basis opvoedtips voor pubers. 

Basis opvoedtips voor pubers

Kun je jezelf nog herinneren als puber? De meeste pubers gaan door een lastig proces heen. De weg naar volwassenheid, je eigen identiteit vinden, meer verantwoordelijkheden en ga zo maar door. Alle veranderingen zijn nieuw, voor je kind, maar ook voor jou. Misschien herken je hem of haar bijna niet meer terug en valt er opeens heel moeilijk met je kind te praten. Er zijn dingen die daarom goed zijn om te weten.

De weg naar volwassenheid

Puber zijn bezig volwassen te worden. Dat betekent dat ze onder andere gaan nadenken over dingen waar ze voorheen nooit bij stil hadden gestaan. Maar tegelijkertijd zijn het nog (vaak) kinderen, wat voor botsingen zorgt omdat ze het zelf ook allemaal niet meer goed begrijpen. Realiseer je dat. Je kind weet het zelf ook niet meer en zit soms met zichzelf in de knoop.

Vriendengroep

Omdat pubers bezig zijn een eigen identiteit te vormen, laten ze zich graag inspireren door vrienden. Een vriendengroep wordt belangrijk en krijgt meer invloed dan het gezin. Toch hebben ze het gezin ook nodig.

Rolmodel

Behalve vrienden kunnen idolen zoals sportsterren of zangers ook opeens erg belangrijk voor je puber worden. Ze kunnen zich daarin zelfs verliezen of zichzelf helemaal gaan spiegelen. Het hoort er allemaal bij. Dat heeft je kind nodig om zijn of haar identiteit te bepalen. Ook al kun jij je misschien helemaal niet vinden in dat idool, probeer je er toch bij neer te leggen.

Acceptatie

Wat je kind vooral nodig heeft, is jouw acceptatie als ouder. Dat betekent niet, dat je alles goed moet vinden. Wat het wel betekent? Dat je je kind accepteert zoals het is. Dat je interesse in hem of haar hebt en de wereld vanuit zijn ogen probeert te bekijken.

Vragen

Ondanks dat je in je kind geïnteresseerd bent, werkt het niet om hem aan een vragenvuur bloot te stellen. Probeer een wederzijds gesprek te voeren en verhoor werkt averechts. Luister naar wat je kind te vertellen heeft. Als je actief luistert, geef je je kind de vrijheid en ruimte om te vertellen wat het kwijt wil.

OOK INTERESSANT OM TE LEZEN >>> Zo help je jouw tiener met plannen van huiswerk

Niet oordelen

Als je goede verstandhouding met je kind wil hebben, is het belangrijk om niet te veel te oordelen en te accepteren. Niet dat je je maar alles moet laten zeggen, maar over zaken als politiek, keuze voor vrienden etc. is belangrijk om te proberen dat te accepteren. Hoe moeilijk het soms ook is. Pubers zeggen continu dingen waar jij het niet mee eens zal zijn. Ze zijn op verkenningstocht naar hun grenzen en zullen ook zeker kijken hoe ver ze bij jou kunnen gaan. Wat dat betreft zijn het net peuters ;). Als jij je puber en zijn keuzes en meningen veroordeelt, zal je juist weerstand krijgen. Pubers zijn daar allergisch voor en kunnen zich dan juist gaan terugtrekken en afsluiten.

Interesse in je puber

Als je geïnteresseerd bent in je puber, zonder over hem te oordelen, dan heb je juist de kans dat je kind veel meer met jou deelt. Je kan hem helpen eventuele problemen voor zichzelf duidelijk te krijgen zodat hij zelf ook oplossingen kan vinden. Pubers hebben wel eens de neiging om dingen voor hun ouders te verbergen, door middel van een open relatie is die kans minder groot en zal hij eerder jou zijn issues met jou delen en je vertrouwen.

Alles maar goed vinden?

Maar dat betekent dus niet dat je alles maar goed moet vinden en op je tenen moet lopen in aanwezigheid van je puber. Wat wel helpt, is om een open gesprek met je kind te voeren als je het echt ergens niet mee eens bent. Probeer in dat gesprek op een volwassen manier te vertellen waarom jij iets belangrijk vind en/of waar je je zorgen over maakt. Vraag ook aan je puber hoe hij dat ziet en hoe jullie samen tot een oplossing kunnen komen.

Wederzijds respect

Als je kind zich door jou gerespecteerd voelt, dan zal hij jou ook eerder respecteren. Als je rekening met hem houdt, zal hij eerder rekening met jou houden. Pubers willen best luisteren, maar ze willen vooral ook zelf gehoord worden. Ze willen jouw mening en regels niet opgedrongen krijgen. Als je bepaalde regels hebt, onderhandel dan bijvoorbeeld met je kind, zodat het in ieder geval lijkt alsof hij betrokken is geweest bij het opstellen van die regels.

Briefje/mail

Het klinkt misschien heel onpersoonlijk, maar sommige zaken zijn moeilijk om met je puber te bespreken. Eventueel kun je hem dan een briefje of mail sturen. Zo kan je puber het rustig lezen en laten binnenkomen. Schrijf het briefje of mail respectvol en niet als je zelf boos bent. Grote kans dat je een grotere kans van slagen hebt om je boodschap over te brengen.

Interessante boeken over pubers opvoeden:

Heb jij een (pré)puber in huis? Heb je zelf nog een goede tip? Volg je onze Facebook pagina al? Hier kan je meepraten over de verschillende onderwerpen die op de website besproken worden.

* Uitgelichte foto George Rudy via Shutterstock. Bron artikel o.a. Verywellfamily & Huffington Post.

Close
Read previous post:
MOMtalk met.. de dames van Lady Lemonade!

Het blijft leuk om een kijkje in andermans leven te nemen.. Zeker bij andere moeders! Want, hoe doen ze dat...

Close