Close
Ka’s Column | ‘The Great Escape’ (over de peuter en zijn autostoeltje)

Ka’s Column | ‘The Great Escape’ (over de peuter en zijn autostoeltje)

De peuter van Karen ontpopte zich tot een soort Houdini. In de auto weet hij zich keer op keer uit zijn autostoeltje te wurmen. Karen wordt er een beetje radeloos van. Want het stoeltje was nou niet bepaald de goedkoopste keuze. Wie heeft de oplossing voor de peuter en zijn autostoeltje? 

Lees ook: Ka’s Column | ‘Kan hij dat nog niet?’

de peuter en zijn autostoeltje

The Great Escape

Als het op mijn kind en veiligheid aankomt, word ik een beetje gek. Op het KDV gingen we naar EHBO cursus en ik werd letterlijk misselijk van alles dat er met je kind kan gebeuren. Dat zullen veel ouders wel herkennen en de marketing speelt daar natuurlijk handig op in. Met producten die nóg beter en vooral nóg veiliger zijn.

Autostoeltjes bijvoorbeeld. Want tja.. het zal je maar gebeuren. En dus stonden de man en ik zo’n anderhalf jaar geleden ietwat verdwaasd tussen alle autostoeltjes modellen bij Babypark. De, toen nog, baby was bijna uit zijn Maxicosi gegroeid, dus het werd tijd voor een heuse autostoel.

Natuurlijk hebben we ons er in laten lullen.

Zo veel keuze en wat kies je dan? Natuurlijk hebben we ons er in laten lullen toen de verkoper over het veiligste model begon. Dat was toevallig ook het duurste model, of in ieder geval een van dé duurste modellen.

Dit model kwam perfect uit test zus en zo, was enorm gebruiksvriendelijk en je kan ‘m ook nog naar je toe draaien als je je kind erin wilt zetten en dat laatste vind ik ook serieus wel een van de uitvindingen van de eeuw. Maar het allerbelangrijkste argument was natuurlijk dat het zo’n ontzettend veilig stoeltje was. Dat gaf de doorslag en een gerust gevoel.

Alleen hadden ze bij de productie met een klein dingetje geen rekening gehouden.

De stoel zal ook echt wel veilig zijn. Alleen hadden ze bij de productie met een klein dingetje geen rekening gehouden. En wel.. het feit dat onze peuter zich tot een Houdini bleek te ontpoppen.

Ik vertel je hoe het begon… Ongeveer een maand geleden was de peuter wel toe aan een nieuwe uitdaging. Zijn ritje met de Albert Heijn hamster in het Albert Heijn autootje was tot nu toe altijd erg vermakelijk geweest. Toch had hij besloten dat hij rijlessen en een rij-examen niet echt nodig had en wel meteen kon beginnen met autorijden.

Mama, ik zelf rijden.

“Mama, ik zelf rijden”, was de afgelopen tijd de gevleugelde uitspraak voordat we in de auto stapten. Op een dag, na wederom wat geharrewar waarin ik hem duidelijk maakte dat hij nog 16 jaar moest wachten en nu echt even in zijn autostoeltje moest gaan zitten, brulde hij opeens vanaf de achterbank: “Mama, ik er uit. Ik zelf rijden”.

“Dat kan niet schat”, vertelde ik hem voor de tigste keer. Ik heb ooit een opdracht gedaan voor ANWB en ben erg bewust dat ik niet achterom moet kijken in de auto, maar me moet focussen op de weg.
Opeens voelde ik een handje op mijn arm. “Wat de F*”, dacht ik nog. En toen ik naast me keek, zag ik dat de peuter zich uit zijn stoel had gewurmd. Gelukkig niet helemaal eruit, hij zat nog wel vast bij zijn middel.

De keren erop snoerde ik hem steeds iets verder in.

Je schrikt je het leplazarus, kan ik je vertellen. De keren erop snoerde ik hem steeds iets verder in. Maar het was elke keer hetzelfde. Ondertussen was hij ook begonnen aan de missie om de sluiting te proberen te openen. Dat is hem tot op heden gelukkig nog niet gelukt, maar ik ben bang dat dat ook niet al te lang meer gaat duren.

Afgelopen week riep hij ‘au’ toen ik hem insnoerde. Nou is zijn gevoel voor drama nog al groot, maar dat gaf me toch wel het gevoel dat hij nu echt goed vast zou moeten zitten. Niet dus. Nog geen tien minuten later had hij het zonnescherm van zijn raam getrokken, probeerde hij de hond die ook op de achterbank zat, op schoot te krijgen en ben ik op het traject Arnhem-Haarlem 3x gestopt om hem weer vast te maken.

Deze gaat eruit…

De maat is voor mij nu wel een beetje vol. Hij kan niet vaster ingesnoerd worden. We hebben het ook al op een andere manier geprobeerd, maar dat kan ook niet. Hij past gewoon nog in het stoeltje, het is niet te klein of zo.

Dat kreng zal heus wel veilig zijn, maar niet voor mijn peuter. Ik wil gewoon veilig met mijn kind kunnen autorijden. Dus deze gaat eruit (het autostoeltje, niet het kind).

Ze verkopen zeker nog geen autostoeltjes met dwangbuissluiting?

**

Heb jij de ultieme tip voor Karen? Misschien heb je zelf ook wel zo’n Houdini kind? Of is er een hele simpele oplossing die ze wellicht over het hoofd heeft gezien? Deel je jouw ervaring hiermee op onze Facebookpagina? Daar blijf je ook op de hoogte van alle nieuwtjes en nieuwste artikelen!

Uitgelichte foto Maria Sbytova via Shutterstock.

Close
Read previous post:
schoolvakanties 2019 en feestdagen
Alle schoolvakanties 2019 & feestdagen op een rij + Printables!

Heb jij je agenda voor het nieuwe jaar al binnen, ben je bezig met de vakanties voor het nieuwe jaar...

Close