Close
Onderzoek | Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

Onderzoek | Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

Laat jij jouw kind(eren) veel buitenspelen? De organisatie Jantje Beton liet een onderzoek uitvoeren onder ruim 1000 ouders en signaleerde een, in onze ogen, positieve uitkomst: Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen. We vertellen je meer over het onderzoek en de uitkomsten. 

Lees ook: ‘7 redenen waarom het goed is als een kind zich verveelt

ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen

Uit het onderzoek kwam naar voren dat bijna 70 procent van de ouders hun kinderen stimuleert om meer buiten te spelen. Ongeveer 30 procent van de kinderen gaat al voldoende vanuit zichzelf naar buitenspelen. De andere kinderen hebben iets meer stimulatie nodig. Die ouders motiveren hun kinderen door steeds vaker tv kijken, smartphone- en tabletgebruik te limiteren. Daarnaast gaan sommige ouders samen met hun kinderen buiten spelen of ze sturen hun kind gewoon de deur uit.

Een logische uitkomst uit het onderzoek: In de zomer gaan ouders het liefst mee naar buiten. Dan gaat ruim de helft van de ouders vaak tot bijna elke dag mee. Een kwart van de ouders vindt de eigen achtertuin de fijnste plek om samen buiten te spelen. Toch prefereert 16 procent de speeltuin. Een reden om samen met de kinderen buiten te spelen? ‘Je krijgt er ook veel voor terug’, zeggen veel van de ondervraagde ouders. Wat je dan terugkrijgt? Onder andere een grote glimlach (61 procent), of een stuk positiviteit (55 procent), een fijne sfeer (54 procent) en veel energie (45 procent). Nog een bonus: 55 procent van de ouders krijgt een ontspannen gevoel tijdens het buitenspelen.

Extra stimulans

De meeste ouders vinden het heel belangrijk dat hun kinderen niet op de bank blijven zitten en meer bewegen. Zo stuurt 40 procent hun zoon of dochter dus wel eens naar buiten toe om daar te voetballen, naar de speeltuin te gaan of op straat met andere kinderen uit de buurt te spelen. Ook is tv-, tablet- en smartphone gebruik in veel gezinnen een discussiepunt. Ruim 40 procent van de ondervraagde ouders heeft hier dan ook regels voor, zoals een maximale schermtijd per dag of vaste tijden. Sommige ouders spelen ook weleens samen met hun kind op een mobiele telefoon (53 procent). Bijna de helft van de ouders (47 procent) vertelt dat ze hun kinderen bewust met een mobiele telefoon om laten gaan om ze voor te bereiden op de digitale wereld.

Snel afgeleid

Jantje Beton vroeg ouders ook of ze weleens zijn afgeleid tijdens het buitenspelen met hun kinderen. En dat blijkt zo te zijn. Vier op de tien ouders vertellen dat gesprekken met anderen hiervoor een reden is. Ook zorgt de mobiele telefoon vaak voor minder aandacht tijdens het spelen. Maar liefst 34 procent pakt geregeld zijn/haar telefoon erbij als ze met de kinderen zijn. Vooral vaders zijn sneller geneigd op hun telefoon te kijken (39 procent vs. 28 procent). Moeders zijn wel weer sneller afgeleid doordat ze foto’s aan het maken zijn van hun kind(eren) (36 procent vs. 21 procent).

Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen infographic

Top 8 meest gespeelde spellen van vroeger

Ook leuk om te lezen zijn de uitkomsten van de spelletjes van vroeger die nog gespeeld worden. Dit zijn de populairste:

1. Verstoppertje (72%)
2. Tikkertje (61%)
3. Touwtjespringen (32%)
4. Flessenvoetbal (29%)
5. Knikkeren (25%)
6. Hinkelen (24%)
7. Stoepranden (21%)
8. Handje-klap (13%)

Buitenspelen leert kind basisvaardigheden

Peter Nikken is Lector Jeugd en Media aan de hogeschool Windesheim. “Naar het belang van buitenspelen is internationaal onderzoek gedaan”, vertelt hij. “Het staat vast dat het belangrijk is voor de ontwikkeling van kinderen. Zelf contacten leggen, op je beurt wachten, problemen oplossen, spelen volgens bepaalde regels en omgaan met verlies. Dat zijn allemaal basisvaardigheden die kinderen vooral leren door buiten te spelen. Grapjes gaan begrijpen lukt niet met enkel emoji’s op het scherm, daar heb je echt contact voor nodig.”

Ouders stimuleren kinderen om meer buiten te spelen nk stoepranden

Jantje Beton

Jantje Beton is een organisatie die zich inzet voor jeugdvoorzieningen in Nederland. Het werd opgericht door enkele andere organisaties om jeugdvoorzieningen te realiseren die niet door de staat gesubsidieerd worden. Pas enkele jaren na de oprichting kreeg de organisatie de naam Jantje Beton. Dat kwam doordat er in die jaren veel flats werden gebouwd, en Jantje Beton wilde dat er bij die flats ook speelruimtes voor kinderen werden gerealiseerd. Prinses Beatrix (toen koningin) maakte zelf het beeldje voor Jantje Beton.

Veel kinderen spelen minder buiten dan ze zouden willen. Dat komt onder andere door een gebrek aan geschikte speelruimte, of omdat er geen kinderen zijn om mee te spelen. Een andere reden is dat ouders soms kinderen niet meer buiten (durven te) laten spelen. Jantje Beton komt op en strijdt voor het recht van kinderen in Nederland op het vrije buitenspelen in de eigen buurt.

“Stop nooit met spelen”, zegt Jantje Beton. En daarom organiseert ze voor jong én oud bijvoorbeeld het NK Stoepranden. Dit evenement is bedoeld om kinderen en hun ouders echt te laten genieten van actief bezig zijn in de buitenlucht. “Samenspelen bevordert de band tussen ouder en kind. Het is gezond en zorgt voor rust in de dagelijkse stress van hetwerk en de planning thuis, maar bovenal is het vooral heel leuk”, aldus Michelle Cramwinckel namens Jantje Beton.

De landelijke finale van het NK Stoepranden vindt plaats op zondag 16 september aanstaande vanaf 11.00 uur in Rotterdam.

Laat jij je kind(eren) buitenspelen? Hebben jullie afspraken over schermgebruik? Praat je mee over dit onderwerp op onze Facebookpagina? Daar blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes en nieuwste artikelen!

* Uitgelichte foto van Anekoho via Shutterstock

Close
Read previous post:
planners voor werkende moeders
Handige planners voor werkende moeders

Wat ons betreft is dit weer dé periode van het jaar om uit te kijken naar een nieuw exemplaar die...

Close