Close
‘Laat maar huilen’ | Over een poging de peuter van de speen af te krijgen

‘Laat maar huilen’ | Over een poging de peuter van de speen af te krijgen

Na een waarschuwing van de tandarts dat de tanden van de peuter het te verduren kregen door de speen, deed Karen een poging de peuter van de speen af te krijgen. Die was niet al te succesvol.

Lees ook: ‘De kunstwerken van mijn peuter

peuter van de speen af

‘Laat maar huilen’

“Hoe oud is hij nou”, vroeg de tandarts terwijl ze met een bedenkelijke blik naar het gebit van de peuter keek.
“Hij is net drie geworden”, antwoordde ik.
“Ah”, zei de tandarts. “Dat is een mooie leeftijd om te stoppen met de speen. Ik zie dat zijn tandjes naar voren gaan staan.”

Ik kreeg een flashback naar alle pogingen die mijn ouders hadden ondernomen om mij van mijn duim af te krijgen. Met Byte-X nog aan toe en even overviel me een gevoel van medelijden voor de peuter.
De tandarts las mijn gedachten en vulde haar woorden aan: “Het is makkelijker om hem nu te laten stoppen dan over 2 jaar. En bedenk je ook dat dat twee jaar extra schade aan de stand van zijn tanden is.”

Die woorden gaven me net dat steuntje in de rug dat ik er beter aan zou doen hem met de speen te laten stoppen. En dus ging op zoek naar methodes hoe we dat voor elkaar zouden gaan krijgen.

Al snel kwam ik uit bij het boekje van ‘De Lumies zoeken een speen‘. Een boek dat gaat over een volkje dat onder de grond leeft. Als ze blij zijn, geven ze licht. Op een dag is er een Lumie baby heel hard aan het huilen. Haar broertje, zusje en vriendjes doen er alles aan om haar te troosten. Maar het lukt niet. De baby heeft namelijk een speen nodig en die hebben ze niet.

Gelukkig zijn er af en toe ‘gewone’ kindjes van boven de grond die hun speen afstaan aan een Lumie baby. Omdat zij inmiddels groot genoeg zijn en nu zonder speen kunnen. Bij het boekje zit een doosje en na het lezen van het verhaal, kan je kindje zijn speen doneren aan de Lumies. Je kunt het doosje dan begraven in de grond, zodat de Lumies hem kunnen pakken.

Reuze handig. En slim. Toen het boekje binnenkwam, gingen de peuter en ik er meteen samen uit lezen.

De peuter zat er meteen helemaal in. In het verhaal. Met een bezorgde blik volgde hij het verhaal. Ik benadrukte het nog eens extra: “Wat zielig hè voor de baby?”
Ja, reuze zielig, vond de peuter het.

En toen kwamen we op het punt. Het punt waarin je voorstelt: Maar jij bent al groot. Jij kan al praten, lopen, fietsen en jij gaat al naar school. Die speen heb jij toch niet meer nodig?
De peuter schudde hard van nee. “Ik ben al groot”, zei hij zelf.
“Dus wil jij je speen aan de Lumie baby geven? Die zielige baby die zo moet huilen?”

Hij keek me aan met een bedenkelijke blik. Ik zag dat hij het moeilijk had met de keuze. Zijn lekkere vertrouwde speen zelf houden, of de Lumie baby troosten? Wat ging zijn keuze worden? Zijn ogen keken me aan en ik merkte dat hij in gewetensnood was.
Opeens veranderde zijn blik. Hij begon een beetje boos te kijken. Ik probeerde het nog met: “Dus jij geeft je speen aan de Lumie baby die zo zielig is.”
“Nee”, riep hij en hij draaide zichzelf weg terwijl hij zijn speen terug pakte. “Laat die baby maar huilen”.

Missie mislukt.

***

Inmiddels zijn we bijna een half jaar verder en na deze eerste mislukte poging kreeg ik de peuter vrij makkelijk van de speen af. Op een avond ging hij naar bed terwijl hij heel moe was en toen heb ik hem gewoon geen speen gegeven. Sindsdien heeft hij er nog maar 3x om gevraagd. Twee keer toen hij extreem moe en hysterisch was. Maar voor dat soort gebeurtenissen had ik een noodspeen achter gehouden. En afgelopen maand toen ik hem vroeg wat hij van Sinterklaas wilde. Op dat moment was hij heel moe en antwoordde hij: “Mijn speen terug.”

 Volg je ons al op Facebook of Instagram?

Hier lees je meer columns.
En hier lees je meer van Karen.

* Uitgelichte afbeelding Brester Irina via Shutterstock.

Wil je dit artikel bewaren op Pinterest? Dan kun je deze afbeelding pinnen:

peuter van de speen af #pinterest

Close
Read previous post:
decemberstress voorkomen
Hoe voorkom je decemberstress? 10 tips!

Het was weer even spannend, maar hij is er weer. De goedheiligman is in alle steden en dorpen weer in...

Close